Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο μαραθώνιος της υπηρεσιακής κυβέρνησης - Ποια ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης Τσίπρα καλείται να διαχειριστεί

Ο μαραθώνιος της υπηρεσιακής κυβέρνησης - Ποια ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης Τσίπρα καλείται να διαχειριστεί
Όλες οι εκκρεμότητες πρέπει να προωθηθούν τις επόμενες 20 μέρες
Είκοσι μέρες πριν τις εκλογές - εξπρές της 20ης Σεπτεμβρίου, οι προθεσμίες για την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές είναι ασφυκτικές, ο πολιτικός χρόνος πυκνός και οι εκκρεμότητες που “τρέχουν” πολλές.
Ο βίος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε αφήνοντας πίσω ζητήματα που χρήζουν άμεσης διαχείρισης.
Μία νέα, υπηρεσιακή κυβέρνηση ανέλαβε τα ηνία της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών και τον σχηματισμό της κυβέρνησης που θα τη διαδεχθεί.
Αν εξαιρέσει κανείς την Βασιλική Θάνου, οι επιλογές για τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου χαρακτηρίζονται ευρύτερης αποδοχής και αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ότι όλες οι εκκρεμότητες θα κλείσουν, αφού οποιαδήποτε καθυστέρηση στο εξής κοστίζει πιο ακριβά.
Φωνές από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία την ανάγκη να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες μέχρι τον Οκτώβριο, διαμηνύοντας το πόσο ουσιώδης είναι η υποστήριξη της συμφωνίας.
Η “πληγωμένη” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων πέρασε το τρίτο μνημόνιο από τη Βουλή μέσα στον Αύγουστο και έκλεισε τα πιο “καυτά” μέτωπα μέχρι τον Οκτώβριο, στρώνοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.
Η λειτουργία του κράτους, όμως, δεν κάνει διακοπές και τα επιτελεία στα πιο νευραλγικά υπουργεία καλούνται να διαχειριστούν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες και να προετοιμάσουν την επόμενη δύσκολη μέρα για την εφαρμογή του μνημονίου.

Οι “σταθερές αξίες” της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Η χρονική συγκυρία κατά την οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση που συνέπεσε με τη λήξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οδήγησε το προηγούμενο κυβερνητικό επιτελείο με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων πολιτικών δυνάμεων στη διατήρηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών υπεύθυνου για το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Ο κ. Αλεξιάδης από το πόστο του υπηρεσιακού υπουργού πλέον καλείται να διεκπεραιώσει άμεσα και ομαλά την είσπραξη τόσο της πρώτης δόσης της φορολογίας του φόρου εισοδήματος, η οποία ξεκινά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όσο και της αντίστοιχης του ΕΝΦΙΑ.
Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τα ταμεία του δημοσίου που έχουν στερέψει από την επτάμηνη χρηματοοικονομική ασφυξία κατά τη διαπραγμάτευση δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις καθώς, όπως και ο ίδιος ο κ. Αλεξιάδης έχει δηλώσει, οι υποχρεώσεις του δημοσίου για συντάξεις και μισθούς είναι εξασφαλισμένες μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.
Υψηλής σημειολογίας είναι και η διατήρηση του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, καθώς οι αρχικές πληροφορίες δεν προέβλεπαν σχετικό χαρτοφυλάκιο για την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η διατήρηση του κ. Νικολούδη αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, καθώς στα χέρια του βρίσκονται πολλές υποθέσεις διαφθοράς και στόχος είναι η ταχύτερη διεκπεραίωσή τους και η παραπομπή τους στην τακτική δικαιοσύνη.
Ενδεικτικό είναι ότι η πάταξη της διαφθοράς και η καταπολέμηση της διαπλοκής αποτελεί έναν εκ των τριών βασικών πυλώνων της προεκλογικής ρητορικής του Αλέξη Τσίπρα στον δρόμο για τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου.

Μαραθώνιος στο μέτωπο της οικονομίας για να κλείσουν οι εκκρεμότητες

Ουσιαστική αναμένεται να είναι η εργασία προετοιμασίας που θα πρέπει να γίνει από το υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που τοποθετείται χρονικά στο τέλος Οκτωβρίου.
Η θητεία του νέου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη μόνον “υπηρεσιακή” δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού καλείται να προχωρήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να εργαστεί προς την κατεύθυνση του περιορισμού - το γρηγορότερο δυνατόν - των capital controls και να προλειάνει το έδαφος για να έχει ευκολότερο διαπραγματευτικό έργο η ερχόμενη κυβέρνηση.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος παρέμεινε ως υπηρεσιακός, πρέπει να ολοκληρώσουν τα προληπτικά μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, να δρομολογήσουν τον διορισμό προέδρου στην ΕΛΣΤΑΤ, να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες του Δημοσίου (αιτήσεις συντάξεων που εκκρεμούν, επιστροφές φόρου, οφειλών, κ.λπ.).
Ο κ. Χουλιαράκης θα είναι επίσης εκείνος που θα θέσει τις βάσεις στην έναρξη των συζητήσεων για τη διαδικασία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, έχει να διαχειριστεί την επίσπευση της απορρόφησης των επενδυτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά και να προετοιμάσει την απορρόφηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων κονδυλίων από το πρόγραμμα Γιούνκερ.

Καζάνι που βράζει το μεταναστευτικό

Ως μείζον γεγονός για τη χώρα κρίνεται το μεταναστευτικό και στην πρώτη της εισήγηση ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, η Βασιλική Θάνου έσπευσε να τονίσει ότι είναι από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στη συνέχεια στους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και καθημερινή είναι η μάχη για την αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού προβλήματος που προκύπτει.
Πενήντα χιλιάδες αφίξεις καταγράφηκαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ενώ ο αριθμός τον Αύγουστο φαίνεται να ξεπερνά τις 30.000.
Στο κυοφορούμενο σενάριο για σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό με βασικό θέμα τις ποσοστώσεις υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, θα κληθεί σε συνεργασία πιθανότατα και με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτική Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα.
Ο κ. Μουζάλας, ακτιβιστής γιατρός, έθεσε ως πρώτη ενέργειά του με την ανάληψη των καθηκόντων του την επίσκεψη της Ειδομένης και τις άλλες περιοχές που δέχονται τις μεγάλες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.
Έκανε μάλιστα λόγο για διεθνοποίηση του προβλήματος, επισημαίνοντας και ο ίδιος με τη σειρά του την ανάγκη επίλυσής του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρωταρχικός στόχος η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, θα πρέπει στις 20 ημέρες που απομένουν να οργανώσει άρτια τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα, η ηρεμία και φυσικά η νομιμότητα.
Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους κύριους σκοπούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης, στον οποίο αναφέρθηκε η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου στην εισήγησή της στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.
Στο μέτωπο των προαπαιτούμενων, δεν μένουν να γίνουν πολλά, εκτός αρνητικού απροόπτου, αφού είναι ήδη έτοιμα και θα αξιολογηθούν από την επόμενη κυβέρνηση, δύο νομοσχέδια: Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την επιλογή προϊσταμένων, και το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Ανοιχτή πληγή οι μεταλλωρύχοι

Βασικές εκκρεμότητες στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραμένουν η διαπραγμάτευση για τον αγωγό TAP και τον ελληνορωσικό αγωγό, ωστόσο, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥΠΑΠΕΝ, ο απελθών υπουργός Πάνος Σκουρλέτης δεν αναφέρθηκε στο ανοιχτό μέτωπο με τους μεταλλωρύχους που καλείται τώρα να διαχειριστεί ο Γιάννης Γκόλιας.
Οι μεταλλωρύχοι παραμένουν κλεισμένοι στα μεταλλεία Κασσάνδρας και ζητούν την ανάκληση της απόφασης για αναστολή των εργασιών.

Οι εκκρεμότητες του υπουργείου Παιδείας και το άνοιγμα των σχολείων

Η ομαλή έναρξη και η λειτουργία των σχολείων είναι ένα από τα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Ευφροσύνη Κιάου η οποία έχει ήδη μία μικρή θητεία στη θέση αυτή, καθώς είχε διατελέσει υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας πριν τη διενέργεια των εκλογών του Ιουνίου του 2012.
Η Ευ. Κιάου θα χρειαστεί να ολοκληρώσει τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και την διαδικασία των αιτήσεων και των προσλήψεων των αναπληρωτών για να ξεκινήσουν τα σχολεία.

Aθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης