Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκτακτη εισφορά, νέα φορολογική κλίμακα, ΕΝΦΙΑ, κόκκινα δάνεια και ΤΑΙΠΕΔ στο επίκεντρο με τους δανειστές

Έκτακτη εισφορά, νέα φορολογική κλίμακα, ΕΝΦΙΑ, κόκκινα δάνεια και ΤΑΙΠΕΔ στο επίκεντρο με τους δανειστές
Οι συνομιλίες με τους δανειστές θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας 
Την τιμητική τους θα έχουν αυτή την εβδομάδα οι φόροι οι οποίοι μπαίνουν στην «πρώτη γραμμή» των διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο» των δανειστών.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για το 2016, στην οποία πρόκειται να ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης, οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών και στον ΕΝΦΙΑ και η μείωση του ακατάσχετου ορίου.
Τη «σκυτάλη» στη συνέχεια θα πάρουν οι συζητήσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, τα «κόκκινα δάνεια» ενώ άλλα ζητήματα που θα βρεθούν στην «ατζέντα» των επαφών θα είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση της διαφθοράς και αυτά της δικαιοσύνης.
Οι συνομιλίες με τους δανειστές θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας και λίγο πριν την κορύφωση τους αναμένεται να υπάρξουν επαφές σε υψηλότερο με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Γνωρίζοντας ότι η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το διάστημα 20 Αυγούστου-21 Σεπτεμβρίου και άλλα 7,16 δισ. ευρώ ως τις αρχές Οκτωβρίου για τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της, οι Declan Costello (ΕΕ), Rasmus Refer (ΕΚΤ), Nicola Giammarioli (ESΜ) και Delia Velculescu (ΔΝΤ) θα εντείνουν τις πιέσεις τους για νέο «πακέτο» με προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφίσει η ελληνική πλευρά.
Κατά τις πληροφορίες, αυτό θα περιλαμβάνει: την άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδυνάμων, την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των “προνομιούχων: δικαιούχων ως τον Μάρτιο, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και απελευθέρωση αγορών.
Η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε δόση 25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 10 δισ. ευρώ θα πάνε στις τράπεζες, 5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες και να ενυδατωθεί η αγορά ενώ 7,16 δισ. ευρώ θα δοθούν για την εξόφληση του πρώτου δανείου-γέφυρα και 3,2 δισ. ευρώ θα πάρει η ΕΚΤ.
Ωστόσο, για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος, οι εκπρόσωποι των δανειστών -με πρώτο βιολί τη Ρουμάνα Delia Velculescu - ζητούν να ψηφιστούν μια σειρά από μέτρα που αγγίζουν όλους τους υποτομείς της διαπραγμάτευσης.
Από την κατάργηση του συντελεστή 8% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και τα ισοδύναμα μέτρα για τις δικαστικές αποφάσεις που «ξηλώνουν» τις μειώσεις στις συντάξεις μέχρι την αύξηση της φορολογίας στους αγρότες και τη μείωση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο κατά 50%.
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων οι πιστωτές βάζουν ως προϋπόθεση για το νέο δάνειο την πώληση τουλάχιστον του 51% ΟΛΠ και του ΟΛΘ ως τον Οκτώβριο, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης