Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Κλείνει» η συμφωνία, ερωτηματικό η έγκριση από τη Βουλή - Υπερισχύει το σενάριο ότι θα «περάσει»

«Κλείνει» η συμφωνία, ερωτηματικό η έγκριση από τη Βουλή - Υπερισχύει το σενάριο ότι θα «περάσει»
Διαφορετικά εκλογές…
Με τη συμφωνία με τους δανειστές να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα «κλείσει» εντός των επόμενων 24ωρων, το νέο «κρίσιμο» ερώτημα που τίθεται είναι το εάν η συμφωνία αυτή θα περάσει από τους βουλευτές της κυβέρνησης.
Και κυρίως πόσες απώλειες θα υπάρξουν (εάν υπάρξουν) και πώς αυτές θα επηρεάσουν (αν επηρεάσουν) το έργο και την πορεία της σημερινής κυβέρνησης.
Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο και με αφορμή την επικείμενη συμφωνία, διαπιστώθηκε από τη μια η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα αλλά και οι λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στο εσωτερικό του κόμματος (η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε λευκό στο κείμενο πολιτικής απόφασης της ΚΕ ενώ η ΚΟΕ είπε «όχι»).
Τα τελευταία 24ωρα ολοένα και περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως τάσσονται υπέρ της συμφωνίας με τους δανειστές, διαμηνύοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν μια «οποιαδήποτε συμφωνία» που θα παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, κοκ.
Αυτή η ρητορική είναι που έχει αναγκάσει αρκετούς πολιτικούς αναλυτές να βγάζουν τα κομπιουτεράκια για να υπολογίσουν τους «αντάρτες» και τα πιθανά «όχι».
Σε χθεσινή του ανάλυση το Eurasia Group εκτιμά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα χάσει λιγότερους από 12 βουλευτές, κάτι – που όπως αναφέρει – «θα του επιτρέψει να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του».
Επιπλέον, εκτιμά ότι ο Π. Λαφαζάνης, ένας από τους κρισιμότερους «παίκτες» για τη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών, «καταλαβαίνει ότι οι ανάγκες της κυβέρνησης και του κόμματος προηγούνται εκείνων της Αριστερής Πλατφόρμας», «εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη διαφορά στην κυβέρνηση» και για αυτό το λόγο «θα ήθελε να αποφύγει τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα οδηγούσαν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας».
Η εκτίμηση αυτή ενισχύει την πολιτική ανάλυση που έχει διατυπώσει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης ότι «κανείς δεν θα τραβήξει το χαλί στον Αλέξη Τσίπρα» και ότι κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποτελέσει την αφορμή για να γίνει πράξη η «αριστερή παρένθεση».
Επιχειρήματα που αν μη τι άλλο έχουν ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα.
Από τη στιγμή μάλιστα που η μη έγκριση της συμφωνίας από τους κυβερνητικούς βουλευτές θα εγείρει μείζον πολιτικό ζήτημα ευρύτερων διαστάσεων.
Διότι σε αυτήν την περίπτωση, εάν η συμφωνία ψηφιστεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση συνεργασίας (επιβεβαιώνεται το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης), εάν δεν ψηφιστεί από τα υπόλοιπα κόμματα, τότε ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομία της χώρας.
Σενάρια απευκταία ακόμα και για τους πιο «σκληρούς» και «τολμηρούς» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης