Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπλεγμένη η κυβερνητική «γραμμή» - Ασαφής η στρατηγική μπροστά στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης

Μπλεγμένη η κυβερνητική «γραμμή» - Ασαφής η στρατηγική μπροστά στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα που υποχωρεί η κυβέρνηση και ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της
Οι πολιτικές εξελίξεις έως τις αρχές ή τα μέσα Ιουνίου, όταν και η κυβέρνηση τοποθετεί την καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
Διότι έως τότε – αναγκαστικά – θα έχει ξεκαθαρίσει ποια είναι τελικά η «γραμμή» και ποιες οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Κάτι που έως και σήμερα – τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές - δεν είναι σαφές.
Αν και υποτίθεται ότι έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες από την πορεία των διαπραγματεύσεων και πολύ περισσότερες διευκρινίσεις, κανείς δεν γνωρίζει τι θέλει και τι ζητά επί της ουσίας η κυβέρνηση.
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα που υποχωρεί η κυβέρνηση και ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της.
Είναι ένα δεδομένο που βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, το ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη τους.
Διότι αν και γίνεται πολύς λόγος τα τελευταία 24ωρα για υπονομευτές του έργου της κυβέρνησης – προσφιλής τακτική και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις – είναι προφανές ότι οι «γραμμές» στην κυβέρνηση έχουν μπλέξει.
Από τη μια ο υπουργός Εργασίας αποκλείει την προσφυγή στο λαό, από την άλλη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (και άλλα στελέχη της κυβέρνησης) την επαναφέρει, χρίζοντας την και απαραίτητη.
Από τη μια το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου και από την άλλη υπουργοί την αποκλείουν.
Από τη μια υπουργοί δίνουν διαβεβαιώσεις ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν «βαθιά κόκκινες» από την άλλη κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις βλέπουν να ξεθωριάζουν.
Από τη μια ο υπουργός Οικονομικών βλέπει τη ρευστότητα να εξαντλείται σε δύο εβδομάδες, από την άλλη υπουργοί τονίζουν πως «πάντα υπάρχει τρόπος να βρεθεί ρευστότητα» και άλλοι ευελπιστούν σε δάνεια άνευ όρων από τους BRICS.
Από τη μια ο πρωθυπουργός λέει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί και το 2015, από την άλλη ο κ.Στρατούλης υποστηρίζει ότι οι προγραμματικές δεσμεύσεις για ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ πρέπει να διατηρηθούν.
Πρόκειται για μια αντικρουόμενη πολυφωνία, η οποία όπως και να ερμηνευτεί, δυσχεραίνει το έργο και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.
Διότι μπορεί η διαφορετικότητα στις απόψεις και στις προσεγγίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι αποδεκτή στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, αλλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή όταν οι αντικρουόμενες αυτές φωνές καλούνται να χαράξουν τη στρατηγική και την τακτική της κυβέρνησης.
Από την οποία θα εξαρτηθεί η τύχη της ελληνικής κοινωνίας και η επόμενη ημέρα της χώρας.
Τα μηνύματα από την ελληνική οικονομία είναι και πάλι αρνητικά.
Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το τι θα του ξημερώσει.
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και κατ’επέκταση η κυβέρνηση παραμένουν με την πλάτη στον τοίχο και με τα αδιέξοδα τους.
Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να ωριμάσει «πολιτικά» και να λειτουργήσει ενιαία, χωρίς να δυσχεραίνεται επιπλέον το έργο του πρωθυπουργού.
Το κατά πόσο θα τα καταφέρει θα φανεί τις επόμενες τρεις – το πολύ – εβδομάδες.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης