Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Το φθηνό πετρέλαιο πλήττει το μέλλον της πράσινης ενέργειας

Financial Times: Το φθηνό πετρέλαιο πλήττει το μέλλον της πράσινης ενέργειας
Πολλές πρωτοβουλίες στον κλάδο της καθαρής ενέργειας αναπτύχθηκαν στη βάση της αύξησης της τιμής του πετρελαίου
Σημαντικός είναι ο αντίκτυπος της πτώσης της τιμής του πετρελαίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πράσινης ενέργειας, καθώς πολλές πρωτοβουλίες στον κλάδο αυτό αναπτύχθηκαν στη βάση της αύξησης του ενεργειακού κόστους.
Πλέον, όμως, η πτωτική τάση στο πετρέλαιο που ξεκίνησε εδώ και έξι μήνες θέτει σε κίνδυνο τις μετοχές των εταιρειών πράσινης ενέργειας, όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Οι μετοχές της δανέζικης εταιρείας Vestas, της μεγαλύτερης προμηθεύτριας ανεμογεννητριών στον κόσμο, υποχώρησαν κάθετα μετά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου που ακολούθησε την απόφαση του ΟΠΕΚ στα τέλη Νοεμβρίου να μην προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής.
Παράλληλα, ο κινεζικός γίγαντας ηλιακών πάνελ Yingli Green Energy και η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla έχουν υποστεί επίσης σημαντικές απώλειες.
Αυτό που απομένει να δούμε είναι σε ποιο βαθμό αυτή η πτώση των τιμών θα αντικατοπτριστεί σε μείωση των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, οι οποίες έχουν αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από τα 60 δισ. δολάρια πριν από μία δεκαετία στα περίπου 251 δισ. δολάρια το 2013.
Οι επενδύσεις βαίνουν αυξανόμενες ωθούμενες από τις επιδοτήσεις στις ανανεώσιμες εξαιτίας του ακριβού πετρελαίου (τα τελευταία χρόνια διαμορφωνόταν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι).
Προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί με βεβαιότητα αν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, ωστόσο η ιστορία δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, σημειώνει η εφημερίδα Financial Times.
Όταν οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στα ύψη τη δεκαετία του '70 εν μέσω πλήρους κρίσης του πετρελαίου, άρχισε να φαίνεται ότι ξεκινά μια νέα εποχή για την πράσινη ενέργεια, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ηλιακοί συλλέκτες τοποθετήθηκαν ακόμη και στη στέγη του Λευκού Οίκου, που τότε φιλοξενούσε τον πρόεδρο Jimmy Carter, ενώ εφαρμόστηκε μια σειρά από μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας.
Όταν οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, εξαφανίστηκαν επίσης οι ηλιακοί συλλέκτες από τον Λευκό Οίκο ύστερα από εντολή του Ronald Reagan, όπως επίσης σταμάτησαν και πολλές επενδύσεις στην αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Σήμερα είναι η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή η οποία ενθάρρυνε πολλές χώρες να προωθήσουν την πράσινη ενέργεια (με επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές) και την προώθηση μέτρων αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας.
Όμως, η τρέχουσα πτώση στην τιμή του πετρελαίου και εν αναμονή του αν διατηρηθεί, μπορεί να καταστρέψει τα οικονομικά κίνητρα για την προώθηση της πράσινης ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης