Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μικρότερη ακίνητη περιουσία δήλωσαν μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι - Προβληματισμός για την πρωτοφανή καταιγίδα των διορθώσεων στο Ε9

tags :
Μικρότερη ακίνητη περιουσία δήλωσαν μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι -  Προβληματισμός για την πρωτοφανή καταιγίδα των διορθώσεων στο Ε9
Oι διορθωτικές δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τους φόρους ακινήτων των ετών 2010-2011-2012, 2013 και 2014, ανέρχονται στις 900.000
Σε αλλαγή της περιουσιακής τους κατάστασης προχώρησαν ήδη μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι για να μειώσουν το «χαράτσι» του ΕΝΦΙΑ ενώ άλλοι 400.000 περιμένουν στην ηλεκτρονική «ουρά».
Το «ρεκόρ» αυτό των διορθώσεων- ενώ έπεται και συνέχεια- έχει προβληματίσει την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ( Γ.Γ.Δ.Ε) καθώς είναι απορίας άξιον γιατί οι εν λόγω ιδιοκτήτες αλλά και χιλιάδες άλλοι ακόμη δεν το έπραξαν τα προ -μνημονίου χρόνια…
Τα λάθη που διορθώνονται μετά τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ είναι πολλά, σε βαθμό που εγείρονται ερωτήματα για το αν σκοπίμως κάποιοι φορολογούμενοι επεδίωκαν τα προηγούμενα χρόνια να εμφανίζουν… τετραγωνικά και στρέμματα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν κατέχουν, και τώρα η αναγραφή τους στο Ε9 δεν συμφέρει.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών -το οποίο κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα προβεί σε διασταυρώσεις για να διαπιστώσει την πραγματική περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων που προχωρούν σε μεγάλες αλλαγές στο Ε9-, οι διορθωτικές δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τους φόρους ακινήτων των ετών 2010-2011-2012, 2013 και 2014, ανέρχονται στις 900.000.
Εξ αυτών, περίπου 450.000 φορολογούμενοι έχουν ήδη αλλάξει την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης.
Οι διορθώσεις στο Ε9 «τρέχουν» με ρυθμό 80.000 την ημέρα, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί όσο πλησιάζει η 19η Δεκεμβρίου ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για τις διορθώσεις χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών, με αναλυτικό οδηγό που εξέδωσε (και έχει τη μορφή απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα φορολογούμενων), παρέχει πρακτικές συμβουλές για τη σωστή αναγραφή των ακινήτων και των δικαιωμάτων επ' αυτών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων από το έτος 2014.
Τα συνηθέστερα ερωτήματα που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι και στα οποία δίνει απαντήσεις το υπουργείο Οικονομικών είναι τα εξής:
* Πόσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 μπορούν να υποβληθούν για το ίδιο έτος;
Εφόσον είναι διαθέσιμη η εφαρμογή, μπορείτε να υποβάλετε όσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 κρίνετε αναγκαίες για τη διαμόρφωση ορθής περιουσιακής εικόνας.
* Πότε μπορώ να υποβάλω επόμενη τροποποιητική δήλωση, διότι δεν απεικονίζεται η ορθή περιουσιακή εικόνα;
Εάν μετά την οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, έτσι ώστε να μην απεικονίζεται ορθά η περιουσιακή εικόνα για το συγκεκριμένο έτος, μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική δήλωση Ε9, μετά την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου της προηγούμενης υποβληθείσας τροποποιητικής δήλωσης.
Εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της προηγούμενης δήλωσης, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική.
Εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στην αρχική σελίδα.
* Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενέργειες και δεν μπορεί να υποβληθεί δήλωση Ε9;
Στην περίπτωση αυτή, μεταβείτε στην καρτέλα «αρχική σελίδα» και διαβάστε προσεκτικά τα μηνύματα που εμφανίζονται. Πιθανόν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα και γι' αυτό δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενέργειες.
* Υποβλήθηκε οριστική δήλωση Ε9, αλλά διαπιστώθηκαν λάθη. Μπορώ να την ακυρώσω;
Εάν εμφανιστεί μήνυμα ότι η δήλωση είναι οριστική και εκκρεμεί εκκαθάριση, δεν μπορεί να ακυρωθεί. Μόλις εκκαθαριστεί, μπορείτε να υποβάλετε νέα δήλωση Ε9.
Εάν κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς και για να οριστικοποιηθεί θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ, μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να ακυρώσετε τη δήλωση.
* Στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ εμφανίζεται μήνυμα ότι, λόγω ανεπάρκειας στοιχείων στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων, ο υπολογισμός του φόρου έγινε βάσει απόφασης της ΓΓΔΕ.
Τι ενέργειες πρέπει να κάνω;
Θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε9, για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.
Σε αυτή την περίπτωση, όταν ο χρήστης εισέρχεται στην εφαρμογή, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στην καρτέλα «αρχική σελίδα».
* Οταν υποβάλω τροποποιητική δήλωση ΕΝΦΙΑ, σε ποιες περιπτώσεις γίνεται η άμεσα η εκκαθάριση;
Εάν από την τροποποιητική δήλωση δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό ή αφορά την υποβολή της 1ης τροποποιητικής δήλωσης και υπάρχει μείωση φόρου έως και 300 ευρώ, η εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) και μπορείτε να εκτυπώσετε τη νέα πράξη προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ.
* Οταν υποβάλλω τροποποιητική δήλωση ΕΝΦΙΑ, σε ποιες περιπτώσεις δεν γίνεται άμεσα η εκκαθάριση και πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ;
Εάν από την εκκαθάριση της 1ης τροποποιητικής προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς.
Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ.
Επίσης, εάν από την εκκαθάριση της 2ης τροποποιητικής και κάθε επόμενης, προκύπτει μείωση φόρου, τότε πάλι θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ, με προσκόμιση σε αυτήν των δικαιολογητικών που αιτιολογούν τις μεταβολές που πραγματοποιήσατε.
Μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να εκτυπώσετε την προσωρινή δήλωση Ε9, η οποία έχει ειδική σήμανση «ΑΚΥΡΟ», διότι δεν έχει υποβληθεί οριστικά και εκκρεμεί έλεγχος από τη ΔΟΥ.
Μέχρι να γίνει η διαχείριση της δήλωσης από τη ΔΟΥ, μπορείτε να ακυρώσετε τη δήλωση.
Όταν προσκομίσετε τα δικαιολογητικά που θα σας ζητηθούν από την αρμόδια ΔΟΥ, η δήλωση οριστικοποιείται από αυτήν και εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.
* Οταν το νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά τη στιγμή της υποβολής της δήλωσης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά η δήλωση Ε9;
Ναι, μπορεί, εφόσον την 01/01/2014 το νομικό πρόσωπο δεν είχε διακόψει τις εργασίες του.
* Οταν για το νομικό πρόσωπο δεν έχει υποβληθεί Ε9 για το έτος 2013, τι πρέπει να κάνει;
Υποβάλλει υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2013, στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή του κατάσταση, όπως αυτή υφίσταται κατά την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Στη συνέχεια δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της δήλωσης αυτής στο έτος 2014 ως προσωρινή δήλωση, όπου μπορεί να την επεξεργαστεί (εμφανίζεται σχετικό μήνυμα).
* Ποια αλλαγή υπάρχει κατά τη δημιουργία δήλωσης Ε9 των νομικών προσώπων για το έτος 2014;
Κατά τη δημιουργία δήλωσης Ε9, εμφανίζεται το είδος του Ν.Π., δηλαδή εάν είναι κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα βάσει στοιχείων που τηρούνται στο μητρώο του taxis.
Εάν το Ν.Π. είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πρέπει υποχρεωτικά να επιλεγεί από λίστα η κατηγορία του Ν.Π. (ΝΠΔΔ που εντάσσονται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, ΟΤΑ, κ.λπ.).
Όσα Ν.Π. κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, θα πρέπει να το δηλώσουν επιλέγοντας την αντίστοιχη ένδειξη που εμφανίζεται.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 30 Νοεμβρίου του 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης