Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απογοητευτική η μετα-μνημόνιο εποχή στην Πορτογαλία - Αυστηρό τελεσίγραφο από ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν προς τη Λισαβόνα

Απογοητευτική η μετα-μνημόνιο εποχή στην Πορτογαλία - Αυστηρό τελεσίγραφο από ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν προς τη Λισαβόνα
«Έχει απολέσει τελείως το θετικό momentum»
(upd)Εξαιρετικά απογοητευτική αποδεικνύεται η μετα-μνημόνιο εποχή στην Πορτογαλία, καθώς ΕΚΤ και Κομισιόν προειδοποιούν τη Λισαβόνα πως «έχει απολέσει τελείως το θετικό momentum».
Ειδικότερα, η ΕΚΤ και η Κομισιόν, σε κοινή τους ανακοίνωση, υπογραμμίζουν πως «η Πορτογαλία έχει χάσει το δρόμο της», καθώς το «θετικό momentum στις μεταρρυθμίσεις έχει απολεσθεί προ πολλού».
«Από τη στιγμή που εξήλθε του προγράμματος βοήθειας, η Πορτογαλία έχει αποτύχει στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» συνεχίζει χαρακτηριστικά.
«Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι υποτονική, με το ρυθμό υλοποίησης να παρουσιάζεται άνισος μεταξύ των κλάδων της οικονομίας» επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση της ΕΚΤ και της Κομισιόν.
Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος, καθώς προειδοποιούν πως η επιβράδυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων δυσχεραίνει την απόπειρα ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Οι κίνδυνοι στο βραχυπρόθεσμο οικονομικό outlook παραμένουν ζωντανοί, δεδομένης και της αβεβαιότητας στο εξωτερικό» καταλήγει η ανακοίνωση – προειδοποίηση των ΕΚΤ και Κομισιόν.

Aνησυχία και στο ΔΝΤ
Έντονη ανησυχία για τη μετά-μνημόνιο εποχή της Πορτογαλίας διατυπώνει και το ΔΝΤ, το οποίο διαπιστώνει σημαντική ολιγωρία στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
«Το μεταρρυθμιστικό momentum έχει εξασθενήσει σημαντικά, από την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετέπειτα» αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο.
Παράλληλα, αποτιμώντας τον προϋπολογισμό του 2015, τονίζει πως δεν ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας.
«Το έλλειμμα του 2015 θα αυξηθεί από το 2,5% στο 2,7% του ΑΕΠ» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, το Ταμείο βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά +0,8% το 2014, κατά +1,2% το 2015 και κατά +1,3% το 2016.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης