Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κλείδωσαν οι έξι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ – Τον Σεπτέμβριο η πρώτη δόση, η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2015

tags :
Κλείδωσαν οι έξι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ – Τον Σεπτέμβριο η πρώτη δόση, η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2015
Το τελικό πακέτο διορθώσεων ανακοινώνει αύριο ο υπουργός Οικονομικών
Σε έξι δόσεις, αντί για πέντε όπως αρχικά είχε αναφερθεί, θα καταβληθεί τελικά ο ΕΝΦΙΑ όπως αποφασίστηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς κρίθηκε ότι δεν επηρεάζεται καθόλου η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Αν και το τελικό πακέτο διορθώσεων θα παρουσιαστεί αναλυτικά αύριο από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κατά τη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε η πρώτη παρέμβαση να αφορά στην αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας οικοπέδων περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων σε πάνω από 400 περιοχές της χώρας.
Σημειώνεται πως σε αυτά τα ακίνητα είχε καταγραφεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά.
Από την κυβέρνηση διαμηνύεται πως το πρόβλημα αυτό διορθώνεται πλήρως καθώς αποφασίστηκε σε όλες αυτές τις περιοχές να ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός είναι μικρότερος.
Σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις φετινές και στις περσινές τιμές ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο όφελος για τον φορολογούμενο.
Επιπλέον αποφασίστηκε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν απρόσκοπτα όσοι δικαιούνται τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου ενώ απόφαση ελήφθη προκειμένου να απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εκππτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα.
Μια ακόμα απόφαση που προκαλεί αίσθηση είναι ότι απαλλάσσεται όλη η Κεφαλονιά για έναν χρόνο από την υποχρέωση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, απόφαση που σχετίζεται με το σεισμό.
Όπως έγινε γνωστό, όλες αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα κατατεθούν αύριο και θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες από τη Βουλή.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι θα εξεταστεί αναλυτικά ολόκληρο το σύστημα, ώστε παρόμοια σφάλματα να μην προκύψουν ξανά ενώ επισημαίνεται ότι από την ώρα που θα νομοθετηθούν οι αλλαγές θα χρειαστούν μερικές ημέρες ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα να μπορέσει να ανοίξει ξανά και να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να δουν τις νέες χρεώσεις τους ή και να κάνουν τις νέες αλλαγές για να πάρουν τις εκπτώσεις που δικαιούνται.
Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι θα ενημερώσει αναλυτικά το κοινό και τους λογιστές για τα σφάλματα που έκαναν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι στις υποβολή των δηλώσεών τους, ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις εκπτώσεις ή τις απαλλαγές, όποιοι τις δικαιούνται και να υπάρξει ακρίβεια και δικαιοσύνη στην αποτίμηση της φορολογίας τους.
Με αυτόν τον τρόπο, υπογραμμίζεται ότι το Δημόσιο θα διορθώσει τα σφάλματα που έκανε το ίδιο ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τους φορολογούμενους να διορθώσουν τα σφάλματα που έγιναν από τη δική τους πλευρά.
Στόχος είναι το σύστημα να ανοίξει ξανά μέχρι τη 15η Σεπτεμβρίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να κάνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις τους εγκαίρως και η πρώτη δόση να καταβληθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης