Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μανιάτης (ΥΠΕΚΑ): Οι 10 αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» - Τα έσοδα δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ

Μανιάτης (ΥΠΕΚΑ): Οι 10 αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» - Τα έσοδα δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ
'Ολα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων πάνε στη μικρή ΔΕΗ είναι διασφαλισμένα
Προσχέδιο των αλλαγών στο νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ, τις οποίες περιέγραψε στην ομιλία του, ως υλικό για συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρέδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.
Ειδικότερα ο κ. Μανιάτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έδωσε δέκα διευκρινιστικές απαντήσεις για το πλαίσιο αξιοποίησης της «Μικρής ΔΕΗ»
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος οι 10 αλλαγές που προωθούνται είναι οι εξής:
- το κομμάτι που θα δοθεί στη μικρή ΔΕΗ θα είναι το 30% του συνόλου της σημερινής ΔΕΗ.
«Μιλάμε για απόλυτη αναλογικότητα», είπε ο Γ. Μανιάτης και εξήγησε: «όταν λέμε 30% εννοούμε: 30% του παραγωγικού δυναμικού, των πελατών, των εργαζομένων, των δανείων, του συνόλου της δράσης της υφιστάμενης σήμερα ΔΕΗ και προφανώς των υποχρεώσεων που έχει σήμερα η ΔΕΗ».
- οι πελάτες θα πάνε στη νέα ΔΕΗ υποχρεωτικά 4 μήνες και μετά θα μπορούν να επιλέξουν. Εκτίμησε δε ότι η ΔΕΗ θα έχει πλεονέκτημα γιατί έχει brand name.
- τα έσοδα δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, θα πάνε στη ΔΕΗ, της οποίας θα βελτιωθεί η χρηματοοικονομική κατάσταση.
- από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. το μοντέλο αυτό έχουν ακολουθήσει τα 19. Ανέφερε δε το παράδειγμα της Ιταλίας, και δήλωσε ότι «κάνουμε προφανείς συνειρμούς με την δυνατότητα της ΔΕΗ να επεκταθεί στα Βαλκάνια».
- «Το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, η πολιτική για την ενίσχυση με φθηνό ρεύμα, δεν είναι πολιτική της ΔΕΗ σε καμία χώρα, είναι απόλυτη πολιτική της κυβέρνησης», τόνισε δεσμευόμενος ότι «θα συνεχίσουν οι πολιτικές αυτές να δεσμεύουν τον κάθε πάροχο». Σήμερα έχουν ενταχθεί πάνω από 550.000 οικογένειες στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και διευρύνονται τα κριτήρια για να φτάσουν τους 700.000 δικαιούχους.
- όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων πάνε στη μικρή ΔΕΗ είναι διασφαλισμένα
- συμβολή στην χρηματοοικονομική κατάσταση της ΔΕΗ: η μικρή ΔΕΗ θα πάρει το 30% των δανείων, ενώ το ρίσκο που έχει η ΔΕΗ για τους λογαριασμούς που δεν έχουν πληρωθεί θα μειωθεί κατά 30%.
- «διασφαλίζονται απολύτως» τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών. Ο νέος ιδιοκτήτης έχει απόλυτη υπευθυνότητα για άρδευση στις αγροτικές περιοχές, ποιοτικό νερό στις πόλεις, αλλά και να μην διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία, να μην διαταραχθεί η τουριστική ανάπτυξη και να υπάρχει προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα. Επίσης ο ιδιώτης θα πληρώνει ανταποδοτικό τέλος κατά το αναλογούν ποσοστό.
- ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις που έχει η ΔΕΗ για απαλλοτριώσεις, μετεγκαταστάσεις κ.λπ.
- οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν προτεραιότητα σε ζητήματα προσλήψεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης