Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία - Παραιτείται ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος μετά την συντριβή στις ευρωεκλογές

Ισπανία - Παραιτείται ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος μετά την συντριβή στις ευρωεκλογές
Θα επιλέξουν τον νέο ηγέτη τους στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Ιουλίου
Μετά την πανωλεθρία που υπέστη στις ευρωεκλογές της Κυριακής, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) της Ισπανίας αποφάσισε να οργανώσει έκτακτο συνέδριο τον προσεχή Ιούλιο για την εκλογή νέου γενικού γραμματέα στη θέση του Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.
«Είναι σαφές ότι δεν ξανακερδίσαμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Θα πρέπει να αναλάβει (το κόμμα) μια νέα ηγεσία», δήλωσε ο Ρουμπαλκάμπα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, μία ημέρα μετά τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα που έχει καταγράψει στην ιστορία του το PSOE.
Οι Σοσιαλιστές, που χάνουν εννέα από τις 23 έδρες που είχαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (σε σύνολο 54 για την Ισπανία), προς όφελος των μικρότερων, αριστερών κομμάτων, θα επιλέξουν τον νέο ηγέτη τους στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Ιουλίου. Ο Ρουμπαλκάμπα θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι τότε, όμως δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την επανεκλογή του.
Μολονότι τα δύο μεγάλα, παραδοσιακά κόμματα, το Λαϊκό (PP) και το PSOE, κατέλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στις εκλογές της Κυριακής, η σημαντική μείωση των ποσοστών τους και η απώλεια πολλών εδρών θεωρείται ότι επιφέρει σαφές πλήγμα στον δικομματισμό.
Στην τρίτη θέση, με έξι ευρωβουλευτές, βρέθηκαν οι Οικολόγοι-Κομμουνιστές της Πλουραλιστικής Αριστεράς (Izquierda plural) ενώ τα δύο μικρά κεντρώα κόμματα UPyD και Ciudadanos μπαίνουν επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας τέσσερις και δύο έδρες αντίστοιχα.
Το PP και το PSOE, τα δύο μεγάλα κόμματα, έχασαν το ένα τρίτο των εδρών τους στην ευρωβουλή και συγκεντρώνουν από κοινού ποσοστό 49% ενώ το 2009 το ποσοστό τους άγγιζε το 80%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης