Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευθέως αμφισβητούν την ανάπτυξη των ΗΠΑ το α’ 3μηνο οι Goldman Sachs, Deutsche Bank, Morgan Stanley και Barclays – Εγκλωβισμένη η Fed

Ευθέως αμφισβητούν την ανάπτυξη των ΗΠΑ το α’ 3μηνο οι Goldman Sachs, Deutsche Bank, Morgan Stanley και Barclays – Εγκλωβισμένη η Fed
Αναμένουν επί τα χείρω αναθεώρηση επιβεβαιώνοντας την ύφεση
Μπορεί οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες να συνεχίζουν απτόητοι την ανοδική τους πορεία προς τα ιστορικά υψηλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποτυπώνουν με ακρίβεια το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας.
Αυτό αναφέρει η πλειονότητα των αναλυτών, που έχουν αρχίσει εδώ και αρκετές ημέρες να αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Άλλωστε τα στοιχεία για τις επίδοσης της το α' 3μηνο του 2014 μόνο απογοήτευση προκάλεσαν, καθώς η απρόσμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης στο +0,1% του ΑΕΠ ταρακούνησε τους υποστηρικτές της αμερικανικής ανάκαμψης.
Μάλιστα, οι μεγαλύτεροι διεθνείς οίκοι αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο ακόμη και για ύφεση!
Ειδικότερα, η Goldman Sachs εκτιμά πως το α’ 3μηνο του 2014 η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά -0,6% έναντι της εκτίμησης για ανάπτυξη +0,3%.
Παράλληλα, η Deutsche Bank διαβεβαιώνει πως η αμερικανική οικονομία εμφάνισε ύφεση της τάξης του -0,4% ενώ η Morgan Stanley -0,5%.
Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Barclays, η οποία εκτιμά πως το α΄ 3μηνο επιτεύχθηκε ανάπτυξη +0,2%.
Επίσης, οι εν λόγω αναλυτές αναμένουν επί τα χείρω αναθεώρηση των στοιχείων για την επίδοση της οικονομίας το επόμενο διάστημα.
Άλλωστε χτες, η επικεφαλής της Federal Reserve, Janett Yellen παρουσιάστηκε ενώπιον του Κογκρέσου εμφανώς προβληματισμένη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και δη της αγοράς εργασίας.
Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα στοιχεία από την αγορά εργασίας δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά, οδηγώντας την Fed να διατηρήσει χαλαρή και υποστηρικτική την πολιτική της.
Μάλιστα, τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία, αν και οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται.
Αυτό ήταν ένα ακόμη γερό χαστούκι στην αμερικανική ηγεσία, η οποία προσπαθεί να κρατήσει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, και τη Fed η οποία δείχνει να αναζητά την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής ακροβατώντας μεταξύ της μείωσης ή της διατήρησης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Υπενθυμίζεται άλλωστε εδώ ότι πέντε μήνες νωρίτερα, το σύνολο των αναλυτών προέβλεπε ανάπτυξη +4% για το α’ 3μηνο του 2014.
Θα πρέπει όμως εδώ να τονιστεί ότι η οικονομία επηρεάστηκε σημαντικά από δύο σφοδρότατα κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν την χώρα τον Ιανουάριο.
Όσον αφορά το β’ 3μηνο, οι αναλυτές «βλέπουν» ανάπτυξη  +3,5% και όσον αφορά το α’ 6μηνο, δεν αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ άνω του +1,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης