Τελευταία Νέα
Ελλάδα

UBS: Η κρίση στην ευρωζώνη θα κλιμακωθεί τις επόμενες εβδομάδες - Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ξαναεπέμβει με νέα ένεση ρευστότητας - Αποκλεισμένες από την αγορά πολλές κυβερνήσεις και τράπεζες

UBS: Η κρίση στην ευρωζώνη θα κλιμακωθεί τις επόμενες εβδομάδες - Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ξαναεπέμβει με νέα ένεση ρευστότητας - Αποκλεισμένες από την αγορά πολλές κυβερνήσεις και τράπεζες
Συνεχίζεται η δυσκολία και η αδυναμία δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών και τραπεζών, παρά το γεγονός ότι στην αγορά βρίσκεται πάνω από 1 τρισ. ευρώ από τα τριετή δάνεια της ΕΚΤ, τα λεγόμενα LTROs.
Σύμφωνα με τη UBS, συγκρίνοντας τις εκδόσεις ομολόγων των τελευταίων δύο ετών με το 2012, βλέπουμε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν έχουν καταφέρει να αντλήσουν από την αγορά τα κεφάλαια που είχαν αντλήσει τα δύο προηγούμενα έτη. Οι αγορές, και πιο συγκεκριμένα οι θεσμικοί επενδυτές, βρίσκονται ακόμη αρνητικά διακείμενοι έναντι των κυβερνήσεων, κάτι που σύμφωνα με την UBS προοιωνίζει μετάδοση της κρίσης και νέα κορύφωση πιθανότατα το καλοκαίρι.
Πιο συγκεκριμένα, η δυσκολία αυτή αποτυπώνεται πλήρως στο παρακάτω διάγραμμα:



Ένα ακόμη ενδιαφέρον διάγραμμα παρουσιάζει η UBS στην τελευταία έκθεση της, επισημαίνοντας τις τράπεζες που έκαναν τη μεγαλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη χρήση κεφαλαίων είναι σχεδόν αποκλεισμένες από την αγορά, με τους αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, να θεωρούν μάλιστα ότι είναι και οι πρώτες υποψήφιες για σορτάρισμα, όταν αυτό ξαναεπιτραπεί από τις επιτροπές κεφαλαιαγοράς του αντίστοιχου κράτους.
Πιο συγκεκριμένα:



Και σε αντιστοιχία ποσοστού επί των συνολικών assets:



Το συμπέρασμα της UBS είναι ότι αναμένει ακόμη μία παρέμβαση της ΕΚΤ τις επόμενες εβδομάδες, ή και μήνες, ώστε να παράσχει στο σύστημα μεγαλύτερη ρευστότητα. Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ισπανία, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του διαλόγου για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, είναι αμφίβολο αν θα αφήσει τους επενδυτές να δώσουν χρόνο στους πολιτικού για ακόμη μία λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης