Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στην τρόικα οι προτάσεις της κυβέρνησης για ενιαίο φόρο στα ακίνητα και δημοσιονομικά κενά - Νέα συνάντηση αύριο Στουρνάρα - δανειστών - Θα παραμείνουν και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα

tags :
Στην τρόικα οι προτάσεις της κυβέρνησης για ενιαίο φόρο στα ακίνητα και δημοσιονομικά κενά - Νέα συνάντηση αύριο Στουρνάρα - δανειστών - Θα παραμείνουν και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα
(upd3)Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00 η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα, με όλα τα ζητήματα να παραμένουν ακόμη ανοιχτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση παρουσίασε ισοδύναμα μέτρα που θα καλύπτουν τα δημοσιονομικά κενά σε προϋπολογισμό και ασφαλιστικά ταμεία.
Οι δανειστές άκουσαν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και σε νέα συνάντηση που θα έχουν αύριο με το οικονομικό επιτελείο αναμένεται πιθανότατα να υπάρξει προσέγγιση στο ζήτημα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.
Η πρόταση του οικονομικού επιτελείου για τον ενιαίο φόρο είναι το σχέδιο με τα 33 διαφορετικά κλιμάκια που έχει εκπονήσει η αρμόδια επιτροπή.
Όπως άλλες πηγές αναφέρουν, η τρόικα αναμένεται αύριο να απαντήσει και για το θέμα των 5 δόσεων που έχει ζητήσει η κυβέρνηση σχετικά με το φετινό χαράτσι της ΔΕΗ.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.
Αυτή την ώρα στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών βρίσκεται ο επικεφαλής της Τask Force Η. Reichenbach.

Tι ανέφερε από το πρωί το www.bankingnews.gr

Η τρόικα κατέφθασε στην Αθήνα με «άγριες» διαθέσεις, βάζοντας στο τραπέζι επιπλέον θέματα, όπως αύξηση του αριθμού των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και ανάληψη των ιδιωτικοποιήσεων από  ξένους οίκους – τράπεζες το 2014.
Πρόκειται συνολικά για 8 «σκοπέλους» από τους οποίους κρίνεται η εκταμίευση των 8,1 δισ. ευρώ που προσδοκά να εισπράξει η χώρα μας μέχρι τέλος Ιουλίου από την τρόικα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι δύο δόσεις από την Κομισιόν για το 2013 (4,1 δισ. ευρώ)  μέρος των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMP's) που έχουν ήδη εγκριθεί για εκταμίευση αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ( 2,2 δις. ευρώ) και μία εκ των δύο δόσεων του ΔΝΤ ( 1,8 δις. ευρώ).
Η τελευταία εκταμίευση που μπορεί να κάνει για την Ελλάδα το ΔΝΤ είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου εφέτος. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό του, δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί χώρα που δεν έχει εξασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών της για τουλάχιστον 12 μήνες. Όπως είναι ήδη γνωστό μετά τον Αύγουστο του 2014 η Ελλάδα θα εμφανίζει χρηματοδοτικό κενό, 4,6 δις. ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει ανάγκη τα λεφτά του ΔΝΤ καθώς πρέπει να εξοφλήσει ένα ομόλογο που λήγει τον Αύγουστο, ύψους 2,17 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο που λήγει ο επόμενος τίτλος 986 εκατ. ευρώ, έχει καιρό μπροστά της για να ρυθμίσει πώς θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό ώστε να επαναληφθεί η χρηματοδότηση του ΔΝΤ.

Για την ώρα προέχει ο «κάβος» του Ιουλίου που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερος δύσκολος αφού  στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν από  αύριο η τρόικα θα βάλει στην ατζέντα τα εξής θέματα:
1.            Απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα πρόκειται να θέσει θέμα διπλασιασμού του ορίου των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από το 5% στο 10% για τις μεγάλες επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων.
2.            Διαθεσιμότητες. Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που έπρεπε να είναι έτοιμο ως τα τέλη Ιουνίου, όπως και οι πρώτες 20.000 αξιολογήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στην επιστροφή της η τρόικα περιμένει και ένα πρώτο στίγμα και για τις επόμενες 2.000 απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο.
3.            ΕΟΠΠΥ.  Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία προκαλεί νέο δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-2014. Μόνο στον ΕΟΠΥΥ η «τρύπα» υπολογίζεται στα 1,5 δισ. ευρώ,  ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί η μέχρι τώρα πορεία των εσόδων στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
4.            Φορολόγηση ακινήτων. Η τρόικα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος πρέπει να αποφέρει το 2014 έσοδα ύψους 3,17 δισ. ευρώ. Έτσι, ασκεί πιέσεις ώστε να συνεχισθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
5.            Προϋπολογισμός. Η τρύπα των 550 εκατ. ευρώ που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο φετινό πεντάμηνο έχει προβληματίσει την τρόικα που ζητά παρεμβάσεις για μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 σε ποσοστό 0,6%.
6.            «Τρύπα» ΟΑΕΕ. Οι δανειστές  ζητούν ισοδύναμες παρεμβάσεις από την μη εφαρμογή του μέτρου της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ  που θα εξασφάλιζε 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013- 2014. Εξετάζεται «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των οφειλών των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ, ώστε οι επιχειρηματίες οφειλέτες να μπορέσουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να διατηρήσουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
7.            Φοροαπαλλαγές. Το ΔΝΤ πιέζει για κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων φορολόγησης στις ακριτικές περιοχές και ιδίως του μειωμένου κατά 30% καθεστώτος του ΦΠΑ. Ως εκ τούτου περιορισμένες είναι πλέον οι πιθανότητες να αποδεχθεί η τρόικα το ελληνικό αίτημα για πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.
8.            Φόροι Υπέρ Τρίτων. Προς κατάργηση οδεύουν περίπου 150 (από τους 350) ανταποδοτικούς φόρους και τέλη υπέρ τρίτων, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, αφήνοντας σημαντικές «τρύπες» στα οικονομικά πολλών φορέων και οργανισμών, οι οποίοι επιβιώνουν ουσιαστικά μ' αυτά τα έσοδα. Οι φορείς θα πρέπει να ενημερώσουν μέχρι τις 15 Ιουλίου το Γενικό Λογιστήριο  για τους φόρους  χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα που εισπράττουν και ποιες δαπάνες καλύπτονται από τα συγκεκριμένα έσοδα. Δικαιούχοι των μη ανταποδοτικών χρεώσεων είναι κυρίως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ειδικά οι εισφορές υπέρ των Ταμείων αποτελούν κοινωνικούς πόρους και τυχόν κατάργηση τους θα τα οδηγούσε σε άμεσο οικονομικό αδιέξοδο και αδυναμία καταβολής παροχών και συντάξεων προς τους ασφαλισμένους. Τα Ταμεία μέσω των κοινωνικών πόρων  εισπράττουν 2 δισ. ευρώ ετησίως. Μόνο από την εισφορά υπέρ ΟΓΑ το όφελος είναι 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι απογοητευτικές επιδόσεις των ιδιωτικοποιήσεων επαναφέρουν τα σενάρια ανάληψης δράσης οίκων του εξωτερικού καθώς με τον έναν ή άλλο τρόπο, δικαίως ή αδίκως η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) χρεώνεται το «φιάσκο» της ΔΕΠΑ και τις καθυστερήσεις στο μέτωπο του ΟΠΑΠ.
Με την φράση «it’ s a joke», δηλαδή είναι ανέκδοτο, φέρεται να περιέγραψαν τη λειτουργία του ταμείου εκπρόσωποι των δανειστών αφήνοντας υπαινιγμούς για τη δομή και λειτουργία του Ταμείου, αλλά και των στελεχών του. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές οι αιτιάσεις των τροϊκανών έχουν διατυπωθεί μόνο προφορικά και στο Μαξίμου δεν έχει φτάσει ακόμα γραπτώς κάποια έκθεση ή πρόταση.
Η αναστολή λειτουργίας  του ΤΑΙΠΕΔ και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων από ξένους οίκους – τράπεζες είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και νομικά, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.   
Από την άλλη πλευρά όμως η υστέρηση εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, καθώς το πρόγραμμα είναι ήδη εκτός χρονοδιαγράμματος και στόχων, θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές, δηλαδή από τα συνήθη υποζύγια και η λήψη νέων μέτρων θα έχει πολύ μεγαλύτερο πολιτικό κόστος.
Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να προχωρήσει σε διοικητικές αλλαγές σε πρώτη φάση, προκειμένου να κερδίσει χρόνο μήπως και καταφέρει  να «χαλαρώσει» τον στόχο των 11,1 δις ευρώ εως το 2016, που προβλέπει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Ήδη, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης  έχει ζητήσει να χαμηλώσει ο στόχος του 1 δις ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο και έχει εισπράξει την άρνηση των δανειστών.
Το πιθανότερο σενάριο είναι οι δανειστές, να μεταθέσουν για το 2014 την αναστολή λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ με αντάλλαγμα την τοποθέτηση στη διοίκηση του Ταμείου  ξένων μάνατζερ με αυξημένες αρμοδιότητες.

(Πρώτη ενημέρωση 07:01)


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης