Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ήρθε για να μείνει το «χαράτσι» στα ακίνητα θα παραμείνει....για χρόνια - Η τρόικα έφυγε, τα αγκάθια μένουν - Στα 2 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό για το 2013, σύμφωνα με τους δανειστές

Ήρθε για να μείνει το «χαράτσι» στα ακίνητα θα παραμείνει....για χρόνια - Η τρόικα έφυγε, τα αγκάθια μένουν - Στα 2 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό για το 2013, σύμφωνα με τους δανειστές
Μόνιμο χαρακτήρα στο «χαράτσι» της ΔΕΗ επιθυμεί η τρόικα που αναχώρησε χθες από την Αθήνα και θα ξανάρθει τέλος Ιουνίου για να προχωρήσει τα μέτρα που είναι συνδεδεμένα με τα 9,2 δισ. ευρώ που υπολείπονται να λάβει η χώρα μας από το πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Εντωμεταξύ, κατατίθενται σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος τα 3,3 δις. ευρώ της δόσης που είχαν εγκρίνει ήδη οι δανειστές, δίνοντας έτσι τέλος στο σίριαλ που ξεκίνησε και το οποίο συνέδεε την έγκριση αυτού του ποσού με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση της ΕΡΤ.
Και ενώ αυτό το σίριαλ τελειώνει ένα άλλο ξεκινά  για την Ελλάδα. Αυτό έχει να κάνει με το φετινό δημοσιονομικό «κενό» που σύμφωνα με τους απεσταλμένους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ φθάνει τουλάχιστον το 1,5 δις. με 2 δις. ευρώ και έχει να κάνει με την «τρύπα» του ΕΟΠΠΥ και των υπολοίπων ασφαλιστικών φορέων.          
Αν και το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα δέσμη μέτρων, εντούτοις οι πιστωτές ζητούν η «τρύπα» αυτή να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τα έχει βρει η κυβέρνηση έως τις 29 Ιουνίου που η τρόικα θα ξανάρθει στην Αθήνα.
Ένα ακόμη μεγάλο «αγκάθι»  που θα πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση είναι αυτό με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι αμφισβητείται η πρόβλεψη της κυβέρνησης για εισπράξεις 3,2 δισ. ευρώ από τον νέο φόρο καθώς το προτεινόμενο σύστημα θεωρείται από την τρόικα «πολύπλοκο και αβέβαιο ως προς το αποτέλεσμά του».
Φαίνεται, δε, ότι υπάρχουν και εισηγήσεις για συνέχιση της σημερινής διαδικασία είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Παρόμοιοι προβληματισμοί διατυπώνονται και για την είσπραξη του νέου τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, καθώς η είσπραξη μίας από τις 5 δόσεις το 2014 δημιουργεί πρόβλημα στα φετινά έσοδα και ζητούν να εισπραχθεί σε 4 δόσεις.
Επίσης, η κυβέρνηση εμμένει να μην εφαρμόσει το μέτρο της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που θα εξασφάλιζε 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013- 2014, με την τρόικα να ζητεί ισοδύναμες παρεμβάσεις.
Στο σκέλος των δαπανών, υπάρχει μια επιπλέον «τρύπα» της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από τη μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις συντάξεις των απόστρατων.
Κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι είναι στο οικονομικό επιτελείο και για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς η τρόικα, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική, υπολογίζοντας το κόστος από τη μείωση σε περισσότερα από 200 εκ. ευρώ και ζητώντας, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει, να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.
Με τον τρόπο αυτό οι δανειστές βάζουν εκ νέου το «μαχαίρι στο λαιμό» της Ελλάδας, η οποία για να μπορέσει να πάρει το υπόλοιπο ποσό από το πρόγραμμα στήριξης ύψους  9,2 δις. ευρώ ( 3,6 δις. ευρώ από το ΔΝΤ και 5,6 δις. ευρώ από την Ε.Ε.) θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει τον «σκόπελο» με το δημοσιονομικό κενό.  
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μεταβαίνουν σήμερα  μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin την Παρασκευή.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης