Τελευταία Νέα
Διεθνή

IIF: Στα 305 τρισ. δολ. το παγκόσμιο χρέος το 2023

IIF: Στα 305 τρισ. δολ. το παγκόσμιο χρέος το 2023
H έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών (IIF) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 17 Μαΐου εκτιμά ότι η ονομαστική αξία του παγκόσμιου χρέους αυξήθηκε
Σχεδόν 305 τρισεκατομμύρια δολάρια έφτασε το παγκόσμιο χρέος και το κόστος εξυπηρέτησής του, σύμφωνα με το Institute of International Finance – κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία για τη μόχλευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ειδικότερα, το ΙΙF δήλωσε την Τετάρτη ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 8,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το τέλος του 2022 στα 304,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Το παγκόσμιο χρέος είναι τώρα 45 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερο από το επίπεδο πριν από την πανδημία και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς», δήλωσε το IIF στο τριμηνιαίο Παγκόσμιο Παρακολούθηση Χρέους.
Αφού κορυφώθηκε κοντά στο 360% το 2021, ο λόγος χρέους προς παραγωγή έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 335%, πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η γήρανση του πληθυσμού και το αυξανόμενο κόστος υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθούν να ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις, ενώ «οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις αναμένεται επίσης να οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις στις δαπάνες για την εθνική άμυνα μεσοπρόθεσμα», έγραψαν ερευνητές του IIF.
Η έκθεση επικεντρώθηκε εν μέρει στις επιπτώσεις της ταχείας αύξησης των επιτοκίων του περασμένου έτους σε ορισμένους τραπεζικούς ισολογισμούς.
«Αν και οι πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών φαίνονται περισσότερο ιδιοσυγκρασιακές παρά συστημικές», ανέφερε η έκθεση, «ο φόβος της μετάδοσης έχει προκαλέσει σημαντικές αναλήψεις καταθέσεων από περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ».
Το IIF εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι αυστηρότερες πρακτικές δανεισμού μεταξύ των μικρότερων τραπεζών θα πλήξουν περισσότερο ορισμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
«Δεδομένου του κεντρικού ρόλου των περιφερειακών τραπεζών στη διαμεσολάβηση πιστώσεων στις ΗΠΑ, οι ανησυχίες για τις θέσεις ρευστότητάς τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη συρρίκνωση του δανεισμού σε ορισμένα τμήματα».
Το IIF σημείωσε επίσης την ανάπτυξη της σκιώδους τραπεζικής ή της πιστωτικής διαμεσολάβησης από μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά στοιχεία.
«Οι σκιώδεις τράπεζες αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 14% των χρηματοπιστωτικών αγορών, με το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να προέρχεται από την ταχεία επέκταση των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων και των αγορών ιδιωτικού χρέους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης