Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Αποκόβεται από την πολιτική της ΕΚΤ η Bundesbank - Από τον Μάιο δεν θα δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο

Αποκόβεται από την πολιτική της ΕΚΤ η Bundesbank - Από τον Μάιο δεν θα δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο
Η γερμανική κεντρική τράπεζα έγινε η πρώτη από τις 17 κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης που αρνείται να δεχθεί ως εγγύηση ομόλογα με εγγύηση χωρών που βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα, Frankfurter Allgemeine Zeitung, εντείνοντας τη φημολογία ότι έχει επέλθει ρήξη στους κόλπους των κεντρικών τραπεζών.
Η Bundesbank είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης που αρνείται να δεχτεί ως collateral ομόλογα χώρας που έχει κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης.  Η Bundesbank στην ουσία κάνει χρήση του δικαιώματος που έδωσε η ΕΚΤ στις διοικήσεις των εθνικών κεντρικών τραπεζών να αποφασίζουν οι ίδιες για το αν θα δέχονται ή όχι ομόλογα τα οποία εγγυούνται τα τρία κρατών που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης του EFSF.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ η Bundesbank δεν θα δανείζει τράπεζες, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, από τον προσεχή Μάιο.  Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση αυτή της Buba αντανακλά τη διαφοροποίηση των Γερμανών για την πολιτική της ΕΚΤ, ενώ προειδοποιούν ότι μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κι άλλες Κεντρικές Τράπεζες προκαλώντας προβλήματα στο σύστημα.
Ωστόσο, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τόσο οι ελληνικές, όσο και οι ιρλανδικές και πορτογαλικές τράπεζες, δεν δανείζονται εύκολα από τη Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει στους ισολογισμούς της περί τα 500 εκατ. ευρώ ομόλογα εγγυήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης