Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άρθρο 99: Τουλάχιστον 2 ακόμη εισηγμένες από τους κλάδους των μεταφορών και των ΜΜΕ είναι προ των πυλών - Τις προϋποθέσεις ένταξης στο άρθρο 99 αναλύει ο καθηγητής Ιάκωβος Βενιέρης

tags :
Άρθρο 99: Τουλάχιστον 2 ακόμη εισηγμένες από τους κλάδους των μεταφορών και των ΜΜΕ είναι προ των πυλών - Τις προϋποθέσεις ένταξης στο άρθρο 99 αναλύει ο καθηγητής Ιάκωβος Βενιέρης
Σφίγγει ο οικονομικός αποκλεισμός για 2 ακόμη εισηγμένες από το κλάδο των μεταφορών και των ΜΜΕ αντίστοιχα που είναι προ των πυλών της αίτησης για υπαγωγή στο άρθρο 99. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του www.bankingnews.gr  οι ιδιοκτήτες των 2 εισηγμένων έχουν δώσει εντολή στα δικηγορικά γραφεία που τους εκπροσωπούν να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις τους. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εξελίξεις ο αριθμός μόνο των εισηγμένων που έχουν προσφύγει στο άρθρο 99 θα αναρριχηθεί στις 21.
Ο δικηγόρος Ιάκωβος Βενιέρης, Εκλεγμένος  Λέκτορας Νομικής Αθηνών αναλύει για τους αναγνώστες του www.bankingnews.gr τις προυποθέσεις ένταξης εισαγωγής στο άρθρο 99.
Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στη  διαδικασία συνδιαλλαγής πρέπει α) να έχει το κέντρο των κυρίων συμφερόντων της στην Ελλάδα, β) να βρίσκεται σε παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία πληρωμών γ) για χρέη από οποιονδήποτε λόγο, προς οποιοδήποτε πρόσωπο.
Οι  προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος  για την υπαγωγή της επιχείρησης είναι αρκετά αυστηρές. Για αυτό στην αίτηση προς το δικαστήριο πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά ιδίως:
* η επιχείρηση. Δηλαδή στοιχεία που αφορούν στο έτος ίδρυσης, τους μετόχους, το σκοπό και τη δραστηριότητα της, τον αριθμό εργαζόμενων, τις εξαγωγές, εθνικές ή διεθνείς αναγνωρίσεις π.χ. ISO, βραβεία, την τεχνογνωσία στον τρόπο λειτουργίας, την αποδοχή από προμηθευτές ή πελάτες. Σκόπιμο είναι να υπάρχει και ανάλυση της αναπτυξιακής πορείας της επιχείρησης, του είδους και της ποιότητας προϊόντων-υπηρεσιών, της σημασίας που έχει η επιχείρηση για την τοπική κοινωνία, τους προμηθευτές, τους πελάτες, τους εργαζόμενους αλλά και συνεργαζόμενους επιχειρηματίες ή μη.
* η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένων των τυχόν οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρέπει να γίνεται πλήρης και αναλυτική περιγραφή παγίων, ακινήτων και κινητών, κάθε στοιχείου ενεργητικού, του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου παθητικού προς κάθε είδους δανειστή-πιστωτή, αλλά να αναφέρονται διαταγές πληρωμής, σφραγισμένες επιταγές κλπ.
* οι  ενδείξεις οικονομικής  αδυναμίας. Τέτοια στοιχεία αποτελούν σύμφωνα με τη νομολογία τα οικονομικά δεδομένα, (όπως αρνητικός ισολογισμός, συνεχής έλλειψη κερδοφορίας, αδυναμία μερισματικής διανομής, υπερβολικός βραχυπρόθεσμος δανεισμός, διακοπή τραπεζικών συναλλαγών, αφαίρεση βιβλίου επιταγών, διακοπή οικονομικής υποστήριξης από μητρική εταιρία ή άλλου βασικού προμηθευτή, η επιβάρυνση περιουσίας με πολλαπλές εμπράγματες ασφάλειες, η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων για αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων), η επιχειρηματική δραστηριότητα, (όπως έλλειψη πρώτων υλών, υπολειτουργία της επιχείρησης, δυσχέρειες στην κάλυψη αποθεμάτων, διεκδικήσεις προσωπικού μη αντιμετωπίσιμες, δυσαναλογία εσόδων και λειτουργικών εξόδων), και το οικονομικό περιβάλλον της επιχείρησης, (όπως μείωση παραγγελιών, ανάκληση αδειών εκμετάλλευσης ή ευρεσιτεχνιών, προβληματικές σχέσεις με προμηθευτές ή με προσωπικό, καταστροφή εγκαταστάσεων, ελαττωματικότητα προϊόντων και μαζικές υπαναχωρήσεις καταναλωτών κλπ.).
* τα  αίτια της οικονομικής  αδυναμίας (π.χ. πτώση ζήτησης, οικονομική κρίση, μή επιστροφή ΦΠΑ, αύξηση φορολογίας, μείωση εισοδημάτων καταναλωτών, αύξηση κόστους πρώτων υλών ή κόστους δανεισμού, άρνηση πίστωσης-επιταγών στις συναλλαγές, απεργίες κλπ.).
* τα  προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής αδυναμίας (π.χ. μείωση κόστους μισθολογικού ή πρώτων υλών ή άλλου λειτουργικού κόστους, τροποποίηση σκοπού επιχείρησης, επέκταση και σε άλλους κλάδους, τροποποίηση όρων δανείων, αύξηση κεφαλαίου από παλαιούς ή νέους μετόχους-επενδυτές, κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων, μείωση ύψους απαιτήσεων, εξασφάλιση αναχρηματοδότησης, έκδοση ομολογιακού δανείου, εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, ενοικιάσεις περιουσιακών στοιχείων, ανάθεση διαχείρισης επιχείρησης σε άλλα πρόσωπα, πώληση επιχείρησης ή τμημάτων, διαφήμιση προς επέκταση δραστηριότητας, συνεργασίες-συνέργιες με άλλες επιχειρήσεις, κλπ.).
Τα στάδια της διαδικασίας  είναι τα εξής:
* Κατάθεση της αίτησης και εκδίκαση μετά από κάποιους μήνες.
* Εκδίκαση στο Πρωτοδικείο αιτήματος προσωρινής διαταγής μετά από λίγες ημέρες για τυχούσα προστασία από αναγκαστικές εκτελέσεις των πιστωτών.
* Εκδίκαση αίτησης στο Πρωτοδικείο για την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99.
* Έκδοση απόφασης υπαγωγής ή μη στο άρθρο 99 Ν. 3588/2007 (τα υπόλοιπα στάδια μόνο αν είναι θετική η απόφαση).
* Διορισμός μεσολαβητή που θα διαπραγματευθεί με τους πιστωτές τη ρύθμιση των χρεών.
* Διάρκεια διεργασιών μεσολαβητή από 4 μέχρι 7 μήνες σύμφωνα με το νόμο.
* Συμφωνία με πιστωτές (παρόντες στη συμφωνία πρόσωπα με τουλάχιστον 50% των χρεών, συμφωνία εξ αυτών τουλάχιστον του 60% κατά προτίμηση αυτών που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις).
* Κατάθεση αίτησης για επικύρωση της συμφωνίας των πιστωτών με δικαστική απόφαση.
* Εκδίκαση της επικύρωσης συμφωνίας στο Πρωτοδικείο.
* Έκδοση σχετικής απόφασης που δεσμεύει τους πιστωτές που συμβλήθηκαν αλλά και τους μη συμβεβλημένους που αναφέρονται στην αίτηση.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης