Παρατηρώντας το ταμπλό του Χ.Α: Σχόλια, επισημάνσεις, συμπεράσματα και επιλογές (14/9)

Παρατηρώντας το ταμπλό του Χ.Α: Σχόλια, επισημάνσεις, συμπεράσματα και επιλογές (14/9)
_____ 

ΣΧΟΛΙ-άκι: Μεγάλα παιδιά είμαστε, αλλά όχι και μωροί… Οι περισσότεροι αναλυτές όμως του Χ.Α και των λιγοστών (10 άντε 15 το πολύ) εταιρειών που καλύπτουν (οι υπόλοιπες δεν φέρνουν “μπαγιόκο” στο κατάστημα εν τη ευρεία εννοία του, οπότε έχουν υποχρεωτικά εξοβελιστεί στο πυρ το εξώτερον) μας θεωρούν όχι μόνον μωρά αλλά και μωρούς. Αυτά τα ολίγα, για να καταλαβαινόμαστε…

 • ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 500 εκατ. ευρώ και άνω) 
!MYTIΛΗΝΑΙΟΣ @8,5600 ευρώ και +1,8%  με 3 εκατ. ευρώ τζίρο: Με υψηλό 12μηνου τα 8,7700 ευρώ και χαμηλό τα 3,6700 πριν ένα χρόνο περίπου (16 ΣΕΠΤ.2016) – ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ οι του παρασκηνιακού χώρου ότι έρχεται επιχειρηματική είδηση με την 5η ήπειρο… Για να δούμε… ΕΝ ΤΩ μεταξύ η μετοχή του παραμένει ΤΟΠ ΕΠΙΛΟΓΗ διαρκείας από τα 4,0000 ευρώ στοχεύοντας διψήφιο νούμερο (όχι πάντως των 10,11 ή των 12 ευρώ)…

!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ – απάντηση: O χρόνος περνάει και οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών βλέπουν συνεχώς βελτιώσεις στους ισολογισμούς χωρίς όμως αυτές να μεταφράζονται σε κερδοφορία. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά πράγματα σε πολλά επίπεδα όμως ακόμα δεν έχουν καταφέρει να μετουσιώσουν την προσπάθεια σε πλούτο.

Ακόμα και αν υποτεθεί ότι η άποψη αυτή είναι αφοριστική οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

 • Σε σύνολο ενοποιημένων ενεργητικών 270 δις ευρώ το μετά από φόρους αποτέλεσμα στο εξάμηνο είναι σχεδόν μηδέν, αν υπολογιστούν τα κέρδη της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που θα εγγράψει η Εθνική Τράπεζα σε κάποιο από τα επόμενα δύο τρίμηνα.
!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ – απάντηση(2): Φαίνεται ότι για τις ελληνικές τράπεζες η κερδοφορία δεν είναι ή μάλλον δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα επί του παρόντος. Το δύσκολο σύστημα με τους πολλούς αγνώστους και την μία και μοναδική λύση περνάει μέσα από την μείωση των επισφαλών ανοιγμάτων (NPEs) στα οποία οι τράπεζες ξεκινούν κάθε νέο τρίμηνο με στόχο να πιάσουν τον.. στόχο του επόπτη (SSM).

 • Αν δεν τα καταφέρουν στο τέλος της χρονιάς, η ζημιά που θα υποστούν οι μέτοχοι τους θα είναι σημαντική.
 • Αφού θα υποχρεωθούν να πάρουν επιπλέον προβλέψεις εις βάρος των κεφαλαίων τους εμφανίζοντας πιθανότατα ζημιές στην τελική γραμμή
 • Με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενεργοποίηση της ρήτρας έκδοσης νέων μετοχών από τις αναβαλλόμενες απαιτήσεις που έχουν στα κεφάλαια τους.
 • Επομένως, ναι μεν οι ελληνικές τράπεζες δεν βγάζουν – ακόμα – χρήματα από την άλλη όμως προστατεύουν τα κεφάλαια τους
 • Οσο οι διαγραφές δανείων επιτρέπουν να επιτυγχάνονται οι τριμηνιαίοι εποπτικοί στόχοι των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων
!ΟΠΑΠ – απάντηση – πτωχά πράγματα: ‘Ετσι τα είδαμε εμεις… ΧΘΕΣ είχαμε παραθέσει κι όλα τα KEY POINTS…

!ΦΦΓΚΡΠ @21,4500 και +0,70%- ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ: Καθαρά κέρδη ύψους 61 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13% σε ετήσια βάση, θα εμφανίσει η Folli Follie το β’ τρίμηνο, όπως προβλέπει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “neutral” και τιμή – στόχο στα 22,4 ευρώ.

 • Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα έσοδα της εταιρείας θα αυξηθούν κατά 11% στο ίδιο διάστημα, στα 399 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να κυμαίνονται στα 92 εκατ. ευρώ, με αύξηση 18%. Στο εξάμηνο, τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 115 εκατ. ευρώ, με άνοδο 18% σε ετήσια βάση, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 717 εκατ. ευρώ, αυξημένα 10%. Η Folli Follie ανακοινώνει αποτελέσματα β’ τριμήνου ΑΥΡΙΟ 14 Σεπτεμβρίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.
!ΦΦΓΚΡΠ(2): Αύξηση των πωλήσεων και των καθαρών κερδών θα εμφανίσει η Folli Follie το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με προβλέψεις της Πειραιώς Χρηματιστηριακής, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση “ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ” και την τιμή-στόχο των 24,0000 ευρώ.

 • Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι αναμένεται καλό τρίμηνο, λόγω της δυναμικής στις δραστηριότητες της Ασίας, παρά το αδύναμο εγχώριο περιβάλλον.
 • Η ΦΦ θα εμφανίσει πωλήσεις 394 εκατ. ευρώ με ετήσια άνοδο 9,8%, με τα EBITDA 8,2% στα 84,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 56,9 εκατ. από 54,2 εκατ.
 • ΥΠΟΜΟΝΗ… λίγη ώρα απόμεινε.
!ΑΡΑΙΓ @8,1000 ευρώ: Εξαιρετικό χαρακτηρίζει το β’ τρίμηνο που ανακοίνωσε η Αεροπορία Αιγαίου, η Eurobank Equities σε έκθεσή της, στην οποία δίνει σύσταση “ΑΓΟΡΑ” για τη μετοχή και τιμή – στόχο στα 9,6000 ευρώ. Τα αποτελέσματα προ φόρων της εταιρείας αναμένεται να υπερβούν τα 70 εκατ. ευρώ, με άνοδο άνω του 40% σε ετήσια βάση (ΣΣ: ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ).

 • Παράλληλα, επισημαίνει την “πειθαρχία” στη χωρητικότητα της Αegean, που σε συνδυασμό με τις ανοδικές τάσεις στον ταξιδιωτικό τομέα αναμένεται να στηρίξει τα μεγέθη της εταιρείας και το 2018.
 • Η ΑΧΕ τονίζει, “το σημαντικό discount της Αεροπορικής έναντι των Ομοειδών εταιρειών, ενώ βλέπει περιθώρια αποδόσεων για τους μετόχους πάνω από το τακτικό μέρισμα ανά μετοχή, ύψους 0,5 ευρώ, που συμπεριλαμβάνει στα μοντέλα της”. (ΣΣ: ΟΙ αναλυτές αρκετών ΑΧΕ ξεχνούν να τονίζουν πολλά σημαντικότερα πράγματα ή μάλλον τα αγνοούν…)
!ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Νέα, υψηλότερη τιμή – στόχο  στα 8,500 ευρώ από 7,1000 ευρώ, δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της, στην οποία αναβαθμίζει και τη σύσταση για τη μετοχή σε “ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ” από “ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ”.

 • Η χρηματιστηριακή αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τη μετοχή λόγω του συνεχιζόμενα ισχυρού περιβάλλοντος στον κλάδο Διύλισης, που υποστηρίζεται από την υψηλή ζήτηση και τη “σφιχτή” προσφορά.
 • Η IBG εκτιμά ότι τα καθαρά EBITDA του ομίλου, εξαιρουμένων των επιπτώσεων από τις ισοτιμιακές μεταβολές στην αποτίμηση των αποθεμάτων, αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα – ρεκόρ, στα 795 εκατ. ευρώ, αυξημένα 9% σε ετήσια βάση.
 • Παράλληλα, προβλέπει ότι το μέρισμα για το 2017 θα διπλασιαστεί στα 0,40 ευρώ.
 • ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 150 μέχρι 500 εκατ. ευρώ)
!ΤΑΜΠΛΟ: Τάσπασε όλα τα κοντέρ η ΟΤΟΕΛ στα νεά υψηλά 17ετιας στα 23,5000 ευρώ με τζίρο 1,2 εκατ. ευρώ. ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ το ΑΔΜΗΕ, σταθερότατοι οι πάντα αξιόπιστοι τίτλοι των ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, μόλις 713 τμχ στην ΕΛΛΑΔΟΣ που έκλεισε σταθερή στα 14,5600 ευρώ. Ξανά στο μείον ο ΦΡΛΚ στα 5,2100 από τα 6,1800 αλλά θα κτυπήσει ξαφνικά…

 • ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 50 μέχρι 150 εκατ. ευρώ)
!ΠΛΑΘ: Τέταρτη σερί αρνητική παρουσία και από τα 3,0700 στα 2,8200 ευρώ (-3,75% χθες)…Το 6μηνο δεν ήταν καλό και το περιμέναμε με βάση το 3μηνο και την μετεξέλιξη που σημειώθηκε στην ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ… Να δούμε τώρα το που θα ισορροπήσει προσεχώς…

 • ΜΙΚΡΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 15 μέχρι 50 εκατ. ευρώ)
!SPACE:  Στα 3,0500 ευρώ και +86% στην ΜΚΕ (ΤΙΜΗ ΜΤΧ στις 23.4.2010 στα 1,6400 ευρώ)… ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗΛΑ πολλών πολλών ετών… ΑNAΚΟΙΝΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ.

!ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Ουσιαστικά, έχει να κλείσει στο ΜΕΙΟΝ εδώ και 5 μήνες. Ζητούν, αλλά δεν δίνουν κομμάτια. ΠΡΟΧΘΕΣ ζητούσαν στα 2,1400 ευρώ 1400 τμχ, δεν δόθηκε τεμάχιο. ΧΘΕΣ στο +1% στα 2,1600 σε νεά υψηλά. Αποτιμάται σε 21,04 εκατ. ευρώ. Ξεκίνησε εφέτος από τα 1,9600 ευρώ και έχει κινηθεί στο εύρος 1,8400 με 2,1600 ευρώ. Στο +175% στην ΜΚΕ (τιμή 23.4.2010 στα 0,780 ευρώ)…

 • ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Μέχρι 15 εκατ. ευρώ)
!ΣΧΟΛΙΟ: Απλά, μία λέξη αρκεί… ΤΡΕΛΑΔΙΚΟ

 • ANAΦΟΡΕΣ 
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: Από την μία η πίεση του ΔΝΤ για αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες δημιουργεί ερωτήματα όπως, «δεν ήταν αρκετή η τελευταία αύξηση κεφαλαίου» και φυσικά φόβους για νέο dilution. Θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις στο ΧΑ από επενδυτές που θα αισθάνονταν για μία ακόμη φορά απογοητευμένοι, που τοποθέτησαν κεφάλαια στις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΟ: ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΥΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΝΤΑΙ οι ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ας κοιτάζουν σε άλλες πορτοκαλιές που παράγουν απείρως καλύτερα πορτοκάλια.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ - Σύμβουλος Έκδοσης 
@bankingnews.gr

Δ.Ν.

BREAKING NEWS