Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επανασχεδιάζεται το μέλλον της Eurobank, απέκτησε το good TT και αυξάνει τις πιθανότητες να ιδιωτικοποιηθεί με placement τον Νοέμβριο του 2013 – Στόχος είναι για το 30% τίμημα 1 δισ. με management - Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews.gr

tags :
Επανασχεδιάζεται το μέλλον της Eurobank, απέκτησε το good TT και  αυξάνει τις πιθανότητες να ιδιωτικοποιηθεί με  placement τον Νοέμβριο του 2013 – Στόχος είναι για το 30% τίμημα 1 δισ. με management - Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews.gr
(upd4) Στην Eurobank κατέληξε το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπως αποφάσισε το ΤΧΣ για λόγους συστημικής ευστάθειας αλλά και συνεργειών επιβεβαιώνοντας πλήρως το www.bankingnews.gr που είχε πάρει από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση υπέρ του deal Eurobank με good TT.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφάσισε ότι για λόγους συστημικής ευστάθειας το good TT πρέπει να καταλήξει στην Eurobank η οποία πλειοδότησε στην διαγωνιστική διαδικασία, ταυτόχρονα προέκυψαν και ξεκάθαρες συνέργειες δίνοντας στο deal θετικές προοπτικές.

Πολύ ορθή η απόφαση του ΤΧΣ να εναρμονιστεί με την ΤτΕ και την Τρόικα.
Μετά από αυτές τις άκρως θετικές εξελίξεις επανασχεδιάζεται το μέλλον της Eurobank καθώς μετά το διαφαινόμενο τέλος της τράπεζας, ειδικά από την οικογένεια Λάτση που αποχώρησε από την τράπεζα για να αποφύγει ως μέτοχος στην διάσωση της και που επιχειρεί ακόμη και τώρα να την εξαφανίσει από το ελληνικό banking, οι δυνάμεις της λογικής φαίνεται ότι κυριαρχούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΧΣ:
H Eurobank προτιμητέος υποψήφιος αγοραστής του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΝΤΤ)
Σήμερα, Σάββατο 13 Ιουλίου 2013, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και αποφάσισε να προχωρήσει με την πώληση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Eurobank.
Το ΤΧΣ και η Eurobank θα συνεργαστούν με στόχο να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία τη Δευτέρα 15 Ιουλίου  2013.
Στη διαγωνιστική διαδικασία, έλαβαν μέρος τέσσερις (4) ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και ο όμιλος Πειραιώς.
Η Goldman Sachs ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΧΣ για την εν λόγω συναλλαγή.

Το Ταμείο αποφάσισε την πώληση της Νέας Proton bank στην Eurobank αποδεικνύοντας ότι το ΤΧΣ έχει αποδεχθεί πλήρως την στρατηγική της Τράπεζας της Ελλάδος και της Τρόικα, περί συστημικής ευστάθειας. 
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς συμμετείχε για να βοηθήσει την διαγωνιστική διαδικασία και για να αποκλείσει την Alpha bank να αγοράσει το ΤΤ.
Η Πειραιώς δεν έπαιζε ποτέ για την εξαγορά του ΤΤ σε πραγματικούς όρους.
Η Alpha bank, έχει ουσιαστικά αποχωρήσει από την διαδικασία.
Η Εθνική έλαβε το μήνυμα, καθώς επέμεινε έως την τελευταία στιγμή, ότι η πώληση θα έχει ένα κριτήριο την συστημική ευστάθεια.
Κατ΄ ουσία και η Εθνική έχει αποχωρήσει από την διαδικασία.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας λοιπόν αποφασίζει με όρους συστημικής ευστάθειας, όπως όρισε η ΕΚΤ, η Τρόικα και κυρίως η DGCom που προσδιόρισε ότι θα εγκρίνει μόνο την πώληση του ΤΤ στην Eurobank. Το ΤΧΣ αποφάσισε ορθά πουλώντας το good TT στην Eurobank.
Η Eurobank αποκτώντας το good TT, ξαφνικά δεν λύνει τα προβλήματα της, που παρά τις διαρροές δεν είναι πολλά, είναι προβλήματα αντιμετωπίσημα καθώς η τράπεζα είναι υγιής με πολύ καλό προσωπικό και πολύ ισχυρές βάσεις.
Η Eurobank είναι μια καλή τράπεζα, που χρειάζεται μετά το μετοχικό και όχι μόνο σοκ να ξαναβρεί τον βηματισμό της.
Η τράπεζα μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ως 4η συστημική τράπεζα υπό τον ιδιωτικό έλεγχο να έχει ρόλο και παρουσία στην αγορά.
Αποκτώντας το ΤΤ η Eurobank αυξάνεται η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης της.
Προσοχή δεν διασφαλίζει de facto την πώληση της αλλά σε μεγάλο βαθμό αυξάνει τις πιθανότητες της.
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η Eurobank θα επιχειρηθεί να ιδιωτικοποιηθεί έως τον Νοέμβριο του 2013.
Για την Τρόικα, ο ρόλος της ως συστημική τράπεζα είναι εξασφαλισμένος.
Με βάση αξιόπιστη πηγή «αν επιχειρηθεί πώληση της Eurobank μαζί με το good TT που θα παραμείνει ανεξάρτητη τράπεζα ως θυγατρική και η προσπάθεια επιτύχει τότε μέσω placement θα μπορούσε να δοθεί το 30% έναντι 1 δισεκ. ευρώ μαζί με το management σε στρατηγικό επενδυτή.
Σίγουρα το εγχείρημα, δεν είναι εύκολο αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι αμελητέες.
Αν τώρα δεν επιτύχει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, η Τρόικα είναι διατεθειμένη να δώσει και άλλη ευκαιρία ώστε να ιδιωτικοποιηθεί.
Η Τρόικα, έχει αποκλείσει οριστικά το ενδεχόμενο η Eurobank να καταλήξει στην Εθνική.
Όσοι ελπίζουν ή ποντάρουν να αποτύχει η ιδιωτικοποίηση της Eurobank, θα απογοητευτούν αν νομίζουν ότι έτσι θα νεκραναστηθεί το πεθαμένο deal με την Εθνική. Τέτοιο ενδεχόμενο, δεν υπάρχει για την Τρόικα».

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης