Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιος είναι ο ρόλος των risk lovers στην κερδοσκοπία του ελληνικού χρηματιστηρίου στις συνεδριάσεις του Μαϊου - Τι δηλώνει στο www.bankingnews.gr μέλος της διοίκησης του ΧΑ;

Ποιος είναι ο ρόλος των risk lovers στην κερδοσκοπία του ελληνικού χρηματιστηρίου στις συνεδριάσεις του Μαϊου - Τι δηλώνει στο www.bankingnews.gr μέλος της διοίκησης του ΧΑ;
"Αυτή τη στιγμή, τον ρόλο της ανατιμητικής κερδοσκοπίας στο χρηματιστήριο τον έχουν αναλάβει αυτόνομα επενδυτικά σχήματα. Πρόκειται για τα λεγόμενα risk lovers, τα οποία έχουν προηγούμενη εμπειρία από τις αγορές χωρών που είχαν βυθιστεί σε ύφεση τα προηγούμενα χρόνια, όπως στις ασιατικές χώρες, στη Ρωσία και στην Αργεντινή".
Tα ανωτέρω δηλώνει στο στο www.bankingnews.gr ανώτερο στέλεχος του  Χρηματιστηρίου Αθηνών που είναι σε θέση να παρακολουθεί καθημερινά  τις κινήσεις των hedge funds.
Σύμφωνα με την πηγή που έχει μεγάλη εμπειρία από τις κινήσεις των διαφόρων hedge funds που κατά καιρους πραγματοποιούν απόβαση στην ελληνική αγορά υπογραμμίζει ότι  συγκεκριμένα funds, που αρέσκονται στην ανάληψη ρίσκου, τοποθετούνται σε οικονομίες που βρίσκονται σε πολυετή ύφεση και δείχνουν να συνέρχονται, με βάση τα πρώτα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη. Επιδιώκουν, κατά συνέπεια, να επενδύσουν άμεσα και γρήγορα πριν ακόμη καταλάβουν οι μεγάλοι επενδυτές (που ονομάζονται <<δεινόσαυροι>> λόγω των αργών και μακροπρόθεσμων κινήσεων στα χαρτοφυλάκιά τους) ότι αλλάζει το country risk μιας χώρας. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει τελευταία με την Ελλάδα, μετά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της οικονομίας κατά μία βαθμίδα από τον οίκο Fitch.
Μέχρι και το 2007 και πριν σκάσει η <<φούσκα>> των subrime δανείων στις ΗΠΑ, τα συγκεκριμένα funds βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των μεγάλων επενδυτικών σπιτιών. Στη συνέχεια, όμως, διασπάστηκαν και έκτοτε ακολουθούν αυτόνομη πορεία. Το τελευταίο δίμηνο έχουν κάνει πιο αισθητή την εμφάνισή τους στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αφορμή και τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου>> Η ίδα πηγη αναλύει το θέμα υποστηρίζοντας τα εξής: <<Οπως μαζικά τα hedge funds τύου risk lovers το εγκατέλειψαν τον Νοέμβριο του 2009 διαβλέποντας την πολύχρονη ύφεση και κατέγραψαν γρήγορες αποδόσεις, έτσι και τώρα υπό μορφήν αγέλης εισέρχονται στο Χ.Α. Ο στόχος; Να παραμείνουν όσο διάστημα απαιτηθεί για να καταγράψουν υπεραξίες μέχρι να εμφανισθούν -αν εμφανιστούν- τα κεφάλαια μακροπρόθεσμης πνοής, που θα διαπιστώσουν τη βελτίωση στα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας>>.Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν εμφανιστούν τελικώς τα μακροπρόθεσμα funds. Σε αυτό το ερώτημα, προς το παρόν, βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να δώσει κατηγορηματική απάντηση. Τον περασμένο Απρίλιο, οι ξένοι κωδικοί διοχέτευσαν περίπου 150 εκατ. ευρώ στη ρευστότητα του Χρηματιστηρίου. Πώς; Αγοράζοντας μετοχές -κυρίως τράπεζες- και δίνοντας έτσι το σήμα εκκίνησης για τις ανοδικές συνεδριάσεις που ακολούθησαν στις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου. Εξαίρεση αποτέλεσε αυτή η εβδομάδα, που εμφάνισε εικόνα διόρθωσης.
Τελευταία φορά που ξένα κεφάλαια πρόσφεραν τριψήφιο αιρθμό σε εκατομμύρια ευρώ στο Χ.Α. ήταν τον Ιούλιο του 2011 (305 εκατ. ευρώ οι αγορές μετοχών). Τον τρέχοντα μήνα, με την εκτόξευση των συναλλαγών κατά μέσον όρο πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι τα ξένα κεφάλαια με κωδικούς από τις αγορές των ΗΠΑ, του Λουξεμβούργου, της Αγγλίας, της Ελβετίας και των Μαλδίβων έχουν προσφέρει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές. Οπως μας εξηγούν στελέχη της αγοράς, δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία των ξένων στο Χ.Α.
παραμένει σταθερά πάνω από το 50% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης από τον Νοέμβριο του 2010. Σήμερα (Απρίλιος 2013) αγγίζει το 53%, έναντι 46,3% των εγχωρίων επενδυτών.
Μολονότι η Ελλάδα παρέμεινε σχεδόν όλο το 2012 υπό την απειλή της αποπομπής από την Ευρωζώνη, τα hedge funds ξεκίνησαν από τον περασμένο Νοέμβριο να τοποθετούνται σε βάθος τουλάχιστον 12 μηνών σε εισηγμένες με μέσο όρο κεφαλαιοποίησης άνω των 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αρκετά εξ αυτών μετά τα Χριστούγεννα κράτησαν στην Αθήνα στελέχη τους που επισκέπτονται μέχρι σήμερα διάφορους παραγωγικούς φορείς του εξαγωγικού κλάδου ζητώντας να ενημερωθούν για τις εταιρείες που έχουν προβλήματα στο άνοιγμα πιστώσεων με σκοπό να επωφεληθούν της κατάστασης και να αποκτήσουν εταιρείες με χαμηλό κόστος. H κατηγορία των παραδοσιακών funds που παίρνουν μακροπρόθεσμες (long) θέσεις τηρεί αποστάσεις ακόμη από το Χ.Α. Προς το παρόν, όπως λένε χρηματιστές, μελετούν τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας και προσπαθούν να προβλέψουν πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές για να δανειστεί μέσω των ομολόγων της. Υπό κανονικές συνθήκες, θεωρείται ότι τα συγκεκριμένα funds θα αποτελέσουν το δεύτερο κύμα των ξένων επενδυτών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στο Χ.Α. σε υψηλότερες τιμές, όταν θα έχει διαφανεί η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η χώρα θα έχει αποκτήσει αξιολόγηση από τους επενδυτικούς οίκους.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης