Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποχωρούν από την Κύπρο οι ρώσικες τράπεζες – Το χορό ανοίγει ο όμιλος VTB μέσω της θυγατρικής του Russian Commercial Bank - Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία

tags :
 Αποχωρούν από την Κύπρο οι ρώσικες τράπεζες – Το χορό ανοίγει ο όμιλος VTB μέσω της θυγατρικής του Russian Commercial Bank  - Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία
Την πόρτα εξόδου από την Κύπρο φαίνεται να ανοίγει πρώτος ο τραπεζικός ρωσικός όμιλος VTB στη θυγατρική τους στην Κύπρο, Russian Commercial Bank (RCB), γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για την κυπριακή οικονομία και κυρίως για την εικόνα της χώρας.
Σχετική είδηση της εφημερίδας Times της Μόσχας επιβεβαίωσε o επικεφαλής της  RCB στην Κύπρο με δηλώσεις του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, Vladimir Popov. Είπε πως ούτε τα νέα διατάγματα λύνουν το θέμα των συναλλαγών και ότι με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να λειτουργήσει η Τράπεζα.
Άφησε μάλιστα αιχμές πως στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου πλήττονται όλες οι υπόλοιπες τράπεζες στη χώρα.
«Τράπεζα χωρίς πελάτες δεν είναι τράπεζα», είπε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες, που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους. Με τη συνέχιση των μέτρων, υπογράμμισε ο κ. Popov, οι πελάτες των τραπεζών σπρώχνονται εκτός Κύπρου και αυτό συνιστά καίριο πλήγμα για την ίδια τη χώρα.
Είχε προηγηθεί δήλωση του κ. Herbert Moos οικονομικού διευθυντή της VTB, στην εφημερίδα Times της Μόσχας, ότι ο όμιλος πρόκειται να αποχωρήσει σταδιακά από την Κύπρο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  σοβαρές καταγγελίες και παράπονα γίνονται και από άλλες ξένες τράπεζες στην Κύπρο.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις  για την κυπριακή οικονομία

Συρρίκνωση της οικονομίας σε ποσοστό μεταξύ 9% και 12% και μείωση του πραγματικού ΑΕΠ από 5% ώς 8%, χωρίς να λαμβάνονται οι αποφάσεις-σοκ του Eurogroup στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης της Κύπρου και οι αρνητικές επιδράσεις των περιοριστικών μέτρων, προβλέπει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο «Οικονομικές Προοπτικές» για τον Απρίλιο του 2013, το ΚΟΕ προβλέπει πως μια μείωση των τραπεζικών καταθέσεων της τάξης του 20% - 30%, θα οδηγήσει σε μείωση του πραγματικού ΑΕΠ σε ποσοστό 5% με 8%, με αποτέλεσμα η συρρίκνωση στην οικονομία το 2013 να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί τουλάχιστον μεταξύ 9% - 12%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης