Τελευταία Νέα
Bank Insider

Ημέρα μερικής αποκατάστασης των στρεβλώσεων για το ΧΑ - Μετά την ακραία παράνοια στις τραπεζικές μετοχές επικράτησε λογική και πτώση – Στο -6,5% η Εθνική που είναι οριστικό ότι κρατικοποιείται - Ξεφούσκωσε η κερδοσκοπία στην Eurobank

Ημέρα μερικής αποκατάστασης των στρεβλώσεων για το ΧΑ - Μετά την ακραία παράνοια στις τραπεζικές μετοχές επικράτησε λογική και πτώση  – Στο -6,5% η Εθνική που είναι οριστικό ότι κρατικοποιείται - Ξεφούσκωσε η κερδοσκοπία στην Eurobank
(upd17) Με οριακές απώλειες -0,04% στις 926,55 μονάδες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο την Παρασκευή μετά την μεγάλη ενδοσυνεδριακή διόρθωση έως τις 904 μονάδες (-2,43%) και τις ακραίες διακυμάνσεις έως 40% στις τράπεζες. Η συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μερική  αποκατάσταση των ακραίων στρεβλέσεων στην αγορά.
Οι τράπεζες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις - φυσιολογική εξέλιξη μετά την ακραία κερδοσκοπία - ενώ πρωτοφανείς ήταν ξανά οι διακυμάνσεις.
Η Eurobank έχασε -7,41%, η Πειραιώς -13,14%, η Εθνική -6,52%, η Alpha Bank +0,12% (έχοντας την πιο συμπαγή συμπεριφορά) και Attica Bank -6,19%!
Νωρίτερα, οι συστάσεις του Eurogroup προς την Ελλάδα σε συνδυασμό με τις εύλογες ρευστοποιήσεις λόγω των κερδών του 4ημέρου, έφεραν την ενδοσυνεδριακή διόρθωση στο χρηματιστήριο.
Εβδομάδα πρωτοφανώς υπερβολών και εξωπραγματικών διακυμάνσεων ήταν αυτή που παρήλθε για το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να δέχεται τον απόλυτο αιφνιδιασμό από την ακραία κερδοσκοπία στις τράπεζες, αμέσως μετά τη ματαίωση του deal Εθνικής και Eurobank.
Οι υπερβολές στην αγορά δεν είχαν κανένα προηγούμενο, όπου οι ακρότητες οδηγήσαν σε μια πρωτοφανή παράκρουση και εντελώς αδικαιολόγητη κερδοσκοπία.
Αρκεί να σημειώσουμε ότι από το ενδοσυνεδριακό ναδί του -30% που βρέθηκαν οι τράπεζες τη Δευτέρα έως τα υψηλά της Πέμπτης, υπήρξαν οι εξής αποδόσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακή:
Eurobank +260%, Πειραιώς +93,4%, Εθνική +89,6% και Alpha Bank +80,1%!
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι από το χαμηλό των 0,1050 ευρώ της Δευτέρας έως το σημερινό υψηλό των 0,4490 ευρώ η μετοχή της Eurobank είχε επίδοση κοντά στο +350%, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην εγχώρια αγορά!
Ήταν ένα κερδοσκοπικό όργιο από το τραπεζικό "λόμπι" σε μια συγκυρία αρνητικών ειδήσεων και δυσμενών εξελίξεων για τις τράπεζες, που δεν δικαιολογούσαν με τίποτα την... ευδαιμονία που υπήρξε στο ταμπλό.
Και βεβαίως, η πρότερη παρά… φύση υπερβολή έχει και το τίμημά της και αυτό φάνηκε μερικώς την Παρασκευή στο ταμπλό, όπου - ειδικά στη μετοχή της Eurobank -  εκτέθηκαν οι πρωινοί αγοραστές!
Η μετοχή από το αρχικό +18,78% γύρισε έως το -20,63%, επιβεβαιώνοντας το αβυσσαλέο trading που λαμβάνει χώρα στον κλάδο, πήγε ξανά στο +10%, ενώ έκλεισε στο φινάλε στο -7,41% και στα 0,35 ευρώ! Μάλιστα, διακίνησε όγκο 7,5 εκατ. τεμαχίων, που είναι ο μεγαλύτερος από τα μέσα Σεπτέμβρη του 2012, δηλαδή ο μεγαλύτερος εφτά μηνών!
Όπως και να 'χει και πέρα από τις τράπεζες, η εβδομάδα ήταν καλή για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης "επέστρεψε" από το ενδοσυνεδριακό ναδίρ της Δευτέρας και τις 799 μονάδες, κλείνοντας το 5ήμερο στο +12,59%, γυρνώντας σε θετικό πρόσημο το 2013 στο +2,05%!
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό +23,60% ενώ ο FTSE 25 κατά +15,25%.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στα 57,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 61,2 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 51,7 εκατ. τεμάχια έγιναν στις τραπεζικές μετοχές, επιβεβαιώνοντας τον καταλυτικό και δεσπόζοντα ρόλο που παίζουν - ακόμη και σήμερα - στο ελληνικό χρηματιστήριο!

Το ακραίο κερδοσκοπικό παιχνίδι στην μετοχή της Eurobank

Η Eurobank εμφανίζει μια ιδιαιτερότητα. Έχει μέτοχο 84% την Εθνική που ομολογουμένως  δεν συμμετείχε στο κερδοσκοπικό παιχνίδι. Το ερώτημα είναι ποιοι είναι οι επενδυτές που πραγματοποιούν το ακραίο κερδοσκοπικό παιχνίδι της Eurobank;
Διερευνώντας το θέμα και με θεωρητικό free float 16% προκύπτει ότι μέτοχοι με 45 εκατ μετοχές ή το 8% του μετοχικού κεφαλαίου που αποτιμάται 17 εκατ ευρώ κρύβεται πίσω από το ακραίο κερδοσκοπικό παιχνίδι στην μετοχή της Eurobank που εξέπληξε ακόμη και την διοίκηση της τράπεζας. Το ράλι αυτό πρέπει να ξεφουσκώσει.

Χρειάζεται προσοχή στις ακρότητες στις τράπεζες

Το www.bankingnews.gr έχει κατ’ επανάληψη και σε βαθμό παρεξηγήσεως επιστήσει την προσοχή στα καιροσκοπικά παιχνίδια στις τραπεζικές μετοχές, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε… χρεοκοπημένες χρηματιστηριακά τράπεζες, με αρνητική καθαρή θέση και καταδικαστική δυσχέρεια στην ανεύρεση κεφαλαίων για να μείνουν ιδιωτικές!
Χθες σημειώναμε ότι απαιτείται τεράστια προσοχή στη βιαιότητα της ανόδου των τραπεζικών μετοχών που είχε ως σκοπό την ωραιοποίηση του μέσου όρου των 50 ημερών ώστε να διαμορφωθούν….καλύτερες τιμές στις αμκ.
Το ΤΧΣ από αυτή την ακραία στρέβλωση έχανε και ενεργοποιήθηκε.
Η συντελούμενη άνοδος – έχουμε προειδοποιήσει - στις μετοχές των τραπεζών είναι πλαστή, τεχνική και άκρως επικίνδυνη. Το αναφέρουμε αυτό αποτιμώντας π.χ. την χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Εθνικής τράπεζας η οποία δεν θα συγκεντρώσει τα 790 εκατ αλλά παρ΄ όλα αυτά καταγράφει κέρδη το 4ήμερο.Ταυτόχρονα οι τράπεζες που θα καλύψουν μετά βεβαιότητας το 10% των αμκ όπως η Alpha και η Πειραιώς συμπεριφέρονται πιο υγιώς. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Η επανάληψη μιας πραγματικότητας που είναι χρήσιμη

Μπορεί με όρους συστημικής σταθερότητας οι τράπεζες να διασφαλίζονται καθώς ούτως ή άλλως τα κεφάλαια τα είχαν στους ισολογισμούς τους απλά αναμενόταν η κατανομή αλλά με χρηματιστηριακούς όρους θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τις τράπεζες με αρνητική καθαρή θέση από τις τράπεζες με θετική καθαρή θέση. Με όρους ουσίας
1) Η Εθνική δεν θα συγκεντρώσει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής δηλαδή 790 εκατ και θα κρατικοποιηθεί. Αυτό είναι οριστικό.
2) Η Eurobank χρειάζεται 383 εκατ ώστε να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής αλλά δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να τα βρει. Σίγουρα θα προσπαθήσει και σίγουρα θα είναι τεράστια επιτυχία αν το επιτύχει.
3) Η Alpha Bank θα συγκεντρώσει το 10% και θα παραμείνει εν δυνάμει ιδιωτική.
4) Η Πειραιώς θα συγκεντρώσει το 10% και θα παραμείνει εν δυνάμει ιδιωτική.
Η Attica Bank θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει το 100% ή 400 εκατ αλλά δεν είναι ακόμη βέβαιο αν μπορεί να συγκεντρώσει 400 εκατ. Η προσπάθεια της διοίκησης είναι μεγάλη.

Βελτιωμένη αλλά «βίαια» και χωρίς κλείσιμο των gap η τεχνική εικόνα

Η άμεση ανάκαμψη από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της περασμένης Δευτέρας όταν ο Γενικός Δείκτης έπεσε στο χαμηλό σχεδόν 5 μηνών και στις 799 μονάδες ασφαλώς και είναι θετική εξέλιξη, όπως θετική εξέλιξη είναι και η υπέρβαση της ζώνης των 900 μονάδων.
Όμως, αυτή η τεχνική βελτίωση έχει γίνει με… βίαιο τρόπο, χωρίς να «δέσουν» οι τιμές σε δείκτες και κορυφαίες μετοχές. Υπάρχουν gap που επιβάλλεται να κλείσουν, αν και αυτό έγινε μέχρι ενός βαθμού στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Πάντως, τεχνικά η επανάκαμψη της αγοράς προς την ζώνη των 900 μονάδων είναι πολύ ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική. Με τη δυναμική που έδειχνε χθες η αγορά φάνηκε ότι οι 950 μονάδες ήταν θέμα χρόνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τάση παραμένει καθαρά ανοδική άπαξ και δεν διασπάστηκαν οι 800 μονάδες που θα άλλαζαν όλο το προφιλ ρίσκου της αγοράς.  
Οι 800 μονάδες ήταν ισχυρό σημείο στήριξης και ενώ ενδοσυνεδριακά διασπάστηκαν η αποφασιστικότητα των long επενδυτών ώθησε τον Γενικό Δείκτη πολύ υψηλότερα.

Ισχυρές διακυμάνσεις έως και 40% στις τράπεζες αλλά και πτώση έως -13,14%

Σε… τυχοδιωκτικού τύπου συμπεριφορές και καταστάσεις οδηγήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, προξενώντας ασφαλώς πλήγμα στην αξιοπιστία του θεσμού και στη γενικότερη ψυχολογία των επενδυτών. Ο τραπεζικός κλάδος, μετά τα «όργια» των τεσσάρων προηγούμενων ημερών την Παρασκευή ένανε επίσης ισχυρότατες διακυμάνσεις έως και 40% (Eurobank) σ’ ένα πρωτοφανές trading που ασφαλώς δεν ενδείκνυται για τους απλούς ιδιώτες επενδυτές!
Η μετοχή της Eurobank έφτασε έως το +18,78% για να γυρίσει κατόπιν στο -20,63%, ενώ στο κλείσιμο βρέθηκε στα 0,35 ευρώ με πτώση -7,41% και όγκο 7,5 εκατ. τεμάχια! Έβγαλε το 5ήμερο στο +133%!
Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 0,6450 ευρώ με πτώση -6,52% διακινώντας 16,4 εκατ. τεμάχια στην αποτίμηση των 791 εκατ. ευρώ. Κέρδισε το 5ήμερο +24%!
Η Alpha Bank είχε καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας την πιο "φρόνιμη" συμπεριφορά, κλείνοντας στα 0,8150 ευρώ με οριακή άνοδο +0,12% και όγκο 6,54 εκατ. τεμαχίων, στην αποτίμηση των 435 εκατ. ευρώ. Ενισχύθηκε σε ποσοστό +43% την εβδομάδα!
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,2050 ευρώ με πτώση -13,14% με όγκο 20,7 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση 234 εκατ. ευρώ. Το 5ήμερο έκλεισε στο +28%.
Η Attica Βank έκλεισε στα 0,1970 ευρώ με πτώση -6,19% και αποτίμηση 48 εκατ. ευρώ. H διοίκηση Γαμβρίλη εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα καλύψει τον στόχο των 396 εκατ. ευρώ και θα καταφέρει να ανακεφαλαιοποιηθεί με ίδια μέσα.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,90 ευρώ με πτώση -0,77% στην αποτίμηση των 256 εκατ. ευρώ.

Εκτός διαπραγμάτευσης ακόμη οι μετοχές των κυπριακών τραπεζών

Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, υποχρέωσε τις αρχές να διακόψουν την διαπραγμάτευση τους στο χρηματιστήριο. Οι τράπεζες στην Κύπρο ξεκίνησαν να λειτουργούν κάτω από καθεστώς εξωπραγματικών περιορισμών κυρίως στις κινήσεις κεφαλαίων αλλά οι μετοχές των τραπεζών συνεχίζουν να παραμένουν εκτός διαπραγμάτευσης έως τις 15 Απριλίου τουλάχιστον.
Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Λαϊκής έχει ακυρωθεί καθώς η τράπεζα έσπασε σε good και bad bank.

FTSE 25: Επιλεκτικές ρευστοποιήσεις χωρίς ακρότητες - Σημαντικά κέρδη το 5ήμερο

Επιλεκτικές ρευστοποιήσεις χωρίς όμως ακρότητες έλαβαν χώρα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, με την τελική εικόνα βεβαίως να είναι θετική το πενθήμερο.
Η ΔΕΗ ήταν ασφαλώς εκ των πρωταγωνιστών της εβδομάδας κλείνοντας με άνοδο +29,74% "επιστρέφοντας" από το ενδοσυνεδριακό ναδίρ των 4,55 ευρώ της Δευτέρας στα 6,37 ευρώ με ήπια διόρθωση σήμερα σε ποσοστό -1,85%, με αποτίμηση 1,477 δισ. ευρώ, με τεχνικό σημείο αντίστασης τα 6,50 ευρώ.
Ο ΟΤΕ που έβγαλε την εβδομάδα στο +19,15% έκλεισε στα 5,60 ευρώ με πτώση - διόρθωση -1,58% στην αποτίμηση των 2,744 δισ. ευρώ, ενώ έχει κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης τα 5 ευρώ και αντίστασης τα 5,65 ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύθηκε κατά +14% το πενθήμερο κλείνοντας την Παρασκευή στα 8,08 ευρώ με άνοδο 1% διασπώντας κρίσιμα τεχνικά σημεία...
Ο ΟΠΑΠ έβγαλε την εβδομάδα στο +21,15% με 5 σερί ανοδικές ημέρες, κλείνοντας την Παρασκευή στα 7,39 ευρώ με άνοδο +2,21% και αποτίμηση 2,357 δισ. ευρώ, έχοντας κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης τα 6,8 ευρώ και αντίστασης τα 7,3 ευρώ.
Ο τίτλος της Coca Cola 3 E έκλεισε στα 20,05 ευρώ με άνοδο +0,70% στην αποτίμηση των 7,349 δισ. ευρώ.
Η Τιτάνας έκλεισε στα 14 ευρώ με πτώση -1,82%, ενώ η Folli Follie στα 13,90 ευρώ αμετάβλητη ενώ έβγαλε το πενθήμερο στο +13% με αποτίμηση των 930 εκατ. ευρώ
Η Motor Oil έκλεισε στα 8,25 ευρώ με πτώση -0,48% στην αποτίμηση των 914 εκατ. ευρώ, ενώ η  Jumbo (στο +17% το πενθήμερο) έκλεισε στα 6,82 ευρώ με άνοδο +1,79% στην αποτίμηση των 886 εκατ. ευρώ.
Η Βιοχάλκο (+14% την εβδομάδα) έκλεισε στα 3,81 ευρώ αμετάβλητη στην αποτίμηση των 759 εκατ. ευρώ.
Η Μέτκα (+16,32% την εβδομάδα) έκλεισε στα 11,05 ευρώ με διόρθωση -2,13% και αποτίμηση 574 εκατ. ευρώ, ενώ η Μυτιληναίος (+22% το 5ήμερο) έκλεισε στα 4,40 ευρώ χωρίς διακύμανση με αποτίμηση 514 εκατ. ευρώ.
Η MIG διόρθωσε σε ποσοστό 4,91% την Παρασκευή κλείνοντας στα 0,2710 ευρώ, όμως το πενθήμερο ενισχύθηκε σε ποσοστό +34,16%. Έχει σημείο στήριξης τα 0,25 ευρώ και αντίστασης τα 0,30 ευρώ.
Η Ελλάκτωρ κέρδισε +33,78% την εβδομάδα με κλείσιμο την Παρασκευή στο +8,20% και στα 1,98 ευρώ, με όγκο 544 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 350 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή (+24% την εβδομάδα) έκλεισε στα 3,10 ευρώ με άνοδο +1,97% στην αποτίμηση των 338 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 17,73 ευρώ με πτώση -0,95%, η Eurobank Properties στα 5,85 ευρώ αμετάβλητη και η Intralot στα 1,86 ευρώ με άνοδο +0,54% στην αποτίμηση των 295 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ (+19% την εβδομάδα) έκλεισε στα 4,50 ευρώ με μικρή διόρθωση -0,22% και αποτίμηση 294 εκατ. ευρώ, ενώ η Frigoglass έκλεισε στα 4,69 ευρώ με πτώση -0,21%.

Καλές αποδόσεις στο Mid Cap το πενθήμερο

Καλές αποδόσεις καταγράφηκαν σε εβδομαδιαίο επίπεδο και στο χώρο του Μιd Cap, καθώς, μπορεί το "παιχνίδι" να άνοιξε από τις τραπεζικές μετοχές, όμως επεκτάθηκε και στο χώρο των μετοχών της πραγματικής οικονομίας. Οι οποίες άλλωστε είχαν πιεστεί εσχάτως. Η ΓΕΚ Τέρνα ακολουθώντας κατά πόδας την Ελλάκτωρ (όπως συχνά κάνει) έκλεισε το 5ήμερο στο +31,17%, η Σιδενόρ στο +32,74%, η Χαλκόρ +20,29%, Υγεία +26%, Fourlis +19,19%, Ιατρικό Αθηνών +22,54%, ΙΑΣΩ +18%, Intakat +27,54%, J&P Άβαξ +23,89%, Πλαστικά Θράκης +13% κ.ο.κ.

Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα και CDS στην Ευρώπη

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται στις αποδόσεις των ομολόγων και στα CDS. Στα CDS στην Ελλάδα 25% ή 2.500 μονάδες βάσης. Στην  Ιρλανδία τα CDS στις 183 μ.β. στην Πορτογαλία 420 μ.β. Στην  Ισπανία 270 μ.β. στην Ιταλία 276 μ.β. στην Γαλλία 76 μ.β. και στην Γερμανία 34 μ.β.
Οι  αποδόσεις των ομολόγων στην 10ετία στην Ευρώπη κινούνται ανοδικά λόγω ανάλογης μικρής επιδείνωσης  των τιμών των ομολόγων. Στην Ισπανία η απόδοση στην 10ετία στο 4,54% από 4,48%.
Στην Ιταλία 4,36% από 4,32%,  στην Γαλλία 1,82%, στην Πορτογαλία 6,28% από 6,33%, στο Βέλγιο 1,9% και στην Ιρλανδία 3,87% από 3,87%.  
Να αναλογιστούμε ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 11,17%.
Η Γερμανική 10ετία στο 1,26%, κινείται οριακά πτωτικά σχεδόν πάντα αντίθετα από την κίνηση των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Το ευρώ στα 1,3056 δολάρια κινείται σταθεροποιητικά, με ημερήσια διακύμανση 1,3040 δολάρια με 1,3126 δολάρια.

Σταθεροποιητικά οι τιμές των ελληνικών ομολόγων

Σταθεροποιητικές είναι οι τάσεις στις  τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων στην ΗΔΑΤ καταγράφοντας περαιτέρω βελτίωση. Οι τιμές των 20 ομολόγων διαπραγματεύονται στην δευτερογενή αγορά σε μέσους όρους στις 42,75 μονάδες βάσης έναντι 42, 5 μονάδων βάσης χθες. Το εύρος αγοράς πώλησης των 20 νέων ομολόγων διαμορφώνεται στις 42,25 με 43μονάδες βάσης.
Είναι προφανές ότι η αγορά ομολόγων θα είναι καθοδηγούμενη, χειραγωγούμενη και υπό την συνεχή επήρεια της κερδοσκοπίας λόγω της ρηχότητας της.
Στο ομόλογο 2023 οι τιμές  κινούνται πτωτικά, μεταξύ 51,25 με 52,5 μονάδες βάσης ή απόδοση 11,17%. Στο ομόλογο 2042 οι τιμές κινούνται μεταξύ 40 με 41,75 μονάδων βάσης ή απόδοση 9,53%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης