Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επενδυτές προσοχή, έρχεται καταστροφή στις μετοχές των τραπεζών – Αμφισβητείται το deal Εθνικής – Eurobank; Κινδυνεύουν οι καταθέτες; Τι συμβαίνει σε Attica bank και Πειραιώς; Γιατί καταποντίζεται η Alpha αφού καλύπτει το 10% της αμκ;

  Επενδυτές προσοχή, έρχεται  καταστροφή στις μετοχές των τραπεζών – Αμφισβητείται το deal  Εθνικής – Eurobank; Κινδυνεύουν οι καταθέτες; Τι συμβαίνει σε Attica bank και Πειραιώς; Γιατί καταποντίζεται η Alpha αφού καλύπτει το 10% της αμκ;
Επενδυτές προσοχή, έρχεται χρηματιστηριακή καταστροφή στις μετοχές των τραπεζών. 
Δυστυχώς αυτή η φράση επαναλαμβάνεται στο καθημερινό σχόλιο του χρηματιστηρίου στο www.bankingnews.gr τους τελευταίους 4 μήνες.
Κάθε μέρα σε βαθμό κουραστικό μεν αλλά ρεαλιστικό δε.....

Η κατάσταση είναι τραγική η Εθνική σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,57 ευρώ, ενώ συνολικά ο κλάδος σε ελεύθερη πτώση με απώλειες έως -24% η Attica bank.
Θα προσπαθήσουμε απλά και κατανοητά να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τις μετοχές των τραπεζών που ούτως ή άλλως θα υποχωρήσουν έως -50% από τα τρέχοντα επίπεδα λόγω των αμκ που θα ξεκινήσουν σε ελάχιστες εβδομάδες για να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Μαΐου.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταστραφεί, αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Καταστρέφονται χρηματιστηριακά Εθνική και Eurobank

H ευθεία αμφισβήτηση του deal Εθνικής – Eurobank από την Τρόικα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.
Όσοι διαβάζουν το www.bankingnews.gr θα έχουν διαπιστώσει ότι εδώ και πολλές εβδομάδες αναφερόμαστε στα λάθη του deal.
Η Τρόικα θεωρεί ότι ο κίνδυνος κρατικοποίησης είναι πολύ μεγάλος και ο Προβόπουλος ο διοικητής της ΤτΕ έκανε μια δήλωση με νόημα ανατριχιάζω στην ιδέα κρατικοποίησης της Εθνικής.
Ταυτόχρονα η Τρόικα θεωρεί ότι το νέο σχήμα Εθνικής με Eurobank θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια συγχωνευόμενο από ότι να ανακεφαλαιοποιηθεί κάθε τράπεζα ξεχωριστά, δηλαδή 2 διαφορετικές αυξήσεις κεφαλαίου.
Όμως η βασική ανησυχία της αγοράς είναι μήπως και υποχρεώσουν τους μεγαλοκαταθέτες της Eurobank να συμμετάσχουν στην αμκ.
Ωστόσο τα σενάρια αυτά κατηγορηματικά διαψεύδονται από την ΤτΕ.
Η ΤτΕ σε ερώτηση που έθεσε το www.bankingnews.gr  απάντησε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με κεφάλαια του ΤΧΣ και από την συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στις συστημικές και μη συστημικές τράπεζες.
Οι καταθέτες στην Ελλάδα ανεξαρτήτως ποσού δεν θα έχουν καμία εμπλοκή στις ανακεφαλαιοποιήσεις και όσοι διαρρέουν τέτοιες φήμες είναι τουλάχιστον επικίνδυνοι επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Οι φήμες ξεκίνησαν από την στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν οι πληροφορίες ότι η Τρόικα ζητάει 2 αυξήσεις κεφαλαίου μια για την Εθνική και μια για την Eurobank.
Το www.bankingnews.gr, διερευνώντας το θέμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι με φόβητρο τις καταθέσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν πανικό εμπλέκοντας τις καταθέσεις, τις μη εξασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Όμως μπορεί να ειπωθεί ότι η τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από το ΤΧΣ και τους ιδιώτες μετόχους και όχι τους καταθέτες.
Όμως προσοχή αναφερόμαστε στην τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση όχι στις μελλοντικές....
Προφανώς οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, προκαλούν αβεβαιότητα και ανησυχίες αλλά ότι αναφέρεται περί εμπλοκής καταθετών π.χ. στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank είναι όχι μόνο ανυπόστατο και επικίνδυνο.
Το www.bankingnews.gr δημοσιοποιεί την φήμη αυτή όχι για να προκαλέσει πανικό αλλά για να υπερτονήσει την διάψευση.
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει ωστόσο χρηματιστηριακό σοκ καθώς οι επενδυτές αποχωρούν κακήν κακώς και η Εθνική βρίσκεται κάτω από τα 0,60 ευρώ στα 0,5750 ευρώ σε νέα ιστορικά χαμηλά ενώ η Eurobank στα 0,21 ευρώ με πτώση περίπου 13%.

Τι συμβαίνει με την Alpha bank; - Δραματική πτώση λόγω της αμκ

Η Alpha bank ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει με ιδιωτικά κεφάλαια να συγκεντρώσει 550 εκατ ή αν δεν πετύχει τον στόχο θα κατέλθει στα 457 εκατ ή αν επίσης δεν πετύχει τον στόχο στα 257 εκατ.
Τα 550 εκατ αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης στα 4,57 δις ευρώ.
Τα 457 εκατ αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου της κεφαλαιακής ανάγκης υπό την αίρεση ότι όλο το ποσό θα καλυφθεί με αμκ.
Τα 257 εκατ αντιστοιχούν στο 10% της αμκ 2,57 δις αν η τράπεζα κάνει χρήση και των 2 δις ευρώ των ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές cocos.
H πτώση της μετοχής της Alpha bank υποχωρεί έως -12% στα 0,62 ευρώ αποδίδεται όχι στην αμφισβήτηση ότι δεν θα καλυφθεί το 10% αλλά στο γεγονός ότι η αμκ ούτως η άλλως γεννά τεράστια πίεση στην μετοχή.

Η Πειραιώς καταφέρνει να μειώσει δραστικά την αρνητική της καθαρή θέση -2 δις ευρώ

Το μέγεθος της θετικής έκπληξης της Πειραιώς θα καθοριστεί από την PricewaterhouseCoopers και το ΤΧΣ.
Το www.bankingnews.gr στις 28 Μαρτίου είχε αποκαλύψει το θέμα της έκπληξης της Πειραιώς η οποία μέσω των εξαγοραζόμενων κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σχεδόν μηδενίζει την αρνητική καθαρή θέση.
Ωστόσο την τελική απόφαση θα την λάβουν ο ορκωτός ελεγκτής της τράπεζας PricewaterhouseCoopers και το ΤΧΣ.
Αν αποφασίσουν το κεφαλαιακό όφελος που προκύπτει για την Πειραιώς να το αποτιμήσουν ως έχει χωρίς να αλλοιώσουν τις παραμέτρους π.χ. δηλαδή να μην μεταφέρουν σε παρούσες αξίες τις μελλοντικές προβλέψεις για προβληματικά δάνεια και το 1,5 δις ευρώ που θα επενδύσουν ΤΧΣ και Κύπρος για τις κυπριακές τράπεζες διατηρηθεί ως έχει τότε το όφελος για την Πειραιώς θα είναι αντικειμενικό.
Σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα από -2 δισ ευρώ αρνητική καθαρή θέση σχεδόν θα την μηδενίσει.
Αν αποφασίσουν όμως να μεταφέρουν μέρος των μελλοντικών προβλέψεων για επισφαλή δάνεια στο σήμερα προφανώς το κεφαλαιακό όφελος θα μειωθεί.

Δραματική πτώση -24% στην Attica bank - Κίνδυνος....δεν καλύπτεται η αμκ

Δραματική πτώση καταγράφεται στην μετοχή της Attica bank έως -24% στα 0,1440 ευρώ  απόρροια των πληροφοριών ότι δεν θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση της.
Το www.bankingnews.gr προειδοποιεί ήδη από το πρωί.
Αρνητική έκπληξη αναμένεται από τον χώρο των μικρών τραπεζών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση τους.
Να σημειωθεί ότι η Attica bank πρέπει να συγκεντρώσει 400 εκατ, η Probank 282 εκατ ευρώ, η FBBank 168 εκατ ευρώ και η Πανελλήνια τράπεζα 78 εκατ ευρώ.
Οι διοικήσεις των μικρών τραπεζών έχουν θέσει θέμα στην Τρόικα ζητώντας να υπάρξει και plan B και δεύτερη ευκαιρία.
Συγκεκριμένα προτείνουν αν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 67% των κεφαλαίων να μην σπάσουν σε good και bad bank και το υπόλοιπο 33% να καλύψει το ΤΧΣ.
Να σημειωθεί ότι το www.bankingnews.gr εδώ και μήνες έχει προβάλλει αλλεπάλληλες φορές το θέμα το οποίο είναι μείζον.
Με βάση το μνημόνιο αν οι μικρές τράπεζες δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν στο 100% τα απαραίτητα κεφάλαια τότε θα σπάσουν σε good και bad bank εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για τους μετόχους και τον κλάδο.
Οι μέτοχοι των μικρών τραπεζών θα καταστραφούν.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης