Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα ταμπού σπάνε - Το haircut στις καταθέσεις θα πυροδοτήσει νέα ισχυρότερη ευρωπαϊκή κρίση - Η Κύπρος καταστράφηκε ως περιφερειακό χρηματοπιστωτικό κέντρο – Η αποχώρηση των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα ήταν τραγικό λάθος

 Τα ταμπού σπάνε - Το haircut στις καταθέσεις θα πυροδοτήσει νέα ισχυρότερη ευρωπαϊκή κρίση - Η Κύπρος καταστράφηκε ως περιφερειακό χρηματοπιστωτικό  κέντρο – Η αποχώρηση των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα ήταν τραγικό λάθος
Ενός κακού μύρια έπονται και αυτό θα αποδειχθεί λίαν συντόμως καθώς το haircut στις καταθέσεις θα πυροδοτήσει νέα ισχυρότερη ευρωπαϊκή κρίση.
Το πρώτο ταμπού έσπασε πριν 1 χρόνο με το haircut στα ομόλογα.
Το haircut στα ομόλογα αφορούσε θεσμικούς και λίγα φυσικά πρόσωπα π.χ. στην Ελλάδα 12.500 πολίτες κατόχους ομολόγων.

Χωρίς καμία αμφιβολία απαράδεκτη η απόφαση κουρέματος στα ομόλογα αλλά συνέβη.
Το δεύτερο ταμπού που έσπασε οι καταθέσεις έχει μεγαλύτερη σημασία καθώς αφορούν το σύνολο της κοινωνίας.
Στην Ελλάδα π.χ. υπάρχουν 26 εκατ ενεργοί τραπεζικοί λογαριασμοί ωστόσο μόνο 110 χιλιάδες έχουν ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Το ταμπού στην Κύπρο έσπασε έστω και για ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ προκαλώντας διάχυτη αναστάτωση ότι οι καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ δεν είναι εξασφαλισμένες.
Το haircut στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων στην τράπεζα Κύπρου θα φθάσει το 50% και στην Λαϊκή το 80%, πραγματική καταστροφή.
Οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων  ευρώ είναι εξασφαλισμένες για την ώρα…..
Θεωρητικά ή πρακτικά οι μεγαλοκαταθέτες θα πάρουν μετοχές των τραπεζών που θα ανακεφαλαιοποιήσουν π.χ. της τράπεζας Κύπρου αλλά αυτή η επιβολή, δεν έχει κανένα προηγούμενο.
Δεν πρόκειται για μια προαιρετική διαδικασία αλλά μια εξαναγκαστική διαδικασία που πλήττει την σχέση καταθέτη με τράπεζας.
Πλέον όλη η Ευρώπη θα είναι καχύποπτη αφού υπέστησαν haircut οι καταθέτες στην Κύπρο γιατί να μην υποστούν haircut οι καταθέσεις στην Ελλάδα, στην Ιταλία ή αλλού για ποσά άνω των 100 χιλιάδων  ευρώ.
Το haircut των καταθέσεων θα λειτουργεί ως ένας δυναμικός αποσταθεροποιητικός μηχανισμός που θα προκαλέσει νέο ισχυρότερο κύμα κρίσης στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος ως ένα χρηματοοικονομικό κέντρο περιφερειακής εμβέλειας καταστράφηκε.
Να αναλογιστεί κανείς ότι οι 2 μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες Κύπρου και good Λαϊκή θα συγχωνευθούν και το άθροισμα δυνάμεων θα ισούται όσο η Κύπρου πριν την κρίση.
Η προσπάθεια να μειωθεί ο κυπριακός τραπεζικός κλάδος εν μια νυκτί επιτεύχθηκε μεν αλλά ο τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκε θα αποδειχθεί καταστροφικός.
Καταστροφική θα είναι και η απόφαση αποχώρησης των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα.
Η Πειραιώς δίνει ασφάλεια για τις καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα αλλά η πώληση των δραστηριοτήτων δεν έγινε οικειοθελώς υποχρεώθηκαν, εξαναγκάστηκαν οι κυπριακές τράπεζες να πωλήσουν εξέλιξη που αποτελεί ιστορικό πισωγύρισμα.
H Πειραιώς μεταξύ άλλων θα εξέλθει κερδισμένη καθώς παραλαμβάνει δανειακά χαρτοφυλάκια στα οποία έχουν διενεργηθεί υπέρμετρες προβλέψεις που σημαίνει με καλή διαχείριση μπορεί να επιτύχει αξιόλογα κέρδη.
Οι κυπριακές τράπεζες θα είναι τοπικές τράπεζες στην Κύπρο χωρίς καμία παρέμβαση ή ρόλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης