Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Βόμβα Medvedev για την Κύπρο - Η Ρωσία μπορεί να καταγγείλλει και να ακυρώσει τη συμφωνία διπλής φορολόγησης με τη Λευκωσία - Δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις Μόσχας - ΕΕ

tags :
 Βόμβα Medvedev για την Κύπρο - Η Ρωσία μπορεί να καταγγείλλει και να ακυρώσει τη συμφωνία διπλής φορολόγησης με τη Λευκωσία - Δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις Μόσχας - ΕΕ
(upd7)Απειλή - βόμβα για την Κύπρο διατύπωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Dimitry Medvedev. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταγγείλει η Ρωσία τη συμφωνία διπλής φορολόγησης με την Κύπρο, στην περίπτωση που οι κυπριακές τράπεζες σταματήσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ρωσικών κεφαλαίων....
Η Κύπρος με τη Ρωσία έχουν υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης που σημαίνει ότι ρωσικό εισόδημα από επιχειρήσεις, τόκους, κλπ το οποίο φορολογείται στην Κύπρο δεν φορολογείται στη Ρωσία και το αντίστροφο. Δηλαδή εισόδημα που φορολογείται στη Ρωσία δεν μπορεί να φορολογηθεί στην Κύπρο. Η συμφωνία αυτή έχει αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για την τοποθέτηση ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο και η απειλή για την ακύρωσή της δεν είναι καλό νέο για την οικονομία του νησιού καθώς μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη λόγο για εκροές ρωσικών κεφαλαίων.
O Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε πως το σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο έχει γίνει πολύ περίπλοκο. Η όποια λύση, πρόσθεσε, εξευρεθεί δεν πρέπει να βλάψει τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ.
"Φαίνεται ότι κάθε λάθος που ήταν δυνατό να γίνει...έχει γίνει στην υπόθεση της Κύπρου", δήλωσε....

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Ρωσία: Οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα συνεχιστούν και αύριο - Στη Μόσχα κάλεσε τον Αναστασιάδη ο Putin - Σαρρής (Κύπριος ΥΠΟΙΚ): Δεν φεύγω από εδώ αν δεν υπάρξει συμφωνία


Oι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου θα συνεχιστούν και αύριο, διαμηνύουν κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι, λίγες μόλις ώρες μετά το όχι της Μόσχας στο αίτημα που κατέθεσε ο υπ.Οικονομικών της Κύπρου, Μ.Σαρρής για παραχώρηση νέου δανείου. Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει επικαλούμενο το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ότι η Κύπρος υπέβαλε αίτημα για τη χορήγηση νέου δανείου από τη Ρωσία, ύψους 5 δισ. ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο κ.Σαρρής παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε συμφωνία στο αίτημα νέου δανείου, υποστηρίζοντας πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. «Τονίσαμε στους Ρώσους τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται το νησί» ανέφερε ο κ.Σαρρής, ο οποίος έκανε λόγο για ειλικρινείς και εποικοδομητικές συζητήσεις.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, οι συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο ομόλογο του Αντόν Σιλουάνοφ επεκτάθηκαν πέραν του αιτήματος για επιμήκυνση του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Κύπρος το 2011 από τη Ρωσία ενώ εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη Μόσχα αν δεν υπάρξει συμφωνία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει για ποιο ζήτημα ακριβώς.
Πάντως, οι επαφές του κ.Σαρρή στη Ρωσία συνεχίζονται καθώς επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ρωσίας.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνάντηση ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι ελπίζει σε συμφωνία για την επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Κύπρος το 2011. Η Κύπρος έχει ζητήσει από τη Ρωσία πενταετή παράταση του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016 καθώς και μείωση του επιτοκίου που βρίσκεται στο 4,5%.
Σε δηλώσεις του στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων από τη Μόσχα, ο κ. Σαρρής είπε ότι θα συζητήσει με τον κ. Σιλουάνοφ όλους τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση.
"Η απόφαση της Βουλής είναι σεβαστή, μας αφήνει τώρα να διαχειριστούμε την κρίση όπως εξελίσσεται, προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, τα προβλήματα παραμένουν, είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα μεγάλα ποσά τα οποία απαιτούνται για να προχωρήσουμε στη διάσωση της Κύπρου", ανέφερε ο κ. Σαρρής στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup επιμένει στην θέση του ότι η Κύπρος πρέπει να εξεύρει 5,8 δισ. από ίδιους πόρους προκειμένου να απελευθερωθεί το δικό του κομμάτι της διάσωσης που θα φτάνει στα 10 δισ.
Σε ερώτηση αν μετά την απόρριψη του κουρέματος από τη Βουλή, πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για σταθεροποίηση της οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι "πρέπει να βρεθεί λύση χθες".
"Είναι αυτό το οποίο εναγωνίως προσπαθούμε να βρούμε με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και δεν υπάρχει αμφιβολία"
Ερωτηθείς τι θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, ο κ. Σαρρής είπε ότι "θα συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορεί η Ρωσία να συνδράμει στην εξεύρεση αυτών των δις που χρειάζονται".
Σε ερώτηση αν στις συναντήσεις του θα τεθεί το θέμα της εξαγοράς της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Σαρρής απάντησε λέγοντας ότι "προσπαθούμε να βρούμε όλες τις πιθανότητες".
"Όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενδιαφερθούν οι Ρώσοι για να συνδράμουν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο είτε εξ ολοκλήρου είτε ένα μεγάλο μέρος των αναγκών τις οποίες έχουμε. Είναι μία από τις μοναδικές πιθανότητες που έχουμε για να βοηθηθούμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο", είπε.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση που του αποδίδεται ότι η Γερμανία δεν ήταν βοηθητική στη σύνοδο του Eurogroup αφού δεν αποδεχόταν τις εναλλακτικές προτάσεις που υπέβαλε η κυπριακή πλευρά, ο κ. Σαρρής αφού ανέφερε ότι αυτά τα ζητήματα δεν ωφελούν, είπε ότι "τα σχέδια του ΔΝΤ και της Γερμανίας πήγαιναν προς μία κατεύθυνση που ήταν το κλείσιμο το τραπεζών και το bail in (το κούρεμα των καταθέσεων) το οποίο ήταν η ακραία λύση".
"Προσπαθούσαμε να βρούμε μια λύση η οποία θα ήταν μεν όχι ευχάριστη, αλλά θα μας έδινε τουλάχιστον μία ευκαιρία να ξεφύγουμε από την κρίση. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τη Βουλή τώρα θα δούμε με ποιους άλλους τρόπους μπορούμε να προχωρήσουμε", κατέληξε.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στην ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Λαϊκής Τράπεζας για επαφές με Ρώσους παράγοντες.

Στη Ρωσία κάλεσε τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη ο V. Putin
Πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα απηύθυνε στον Νίκο Αναστασιάδη ο πρόεδρος της Ρωσίας V. Putin, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνομιλία, ο κ. Αναστασιάδης «ενημέρωσε τον Putin για την απόφαση, που μόλις έλαβε το Κοινοβούλιο της Κύπρου να αρνηθεί την πρόταση που είχε διατυπώσει το Eurogroup».
«Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της κυπριακής πλευράς» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραμματέα Τύπου της ρωσικής προεδρίας και «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των, οι δύο Πρόεδροι ανέλυσαν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, μαζί και σε σχέση με τις προτάσεις του Eurogroup για το ξεπέρασμα της κρίσης».
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα αυτό τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Στη Μόσχα και ο υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού κι Ενέργειας

Επαφές με εκπροσώπους μεγάλων οργανωτών ταξιδίων της Ρωσίας θα έχει ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης στην τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ στη Μόσχα, με κυριότερο στόχο την ενίσχυση των υφιστάμενων συνεργασιών και τη δημιουργία νέων.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λακκοτρύπης θα βρεθεί σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου θα ηγηθεί της κυπριακής αποστολής που θα συμμετάσχει στη διεθνή τουριστική έκθεση.
Προστίθεται ότι στο πλαίσιο της έκθεσης, ο κ. Λακκοτρύπης θα έχει την Πέμπτη επαφές με εκπροσώπους μεγάλων οργανωτών ταξιδίων της Ρωσίας, ενώ μετά το πέρας των συναντήσεων του, ο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε Ρώσους δημοσιογράφους που ασχολούνται με θέματα τουρισμού, αναφορικά με τις διάφορες εξελίξεις στον τουριστικό τομέα της Κύπρου.
Ακόμη, αναφέρεται ότι ανάλογες συναντήσεις με Ρώσους οργανωτές ταξιδίων θα πραγματοποιηθούν επίσης αύριο, Τετάρτη, από την αντιπροσωπεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού που θα βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα για συμμετοχή στην έκθεση.
Τέλος, αναφέρεται ότι η Ρωσία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο, διατηρώντας σήμερα τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης μεταξύ των αγορών προτεραιότητας για τη χώρα. Οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία αυξήθηκαν το 2012 κατά 42%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης