Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι όροι επαναγοράς χρέους είναι απαράδεκτοι - Δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν ρήτρες συλλογικής δράσης CACs – Μόνο οι ξένοι να συμμετάσχουν – Η επαναγορά θα αποτύχει, θα συγκεντρωθούν 5-6 δισ ευρώ

Οι όροι επαναγοράς χρέους είναι απαράδεκτοι - Δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν ρήτρες συλλογικής δράσης CACs    – Μόνο οι ξένοι να συμμετάσχουν – Η επαναγορά θα αποτύχει, θα συγκεντρωθούν  5-6 δισ ευρώ
(upd2)Η διαδικασία συμμετοχής των κατόχων ομολόγων στην διαδικασία επαναγοράς του χρέους από το ελληνικό δημόσιο τον εκδότη των ομολόγων είναι εθελοντική.
Τι σημαίνει αυτό ότι προαιρετικά μπορεί να συμμετάσχει όποιος επενδυτής το επιθυμεί.
Όμως η επιτυχής έκβαση του σχεδίου επαναγοράς έχει συνδεθεί με την εκταμίευση της δόσης.

Η βασική πρόταση της Ελλάδος δεν είναι δελεαστική για τον αρχικό κάτοχο των ομολόγων γιατί απλά δεν έχει κίνητρο.
Αρχικώς εκδόθηκαν 62-63 δις ευρώ νέα ελληνικά ομόλογα σε ονομαστικές αξίες τα οποία λόγω της κατάρρευσης των τιμών των ομολόγων έφθασαν να αποτιμώνται στα 8,8 δις ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες κατείχαν ονομαστικής αξίας ομόλογα 14,5 δις ευρώ που έφθασαν να αποτιμώνται 2 δις ευρώ περίπου.
Τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα κατείχαν νέα ομόλογα 7,8 με 8 δις ευρώ σε ονομαστικές αξίες.
Η πρόταση του ελληνικού δημοσίου στηρίζεται – όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup στις 26 Νοεμβρίου – στο ότι θα υπάρξει δημόσια πρόταση σε τιμές που δεν θα υπερβαίνουν την ανώτερη τιμή των ομολόγων στις 23 Νοεμβρίου.
Τα 20 νέα ομόλογα είχαν μέση τιμή στις 23 Νοεμβρίου 28 μονάδες βάσης και η 10ετία λήξης 2023 στις 34 μονάδες βάσης.
Όμως μετράει η μέση τιμή οι 28 μονάδες βάσης.
Άρα το ελληνικό δημόσιο επαναγοράζει ελληνικά ομόλογα σε τιμές αγοράς δηλαδή δεν δίνει κανένα κίνητρο στους ομολογιούχους.
Η πλειοψηφία των κατόχων ομολόγων έχουν τιμές κτήσης 100 μονάδες βάσης και για τους επενδυτές αυτούς, τράπεζες, ταμεία, ομολογιούχοι φυσικά πρόσωπα η πρόταση επαναγοράς είναι μόνο απαράδεκτη.
Οι μόνοι που θα κερδίσουν είναι τα hedge funds αυτά που έχτισαν θέσεις στις 14 ή 16 ή 18 μονάδες βάσης σε μέσους όρους στα νέα ελληνικά ομόλογα αγοράζοντας από την δευτερογενή αγορά και θα αποκομίσουν αποδόσεις έως 100%.
Η επαναγορά επικροτεί και επιβραβεύει την κερδοσκοπία.
Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να υποχρεώσει τους κατόχους ομολόγων να συμμετάσχουν.
Γιατί;
Για να μπορέσει η Ελλάδα να υποχρεώσει τους κατόχους ομολόγων να συμμετάσχουν θα πρέπει να έχει διασφαλίσει ότι το 75% των κατόχων ομολόγων δηλαδή κάτοχοι ομολόγων ονομαστικής αξίας 47 δις ευρώ συμμετέχουν στην διαδικασία επαναγοράς.
Με το 75% μπορούν να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης θεωρητικά και να καταστεί η διαδικασία από εθελοντική υποχρεωτική.
Όμως με βάση την διάρθρωση και κατανομή των ομολόγων το ελληνικό κράτος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ενεργοποιήσει CACs δηλαδή ρήτρες συλλογικής δράσης.
Να ληφθεί υπόψη ότι οι ελληνικές τράπεζες και τα ταμεία έχουν μαζί 22-23 δις ευρώ ομόλογα σε ονομαστικές αξίες δηλαδή το 36% των νέων ομολόγων.
Το λάθος είναι ότι δεν έχουν κατανοήσει ότι η επαναγορά δεν μπορεί να αφορά επενδυτές εσωτερικού αλλά μόνο εξωτερικού.
Οι τράπεζες πέραν της καταστροφής που θα υποστούν αν συμμετάσχουν στην επαναγορά θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν επιπρόσθετα καθώς οι κεφαλαιακές τους ανάγκες θα είναι αυξημένες κατά 10 δις ευρώ.
Ομοίως και τα Ταμεία. Δηλαδή το ελληνικό κράτος ότι θεωρητικά θα μπορούσε να πάρει από τα Ταμεία θα τα επιστρέψει πίσω ως ανακεφαλαιοποίηση.
Ο ομολογιούχος φυσικό πρόσωπο θα απορρίψει άμεσα και ξεκάθαρα την πρόταση επαναγοράς.
Άρα το ελληνικό κράτος το πρέπον και το ορθό είναι να απευθύνει την δημόσια πρόταση για επαναγορά μόνο στο εξωτερικό.
Αν καταφέρει να συγκεντρώσει 5-6 δις ευρώ ίσως και λίγο παραπάνω θα είναι λογικός στόχος.
Μόνο τα hedge funds έχουν κέρδος και λόγο να συμμετάσχουν.
Η κερδοσκοπία σε όλο το μεγαλείο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 07:56 28 Νοεμβρίου 2012

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης