Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Το σχέδιο της επόμενης μέρας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει ξεκινήσει μυστικά και άτυπα - Τα οικονομικά στοιχεία του ΤΤ έχουν δοθεί ήδη σε 4 τράπεζες – Διασπάται σε good και bad bank – Στην κακή τράπεζα η TBank και επιχειρηματικά

 Το σχέδιο της επόμενης μέρας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο   έχει ξεκινήσει μυστικά και άτυπα  - Τα οικονομικά στοιχεία του ΤΤ έχουν δοθεί ήδη σε 4 τράπεζες – Διασπάται σε good και bad bank – Στην κακή τράπεζα η TBank και επιχειρηματικά
Το σχέδιο της επόμενης μέρας έχει ξεκινήσει μυστικά και άτυπα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Μπορεί όλες οι πλευρές να δηλώνουν ότι για την ώρα παραμένει παγωμένο το θέμα του ΤΤ μέχρι ότου ξεκαθαρίσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δις ευρώ αλλά ουσιαστικά οι διαδικασίες ελέγχων από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες  έχουν ξεκινήσει.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα σπάσει σε good και bad bank σε καλή και κακή τράπεζα. Η λύση αυτή θα επιτρέψει μέσω της αναστολής της άδειας του ΤΤ να σπάσουν όλες οι συμβάσεις εργασίας των 3250 εργαζομένων κατά τα πρότυπα της ΑΤΕ ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι θα συμπεριληφθεί ένα μεγάλο μέρος των δανείων της TBank και περί τα 100-150 εκατ ευρώ επιχειρηματικά δάνεια του ΤΤ.
Όμως όταν θα σπάσει σε καλή και καλή τράπεζα κάποια Παρασκευή απόγευμα του Οκτωβρίου (ίσως στις 19 Οκτωβρίου στην Σύνοδο κορυφής δηλαδή ή 26 Οτωβρίου) θα πρέπει να είναι έτοιμη και η λύση του πλειοδότη που θα αγοράσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπως στην περίπτωση της ΑΤΕ με την Πειραιώς.
Στο πλαίσιο αυτό τα ενδελεχή οικονομικά στοιχεία έχουν δοθεί σε 4 τράπεζες σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες.
Η διαδικασία είναι εμπιστευτική και άτυπη καθώς κανείς δεν θέλει να επιβεβαιώσει – λόγω και της Emporiki bank – αυτές τις πληροφορίες.
Ωστόσο έχουν παρασχεθεί οικονομικά στοιχεία προς τις 4 συστημικές τράπεζες και στην πορεία και σε άλλες τράπεζες π.χ. ξένες αν εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Το ΤΤ έχει ελεγχθεί από 4 διαφορετικούς μηχανισμούς ελέγχου.
Από την Deloitte για λογαριασμό της ΤτΕ, από κλιμάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος που διερεύνησε όλα τα οικονομικά στοιχεία του ΤΤ με απόλυτη λεπτομέρεια, η Alvarez & Marsal για λογαριασμό του δημοσίου και βεβαίως η Blackrock.
Να σημειωθεί ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τις μεγάλες τουλάχιστον τράπεζες έχει λάβει την καλύτερη βαθμολογία.
Με βάση το stress scenario το ακραίο σενάριο η Blackrock κατέληξε ότι το ΤΤ θα χρειαστεί σωρευτικά 615 εκατ ευρώ προβλέψεις ενώ το ΤΤ έχει ήδη διενεργήσει 580 εκατ ευρώ δηλαδή διαφορά 35 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ όντως εμφανίζει μια από τις καλύτερες εικόνες στο ελληνικό banking όσον αφορά την Blackrock.

Τι θα περιλαμβάνει το bad σκέλος του ΤΤ

Το ΤΤ διαθέτει 9,5 δις ευρώ δάνεια και καταθέσεις περίπου 11 δις ευρώ.
Εμφανίζει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα 2,4 δις ευρώ ενώ έχει λάβει από το ELA  περί τα 3 δις ευρώ.
Με βάση πρώτες πληροφορίες στην bad δραστηριότητα θα συμπεριληφθούν σημαντικό μέρος των δανείων της TBank – η οποία σημειωτέον έχει περάσει από μηχανισμό εξυγίανσης λαμβάνοντας από το ΤΕΚΕ και 670 εκατ για να καλυφθεί το funding gap από τα οποία 530 εκατ αφορούσαν δάνεια -.
Παράλληλα θα συμπεριληφθούν και 100-150 εκατ ευρώ ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια του ΤΤ.
Με την διάσπαση του ΤΤ σε good και bad και την άρση της άδειας λειτουργίας του ΤΤ οι συμβάσεις εργασίας των 3250 εργαζομένων παύουν να ισχύουν.
Αν το ΤΤ καταλήξει στην Εθνική π.χ. η Εθνική θα υποβάλλει ένα νέο σχέδιο συμβάσεων εργασίας για να επαναπροσλάβει τους εργαζομένους κατά τα πρότυπα της ΑΤΕ με την Πειραιώς.
Το κρυφό σχέδιο διάσπασης σε καλή και κακή τράπεζα του ΤΤ ήταν ένα να σπάσουν οι συμβάσεις εργασίας. Αυτό είναι απόλυτο.

Τι θα συμβεί με τους 70 χιλ μετόχους

Για να επανέλθει σε διαπραγμάτευση στο ΧΑ η μετοχή του ΤΤ θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης.
Αλλά εφόσον σπάσει σε good και bad bank τι νόημα θα έχει να επανέλθει στο ΧΑ η μετοχή καθώς θα κλειδώσει στο limit down;
Έχουμε τονίσει πλειστάκις φορές ότι ενώ για τους εργαζομένους θα βρεθεί μια λύση κατά τα πρότυπα της ΑΤΕ ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας εξέλιξη θετική, ηθική και δίκαιη, οι μέτοχοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι κατά τρόπο απαράδεκτο, ηθικά μη έντιμο.
Δεν μπορεί να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων 70 χιλ μέτοχοι.
Η Τρόικα φαίνεται ότι είναι ανένδοτη για το ΤΤ να σπάσει σε good και  bad bank αλλά δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τους 70 χιλ μετόχους. Δεν είναι αργά να διαφυλαχθούν οι 70 χιλ μέτοχοι.

Η κρίσιμη ερώτηση – Ποιος θα αγοράσει το ΤΤ;

Η απάντηση απλή. Αν στις 26 Σεπτεμβρίου η Credit Agricole δεν συμφωνήσει να κλείσει deal με την Εθνική και δοθεί η Emporiki στην Eurobank ή Alpha τότε οι εργαζόμενοι και τα στελέχη του ΤΤ να θεωρούν δεδομένο ότι θα καταλήξει το ΤΤ στην Εθνική.
Η Εθνική όμως έχει βάλει ένα όρο. Θέλει να ανακεφαλαιοποιηθεί με κάποιο τρόπο το  ΤΤ πριν δείξει ενδιαφέρον.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης