Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η Πειραιώς βρίσκεται ένα βήμα εμπρός – Πως κατάφερε ο Σάλλας σε μικρό χρονικό διάστημα να απομακρύνει τους ψιθύρους και επενδυτές και κοινωνία να θεωρούν πιο ασφαλή την Πειραιώς

  Η Πειραιώς βρίσκεται ένα βήμα εμπρός – Πως κατάφερε ο Σάλλας σε μικρό χρονικό διάστημα να απομακρύνει τους ψιθύρους και επενδυτές και κοινωνία να θεωρούν πιο ασφαλή την Πειραιώς
Σε μικρό χρονικό διάστημα ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας κατάφερε κάτι το εντυπωσιακό. Δεν επανέφερε στο προσκήνιο τον όμιλο και μάλιστα εμφατικά, δεν ξεκίνησε πρώτος τα deals αλλά αποκατέστησε το όνομα της τράπεζας σε επενδυτές και κοινωνία.
Μπορεί να μην αρέσει αυτό που θα αναφερθεί αλλά τους τελευταίους μήνες οι ψίθυροι είχαν ενταθεί….κινδυνεύει η Πειραιώς, χρεοκοπημένη η Πειραιώς, σαπάκι η Πειραιώς.

Τα γεγονότα όμως ήρθαν να διαψεύσουν την αντίληψη της κοινωνίας που δεν καλλιεργήθηκε από γεγονότα αλλά από ψιθύρους.
Ο Μ. Σάλλας ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς κατάφερε σε πολύ λίγο διάστημα να επιτύχει το εξής να αλλάξει την αντίληψη της κοινωνίας για την τράπεζα του.
Η Πειραιώς πλέον αναφέρεται όχι ως χρεοκοπημένη τράπεζα αλλά ως ασφαλής, ως η τράπεζα που ενισχύεται, που αλλάζει προς το καλύτερο.
Η αλλαγή αυτή είναι η ουσιωδέστερη. Το deal με την Geniki και την Societe Generale δεν είναι τίποτε άλλο από μια συμφωνία ώστε σταδιακά να βρεθούν οι μέτοχοι που θα καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ της Πειραιώς.
Η Geniki bank είναι μια αντικειμενικά χρεοκοπημένη τράπεζα αλλά διαθέτει βασικό μέτοχο μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη την Societe Generale.

Πως αλλάζει η εικόνα της Πειραιώς

Το deal με την good ATE Bank ήταν καθοριστικό καθώς κατέστη η Πειραιώς πιο συστημική τράπεζα.
Απέκτησε μεγαλύτερο μέγεθος άρα και μεγαλύτερη βαρύτητα μεταξύ των συστημικών τραπεζών.
Αυτομάτως αποτίναξε όλη την αρνητική φημολογία καθώς ενώ στο παρελθόν υπήρχαν πολλοί ψίθυροι για την Πειραιώς μετά το deal με την good ATE το ειδικό βάρος της αυξήθηκε και μειώθηκαν έως εξαλείφτηκαν οι φημολογίες.
Η Πειραιώς κέρδισε από την good ATE μέγεθος καταθέσεις και δάνεια αλλά αναλογικά κέρδισε και σε κεφάλαιο.
Το νέο σχήμα θα χρειαστεί λιγότερο κεφάλαιο από ότι οι δύο τράπεζες ξεχωριστά.
Συν τοις άλλοις κέρδισε και τα 6,775 δις ευρώ ρευστότητας από το funding gap της good ATE.
O στόχος με την ΑΤΕ επιτεύχθηκε και πλέον ο Μ Σάλλας της τράπεζας Πειραιώς εκμεταλλεύτηκε και μια νέα ευκαιρία.
Όχι την Geniki πρόκειται για μια ξεκάθαρα χρεοκοπημένη τράπεζα αλλά την Societe Generale που είναι ο βασικός μέτοχος της Geniki bank.
Η ΤτΕ μέσω της επιστολής Παπαδάκη έχει θέσεις ορισμένους όρους.
Να ανακεφαλαιοποιηθεί με 400 εκατ η Geniki από την SG άπαξ και την πουλάει.
Το funding gap έχει σχεδόν εκμηδενιστεί καθώς η Societe Generale αγόρασε περιουσιακά στοιχεία της Geniki bank.
Είχαμε έγκαιρα τονίσει με αλλεπάλληλα άρθρα ότι η Societe Generale θα είναι μια καλή ευκαιρία για συστημικές ή μη συστημικές τράπεζες.
Ο Σάλλας έγκαιρα διέγνωσε ότι κλείνοντας deal με την Societe Generale κερδίζει
1)Λιγότερα κεφάλαια για τον όμιλο της Πειραιώς. Εφόσον ανακεφαλαιοποιηθεί η Geniki από την Societe Generale η νέα κεφαλαιακή απαίτηση που θα προκύψει στο νέο σχήμα Πειραιώς- ΑΤΕ και Geniki θα είναι αναλογικά μικρότερη.
2)Το κυριότερο όλων κλείνει ένα deal με την Societe Generale που θα καταστεί μέτοχος μειοψηφίας 5% στην Πειραιώς και θεωρητικά εξασφαλίζει την τράπεζα που θα τις καλύψει ένα μέρος της ελάχιστης συμμετοχής του 10% για την ανακεφαλαιοποίηση της που θα ακολουθήσει προσεχώς.
3)Η Πειραιώς κερδίζει συμμάχους στην προσπάθεια κάλυψης του 10% της ελάχιστης συμμετοχής της αμκ που θα ακολουθήσει και θα φθάσει τα 6,5 δις ευρώ άρα χρειάζεται 650 εκατ ευρώ να καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι παλαιοί και νέοι.
4)Υλοποιώντας συνομιλίες διμερείς καθίσταται προνομιακός συνομιλητής και αυτομάτως αίρονται οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν ότι η Πειραιώς τα παίρνει όλα….
Αν κλείσει το deal θα πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός επιτυχημένου σχεδίου από την Πειραιώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης