Τελευταία Νέα
Bank Insider

Η συνταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος που σχεδιάζει η Γερμανία πρέπει να αποτραπεί πάσει θυσία καθώς θα μετεξελιχθεί σε βίαιη καταστροφή – H μαζική εκροή καταθέσεων θα οδηγήσει σε κοινωνική εξέγερση και χάος – Ιστορική η ευθύνη Σαμαρά

Η συνταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος που σχεδιάζει η Γερμανία πρέπει να αποτραπεί πάσει θυσία  καθώς θα μετεξελιχθεί σε βίαιη καταστροφή – H  μαζική εκροή καταθέσεων θα οδηγήσει σε  κοινωνική εξέγερση και χάος  – Ιστορική η ευθύνη Σαμαρά
Το σχέδιο της συντεταγμένης χρεοκοπίας που μελετά  η Γερμανία ερήμην της Ελλάδος πρέπει να αποτραπεί, να ανατραπεί, να αποφευχθεί.
Η κυρίαρχη πολιτική σκέψη της Γερμανίας είναι απλή, ορθολογική.
Πριν ένα χρόνο η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για μια ελληνική χρεοκοπία.

Άρα δεν ήταν στο τραπέζι η ελληνική χρεοκοπία. Ο πανικός και η καταστροφή που θα ακολουθούσε από το domino effect θα ήταν απρόβλεπτων διαστάσεων.
Εκείνη την περίοδο το ελληνικό πολιτικό σύστημα άβουλο (έως ανίκανο) δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον φόβο της Ευρώπης που ήταν μια ελληνική χρεοκοπία ώστε να πετύχει μια καλή συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδος.
Το παρελθόν είναι παρελθόν, στο σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην.
Η Γερμανία έχει προετοιμαστεί, η ΕΚΤ έχει προετοιμαστεί και μαζί προετοιμάζουν τους μηχανισμούς στήριξης της Ισπανίας και Ιταλίας.
Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ δευτερογενώς και του ESM πρωτογενώς στα ομόλογα δεν θα αφορούν τα ελληνικά ομόλογα αλλά των άλλων χωρών κυρίως Ισπανίας και Ιταλίας.
Η Γερμανία λοιπόν όταν υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να είναι ταμπού μια χρεοκοπία δεν μπλοφάρει όπως στο παρελθόν που το χρησιμοποιούσε ως διαπραγματευτική πίεση στην Ελλάδα να τηρήσει το μνημόνιο.
Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλούνται να πείσουν την Γερμανία ότι το σχέδιο συντεταγμένης χρεοκοπίας δεν θα αποδώσει.
Η Ελλάδα ακόμη και σήμερα είναι άναρχη, αδόμητη και ασυνεπής.
Ακόμη και αν αποφασίσει να μας δώσει η ΕΕ 50 ή 60 δις ως bonus εξόδου η Ελλάδα θα υποστεί ένα σοκ που θα οδηγήσει στο χάος.
Το νέο νόμισμα η νέα δραχμή  μέχρι να εφαρμοστεί ίσως και να έχει ξεσπάσει κοινωνική εξέγερση, αργεντινοποίηση.
Η Ελλάδα θα ζήσει στιγμές βίαιης καταστροφής.
Το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει εν μια νυκτί, καταθέσεις θα χαθούν καθώς οι πανικόβλητοι κατάθετες θα σπεύδουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και γενικώς θα εκτυλιχτούν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των μαζών σε μια χώρα αφημένη στην άβυσσο.
Το Γερμανικό σχέδιο, όπως παρουσιάζεται με πολιτικούς όρους από τους ορθόδοξους χριστιανοδημοκράτες, με τεχνοκρατικούς όρους από τους οικονομολόγους της Merkel αλλά και από έντυπα που απηχούν τις απόψεις της κυβερνώσας παράταξης περιλαμβάνει χρεοκοπία…..θα πρέπει να αποτραπεί.
Μπορεί η Γερμανία να είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σχέδιο χρεοκοπίας αλλά η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη.
Δεν μπορεί να επιβάλλει κανείς ευθανασία στην Ελλάδα ερήμην της χώρας.
Στις 24 - 25 Αυγούστου ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Α. Σαμαράς, θα πραγματοποιήσει 2 κρισιμότατες συναντήσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Hollande με βασικό στόχο να μεταπείσει κυρίως την Γερμανία να αποσύρει το βασικό σχέδιο της για την Ελλάδα που είναι συντεταγμένη χρεοκοπία.
O Σαμαράς όντως θα αιτηθεί  2ετή παράταση για την υλοποίηση του μνημονίου ωστόσο όπως αποκαλύφθηκε η Ελλάδα δεν θα ζητήσει τα επιπλέον 20 δισ ευρώ που απαιτούνται για να χρηματοδοτηθούν αυτά τα 2 επιπλέον χρόνια παράτασης.
Αναφέραμε χθες ότι η  Ελλάδα θα υποβάλλει σχέδιο ώστε να μειωθεί από το βάρος του χρέους της Ελλάδος, να γλιτώσει το ελληνικό κράτος από 52 έως 64 δις ευρώ.
Από πού θα προέλθουν τα 52 με 64 δις ευρώ;
1)Η Ελλάδα θα ζητήσει και τα 50 δις ευρώ του δανείου που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση να μην περάσει από το χρέος αλλά οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν από τον ESM κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η δεύτερη δόση των 25 δις ευρώ να περάσει από τον ESM.
Αν αυτό συμβεί το δυνητικό χρέος της Ελλάδος θα μειωθεί κατά 25 δις ευρώ.
2)Η Ελλάδα θα αιτηθεί η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να υποστούν haircut 30% με 50%.
Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες κατέχουν συνολικά 50-52 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα. Ηaircut 30% που έχει προταθεί δεν αποτελεί λύση για η διευκόλυνση θα είναι 16 δις ενώ με 50% θα είναι 25 με 26 δις το όφελος επί των ονομαστικών τιμών πάντα.
Συν τοις άλλοις η ΕΚΤ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα όπως βοηθάει και τις τράπεζες.
Το 30% το επικαλούνται γιατί η ΕΚΤ έχει με μέσο κόστος κτήσης 70 μ.β. με 68 μ.β. τα ελληνικά ομόλογα δηλαδή από το haircut δεν θα υποστεί καμία ζημία ή θα είναι ελάχιστη.
3)H τακτική με τις δημοπρασίες εντόκων και με την ανοχή της ΕΚΤ θα συνεχιστεί. Τράπεζες, ελληνικό κράτος, ΕΚΤ συνεχίζουν μια περίεργη αλληλοϋποστήριξη όταν η ΕΚΤ συνεχίζει να μειώνει την παρεχόμενη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.
4)Η Ελλάδα θα παρουσιαστεί ως υπεύθυνη χώρα που θέλει να παραμείνει στο ευρώ  σε Γερμανία και Γαλλία καταθέτοντας και το σχέδιο των 11,5 δις ευρώ το οποίο έχει εγκριθεί από την Τρόικα.
Με αυτό το πακέτο λύσεων ο Σαμαράς θα προσπαθήσει να γλιτώσει την Ελλάδα από ένα βάρος 52 με 64 δις ευρώ και το κυριότερο να αποτρέψει την υλοποίηση του Γερμανικού σχεδίου που είναι η χρεοκοπία της Ελλάδος εντός του 2012.
Αν ο στόχος επιτευχθεί θα αποτελεί επιτυχία.
Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος και η Γερμανία δεν δεχθεί το εναλλακτικό σενάριο πλέον η χρεοκοπία θα πλησιάσει απειλητικά την Ελλάδα…

Π Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης