Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ξεχάστε τα δάνεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη…

    Ξεχάστε τα δάνεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη…
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία και δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει την οικονομία όσο είναι απόλυτα εξαρτημένο από την ΕΚΤ.
Τρείς είναι οι βασικοί λόγοι που οι τράπεζες όχι δεν θέλουν δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
1)Είναι απόλυτα εξαρτημένες από την ΕΚΤ σε ρευστότητα. Έχουν δανεισθεί 96 δις ευρώ για πολύ βραχυχρόνια διαστήματα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στο παρελθόν δανείζονταν από τις αγορές για 3 ή 5 ή 7 χρόνια και τώρα δανείζονται για 2 εβδομάδες ή 12 εβδομάδες.
Μείζον πρόβλημα ο χρόνος. Παράλληλα δανειζόμενες οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ έχουν μεγάλο έλεγχο ενώ ταυτόχρονα καταθέτουν και collateral τα οποία αγγίζουν τα 135 δις ευρώ.
Η απόλυτη εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.
2)Η διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δανείων μαζί με τα τιτλοποιούμενα δάνεια είναι 33 δις ευρώ. Δηλαδή υπάρχει ένα έλλειμμα ρευστότητας στο σύστημα 33 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις 223 δις ευρώ τα δάνεια 254 με 255 δις ευρώ και τα τιτλοποιούμενα δάνεια 43 δις ευρώ.
Οι τράπεζες έχοντας δανεισθεί 96 δις ευρώ καθώς καλύπτουν τα 33 δις ευρώ του ελλείμματος ρευστότητας τους, καλύπτουν και 6-7 δις ευρώ ομολογιακά που λήγουν και παράλληλα κρατούν και ρευστότητα για funding ομολόγων και ως απόθεμα ρευστότητας.
Να ληφθεί υπόψη ότι τα δάνεια που μετατρέπονται σε προβληματικά στερούν ρευστότητα. Περίπου 8 με 10 δις ευρώ ρευστότητας έχει χαθεί λόγω των προβληματικών δανείων.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν οριακή ρευστότητα την οποία δεν είναι διατεθειμένες να χορηγήσουν υπό την μορφή δανείων.
3)Οι τραπεζίτες αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση με την εξής λογική, έχουμε πολύ βραχυχρόνια ρευστότητα αν αρχίζουμε να δίνουμε δάνεια θα μετατραπούν σε προβληματικά και έτσι και την ρευστότητα θα χάσουμε και ζημίες θα εμφανίσουμε οπότε καλύτερα να μην δώσουμε δάνεια.
Οι τράπεζες δεν θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία όσο παραμένει αυτή η εξάρτηση ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Για ένα ακόμη χρόνο ξεχάστε τα δάνεια υποστηρίζουν οι τραπεζίτες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης