Τελευταία Νέα
Bank Insider

Τραγέλαφος - Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το μνημόνιο… ώστε να το επαναδιαπραγματευθεί στο μέλλον – Μεγάλες απώλειες -3,26% στο ΧΑ και έως -8% στις τράπεζες – Αναμενόμενη η πτώση στο ΧΑ με νέο στόχο 580-550 μονάδες - Απέχουν οι ξένοι

Τραγέλαφος - Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το μνημόνιο… ώστε να το επαναδιαπραγματευθεί στο μέλλον – Μεγάλες απώλειες -3,26% στο ΧΑ και έως -8% στις τράπεζες  – Αναμενόμενη η πτώση στο ΧΑ με νέο στόχο 580-550 μονάδες - Απέχουν οι ξένοι
(upd10)ισχυρότατες πιέσεις δέχθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο. Το ΧΑ έκλεισε στο -3,26% και στις 621 μονάδες, με τον τζίρο μόλις στα 31,9 εκατ. και τον όγκο στα 32,5 εκατ. Μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες που κατέγραψαν απώλειες έως -8%, απόρροια κυρίως της σκληρής στάσης που κρατάει η Τρόικα και η Ευρώπη, όπως αποδείχθηκε στο Eurogroup στο ελληνικό ανεπίσημο αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Ουσιαστικά μόνο ως τραγέλαφος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση της Ελλάδος.
Δεσμεύτηκε στο Eurogroup ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο για να μπορέσει να το επαναδιαπραγματευθεί στο μέλλον.
Η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, η νέα δόση προς την Ελλάδα δεν θα εκταμιευτεί πριν από τον Σεπτέμβριο. Στις 24 Ιουλίου θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, ώστε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της, ενώ ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι απίθανο η Ελλάδα να λάβει παράταση του προγράμματος σε αυτό το σημείο. Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας προβλέπει ότι το 2012 η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη....
Η επαναδιαπραγμάτευση ο βασικός ίσως ο μοναδικός πυλώνας ελπίδας για την κοινωνία βρίσκεται στον αέρα.
Η κρισιμότητα της κατάστασης καθρεφτίζεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να διαγράφει τα πρότερα κέρδη και να περνά σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες.
Στο επίκεντρο βρέθηκε  η μετοχή της τράπεζας Κύπρου, που έφθασε να κερδίζει έως  +8% νωρίτερα για να ακολουθήσει όμως την τάση των τραπεζικών μετοχών που καταγράφουν μεγάλες απώλειες.
Οι διοικητικές αλλαγές που σημειώθηκαν με την αποχώρηση Ηλιάδη και με την έλευση Γ. Κυπρή όπως αναμένεται σηματοδοτούν αλλαγή σελίδα  στην τράπεζα Κύπρου.

Πρώτα εφαρμόζεται και μετά η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου


Το κομβικό σημείο για την Ελλάδα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας στο μαραθώνιο Eurogroup  έδωσε το στίγμα ότι εκκινεί όλες τις διαδικασίες που απορρέουν από τις υποχρεώσεις της Ελλάδος, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ώστε σε ορίζοντα διμήνου να έχει την ευκαιρία να ζητήσει παράταση εφαρμογής των στόχων.
Το χθεσινό Eurogroup, ανανέωσε το "ραντεβού" του για τις 20 Ιουλίου, όπου θα έχει στα χέρια του ολόκληρη την έκθεση των εκπροσώπων της Τρόικας με την ακτινογραφία της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος J. C. Juncker, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε για 2,5 χρόνια, ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η Τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα για διετή χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%, ενώ επισήμανε ότι σχετικές συζητήσεις, θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο. Ακόμη, σε ότι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Ο κ. Στουρνάρας πρόκρινε την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης.
Πάντως, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν προς τον κ.Στουρνάρα τη δυσαρέσκειά τους για τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και ζήτησαν την ταχεία εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, στέλνοντας πάντως το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ελλάδα, αρκεί η χώρα να δείξει ότι έχει ειλικρινή διάθεση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στις απαιτούμενες αλλαγές.

Τα τεχνικά της αγοράς

Όσον αφορά την αγορά, βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα.
Μπορεί οι τεχνικές αναλύσεις να προβλέπουν 680 και 725 μονάδες αλλά χωρίς τους ξένους, χωρίς νέο χρήμα και σε αυτά τα υπεραγορασμένα επίπεδα το πλέον πιθανό σενάριο είναι να σημειωθεί διόρθωση προσεχώς προς την ζώνη των 550 με 580 μονάδων που αποτελεί και το πιθανότερο σενάριο.
Στο ΧΑ τα κεφάλαια που διακινούνται είναι ανακυκλούμενα.
Τι σημαίνει αυτό ότι μετά την βύθιση του στις 480 μονάδες και την σταδιακή αναρρίχηση του στις 635 έως 660 μονάδες δεν εισήλθαν νέα χρήματα στην αγορά απλά ανακυκλώθηκαν υφιστάμενα χρήματα.
Οι ξένοι απέχουν σχεδόν επιδεικτικά δεν έχουν διάθεση να πωλήσουν αλλά σίγουρα δεν αγοράζουν.
Η αγορά βρίσκεται στην ζώνη των 630 μονάδων.
Αυτές οι  μέρες θα είναι ενδιαφέρουσες καθώς θα καταδειχθεί αν η άνοδος που σημειώθηκε εσχάτως θα έχει συνέχεια. Αν παρέλθουν 2-3 μέρες χωρίς άνοδο η κατάσταση εκ νέου θα αλλάξει στην αγορά και απλά έρχεται διόρθωση. Αν η άνοδος συνεχιστεί οι long μπορεί να είναι αισιόδοξοι.
Οι ξένοι απέχουν έως προκλητικά και το ελληνικό retail επιδίδεται στο trading μαζί με τους market maker και ορισμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια αμοιβαίων κεφαλαίων ελληνικών τραπεζών.
Ως εκ τούτου χρήζει προσοχής να δούμε την στάση των ξένων οι οποίοι θα έρθουν στην Ελλάδα όταν διαπιστώσουν σοβαρότητα από πλευράς δημοσίου.

Μεγάλη πτώση στο ΧΑ

Μεγάλη πτώση σημειώθηκε στο ΧΑ, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά -3,26% στις 621 μονάδες.
Η αγορά διέσπασε εκ νέου τις 640 μονάδες ενώ το προηγούμενο διάστημα ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 660 μονάδες για να υποχωρήσει μετά την μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και τις ανησυχίες για την κρίση χρέους εκ νέου προς την ζώνη των 630-640 μονάδων.
Πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να δούμε αν θα συνεχιστεί η πτωτική  τάση  ή θα αλλάξει η βραχυχρόνια συμπεριφορά σε ανοδική.

Σημαντικές απώλειες στις τραπεζικές μετοχές

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές, παρασύροντας και την τράπεζα Κύπρου η οποία ενισχυόταν νωρίτερα έως και 8%, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω των διοικητικών εξελίξεων.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,25 ευρώ -8,76% με αποτίμηση 1,19 δισ. ευρώ
Η Alpha στα 1,10 ευρώ -6,78% με αποτίμηση 587 εκατ.
Η Eurobank στα 0,6520 ευρώ -6,86% με αποτίμηση 360 εκατ.
Η Πειραιώς στα 0,2150 ευρώ -7,73% με αποτίμηση 245 εκατ.
Η Κύπρου στα 0,26 ευρώ -0,38% με αποτίμηση 466 εκατ. Ενδοσυνεδρικά έφτασε να ενισχύεται έως και 8% απόρροια των διοικητικών αλλαγών που σημειώθηκαν.
Ο Ηλιάδης αποχώρησε από την διοίκηση και αντικαθίσταται από τον Κυπρή.
Η Λαϊκή ή Cyprus Popular bank στα 0,0790 ευρώ -4,82% με αποτίμηση 127 εκατ.
Το ΤΤ στα 0,3480 ευρώ -8,42% με αποτίμηση 98 εκατ.

Πιέσεις στον FTSE 20 - Βαρίδι ο ΟΤΕ

Σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 20.
Ο ΟΤΕ στο -7,79% στα 2,25 ευρώ, η ΔΕΗ -4,91%, η ΕΕΕΚ +0,20%  στα 15,03 ευρώ και ο ΟΠΑΠ -4,02%.
Η ΜΙΓ στο -4,59% στα 0,2080 ευρώ, τα ΕΛΠΕ -2,63%, ο Μυτιληναίος -8,75%, ο Τιτάνας -4,14%, η Ελλάκτωρ -5,69%, ενώ η ΦΦΓΚΡΠ στο -4,67%.

Πτώση  στα CDS σταθεροποιητικά οι  αποδόσεις των ομολόγων - Στο 6,96% η Ισπανία

Διττή εικόνα καταγράφεται στις αγορές ομολόγων με τα CDS να υποχωρούν και τις αποδόσεις των ομολόγων να κινούνται σταθεροποιητικά.  
Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι  μετά τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ και τις προειδοποιήσεις Draghi, το κλίμα στα ομόλογα έχει επιδεινωθεί.
Τα CDS μετά την χθεσινή σημαντική άνοδο κινούνται καθοδικά.   
Στα CDS στην Ελλάδα 89% ή 8.900 μονάδες βάσης αν και δεν υπάρχουν τιμές στα συστήματα εδώ και εβδομάδες.
Στην  Ιρλανδία τα CDS στις 545 από 560 μ.β., στην Πορτογαλία 27,5%.   
Στην  Ισπανία που βρίσκεται στο επίκεντρο, 583 μ.β.  από 590 μ.β.
Στην Ιταλία 518 από 530 μ.β. στην Γαλλία 182 μ.β. και στην Γερμανία 101 μ.β.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στην 10ετία στην Ευρώπη κινούνται σταθεροποιητικά.
Στην Ισπανία  η απόδοση στο 6,96%, έφθασε εκ νέου στο 7%. Η κατάσταση στην Ισπανία χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη.
Στην Ιταλία 5,88% από 5,91%.
Στην Γαλλία 2,38% με ιστορικό χαμηλό 2,09% την 1η  Ιουνίου 2012,  στην Πορτογαλία 10,01% και στην Ιρλανδία 6,11%.
Η Γερμανική 10ετία υποχωρεί στο 1,32%.
Στα ελληνικά ομόλογα παρατηρούνται σταθεροποιητικές τάσεις.
Το ελληνικό  ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2023 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 18  μονάδες βάσης με 18,75 μ.β. και μέση απόδοση 25,38%.
Το ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2042 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 13,10  μονάδες βάσης με 14   μ.β. με απόδοση 21,56%.
Υπό πίεση συνεχίζει να βρίσκεται το ευρώ, στα 1,2317 δολάρια με διακύμανση 1,2282 δολ. με 1,2323 δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης