Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αντιδρά η Tρόικα στις εξαγγελίες Στουρνάρα για νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις αποκρατικοποιήσεις - Το ΤΑΙΠΕΔ θα αποδέχεται και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με σκοπό την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος

tags :
 Αντιδρά η Tρόικα στις εξαγγελίες  Στουρνάρα για νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις αποκρατικοποιήσεις - Το ΤΑΙΠΕΔ θα αποδέχεται και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με σκοπό την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος
(upd2)Αντιδρούν όπως φαίνεται οι επιτελείς της Τρόικα στις εξαγγελίες του νέου Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος μιλώντας χτες στη Βουλή, δήλωσε ότι εξετάζεται το Ταμείο Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να μπορεί να δέχεται ως τίμημα και ελληνικά ομόλογα για τις αποκρατικοποιήσεις.
Οι επιφυλάξεις αυτές διατυπώθηκαν στη  συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους της Τρόικα που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι της Κυριακής 8 Ιουλίου. Σύμφωνα πληροφορίες οι επικεφαλής της τρόικας, ανέφεραν ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμη να διευκρινιστούν για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επίσης η τρόικα φέρεται να επιθυμεί την καταβολή μετρητών κατά την πώληση και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, έτσι ώστε, εάν χρειασθεί, να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια και σε άλλες ανάγκες του Δημοσίου, εκτός από τη μείωση του χρέους, όπου κατευθύνονται τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.
Nα σημειωθεί ότι χτες ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τονώσει το ενδιαφέρον για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, μέσα από την δυνατότητα να αποδέχεται το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις.
Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που αποτελεί και το μείζον θέμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας - ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει σε συγκροτημένες ενέργειες για την προσέλκυση επενδυτών αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξουν άμεσα μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα η θεσμοθέτηση της δυνατότητας του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις».
Ουσιαστικά με το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο η αγορά ακινήτων του δημοσίου θα γίνεται με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στην ονομαστική τους αξία και ουσιαστικά το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να εξοφλεί δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μειώνουν το χρέος.
Ο κ. Στουρνάρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε αν προηγουμένως δεν θέσουμε σε ισχύ μέτρα για να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. "Η προσαρμογή είναι επίπονη αναμφίβολα αλλά είναι ταυτόχρονα και αναγκαία», ανέφερε χαρακτυηριστικά.
Ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τέσσερις άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που συνίστανται στην περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην αναπτυξιακή ώθηση και την εγκαθίδρυση αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.
Ειδικά για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, εξήγησε ότι η πιθανότατη απόκλιση του προγράμματος από τους αρχικούς στόχους, λόγω της ύφεσης, δεν πρέπει να διορθωθεί με επιπλέον μέτρα, διαφορετικά θα εισέλθουμε στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Για τα επόμενα τέσσερα έτη και όχι δύο που προβλέπεται στη Συμφωνία, πρέπει η χώρα να σχεδιάσει περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 11,5 δις, πετυχαίνοντας έτσι μείωση συνολική των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης κατά 30 δις περίπου από το 2009.
Για τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας ο υπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών με την άρση των πολυποίκιλων εμποδίων εισόδου σε αυτές αλλά και των εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Αναφερόμενος στην ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η στροφή πόρων του ΕΣΠΑ ύψους 14 δις ευρώ μέχρι το 2015 σε υποδομές και δραστηριότητες είναι πρωτεύουσας σημασίας διότι θα έχουν μεγάλο εισοδηματικό πολλαπλασιαστή.
Ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η δημόσια περιουσία θα αξιοποιηθεί με τρόπο που να ενισχύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν. Για πρώτη φορά θα τίθενται ουσιαστικοί όροι περιβαλλοντικής προστασίας ενώ θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς όπως θα είναι η σύσταση Ρυθμιστικών Αρχών Λιμένων, Αερολιμένων, Αυτοκινητοδρόμων, Διαχείρισης Υδάτων και Αποχέτευσης. Ειδικό βάρος θα δοθεί στην ολοκλήρωση των έξι αποκρατικοποίησεων που ήδη εξελίσσονται (Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου). Ταυτόχρονα ξεκινούν εννέα αποκρατικοποιήσεις (sales leaseback 28 Ακινήτων, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ) που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας και 13 ακόμη αποκρατικοποιήσεις (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ) που διαμορφώνονται τώρα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Υπουργό και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία όπως είπε θα εξεταστεί ο πλέον πρόσφορος τρόπος για το δημόσιο συμφέρον.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αφορά κατά 90% σε πώληση δικαιωμάτων γης και παραχώρηση υποδομών και θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Στον τομέα της ακίνητης περιουσίας η κυβέρνηση δρομολογεί άμεσα τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ταχύτερη αξιοποίησή της ενώ για τις μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα θα ενισχύσει τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ώστε σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ να διευκολύνει τις επενδύσεις και να μεγιστοποιήσει την αξία τους για το Δημόσιο.
Αναφορικά με την προσπάθεια αποκατάστασης της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, είπε ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με 50 δις θα συμβάλλει ότι ήδη παρατηρείται σημαντική επανεισφορά καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης