Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το παρασκήνιο των επιλογών των εκπροσώπων του ΤΧΣ στα ΔΣ των 4 μεγαλύτερων τραπεζών – Ποιοι είναι και ποιοι επηρέασαν πρόσωπα και καταστάσεις…

 Το παρασκήνιο των επιλογών των εκπροσώπων του  ΤΧΣ στα ΔΣ των 4 μεγαλύτερων τραπεζών – Ποιοι είναι και ποιοι επηρέασαν πρόσωπα και καταστάσεις…
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που έχει ήδη ξεκινήσει άπαξ και κατεβλήθησαν οι προκαταβολές ύψους 18 δις στις τράπεζες συνεπάγεται μεταξύ άλλων και διορισμών μελών στα διοικητικά συμβούλια από το ελληνικό κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συνολικά το ΤΧΣ θα διορίσει 8 εκπροσώπους αρχικά στις 4 μεγαλύτερες τράπεζες και 2 μέλη σε κάθε νέα τράπεζα που θα προσφεύγει στο ΤΧΣ για να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ στο παρελθόν το σύνηθες ήταν υπουργοί και βουλευτές μέσω των παρεμβάσεων τους να καθόριζαν ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι του δημοσίου στο παρόν η πλειοψηφία των παρεμβάσεων πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους τους τραπεζίτες.
Αθώα τηλέφωνα του τύπου «ξέρω ένα καλό στέλεχος που πληρεί τις προϋποθέσεις σας – να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων – αν θέλετε μπορείτε να τον δείτε»
Με τον ένα ή άλλο τρόπο δημιουργήθηκε μια λίστα με πάνω από 20 αξιόλογα στελέχη τα οποία θα καταλάμβαναν τις 8 θέσεις στα ΔΣ των 4 μεγαλύτερων τραπεζών.
Στην Εθνική διορίστηκε από το ΤΧΣ ο Χ Μάκκας επί χρόνια στην Bank of America όταν ήταν στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια συνεργάτης μαζί με την Μιράντα Ξαφά σε fund στο εξωτερικό.
Αρχικώς ο Μάκκας προοριζόταν για την Eurobank αλλά επειδή υπάρχει ένα ζήτημα με την λίστα των ονομάτων καθώς πολλοί προέρχονται από την Εθνική ήταν σκόπιμο να επιλεγεί ένα πρόσωπο αποδεκτό και γνώστης της τραπεζικής αγοράς.
Ο Μάκκας ήταν εκ των βασικών κερδισμένων όταν υποτιμήθηκε η δραχμή στα χρόνια της δραχμής.
Στην Εθνική το ΤΧΣ θα διορίσει ακόμη ένα μέλλος στο ΔΣ αλλά αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές.  
Στην Alpha Bank τοποθετήθηκε εκπρόσωπος του ΤΧΣ ο κ Κουτσός ο οποίος ήταν μέλλος στο ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Υπήρχε ασύμβατο, υπήρξαν αλλαγές και έτσι τοποθετήθηκε στο ΔΣ.
Επίσης το ΤΧΣ θα τοποθετήσει ακόμη ένα μέλλος στο ΔΣ της Alpha bank.
Στην Eurobank τοποθετήθηκε ο Χ. Γκλαβάνης ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος στην LCT στην Κύπρο και επί χρόνια στην Ernest & Young.
Να σημειωθεί ότι συνεργαζόταν με το ΤΧΣ και ήταν επιλογή της διοίκησης του ταμείου.
Στην Πειραιώς έχουν διοριστεί 2 μέλη και ως εκ τούτου το ΤΧΣ έχει καλυφθεί.
Από την μια η κ Κ. Μπερίτση εκπρόσωπος της ΤτΕ στην Proton bank.
Αποτελεί προσωπική επιλογή του διοικητή της ΤτΕ ο οποίος παραλλήλως διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Μ. Σάλλα της Πειραιώς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μεροληπτεί σε θέματα εποπτείας.
Η Μπερίτση ήταν παλαιό στέλεχος της Emporiki bank.
Το άλλο μέλος στο ΔΣ της Πειραιώς είναι ο Μπεράχας στέλεχος της Citibank Ελλάδος και στέλεχος της Eurobank και προσωπικός φίλος του Παναγιώτη Θωμόπουλου προέδρου του ΤΧΣ.
Άρα από τα 8 μέλη που πρέπει να διορίσει το ΤΧΣ στα ΔΣ ως εκπροσώπους έχει βρει τους 5 και απομένουν άλλες 3 κενές θέσεις.
Τουλάχιστον διαφαίνεται ότι οι επιλογές είναι αξιόλογες και για τις 3 εναπομείνασες θέσεις οι υποψηφιότητες πολλές και ενδιαφέρουσες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης