Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κλίμακα CCC είναι μια άκρως αρνητική εξέλιξη καθώς προεξοφλεί αύξηση του κινδύνου χρεοκοπίας – Πλησιάζει το 90% το haircut των νέων ομολόγων

tags :
   Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κλίμακα CCC είναι μια άκρως αρνητική εξέλιξη καθώς προεξοφλεί αύξηση του κινδύνου χρεοκοπίας – Πλησιάζει το 90% το haircut των νέων ομολόγων
Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch στην κλίμακα CCC αποτελεί μια άκρως αρνητική εξέλιξη καθώς προεξοφλεί της αύξηση του κινδύνου χρεοκοπίας.
Η Ελλάδα είχε υποβαθμιστεί στην κλίμακα D δηλαδή default λόγω του psi και του credit event που ακολούθησε.
Εν συνεχεία μετά την ολοκλήρωση του PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων αναβαθμίστηκε στην κλίμακα B- δηλαδή 6 βαθμίδες.

Χθες 17 Μαίου αποφάσισε να υποβαθμίσει την προσφάτως αναβαθμισθείσα ελληνική οικονομία σε CCC από Β-.
Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως ανησυχητική και υποδηλώνει ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι όχι μόνο πιθανός αλλά και αυξανόμενος.
Η υποβάθμιση αποτελεί και μια αποδοκιμασία στην πορεία της χώρας μετά το PSI+ και προφανώς αντικατοπτρίζει τις θολές πολιτικές εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση η υποβάθμιση ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη.
Επίδραση θα έχει στα νέα ελληνικά ομόλογα τα οποία διαπραγματεύονται σε τιμές αγοράς μεταξύ 13,4 και 14,5 μονάδες βάσης.
Η μεσοσταθμική τιμή των 20 νέων ομολόγων αγγλικού δικαίου κινείται κοντά στις 14 μονάδες βάσης.
Είναι πιθανό να φθάσουν στις 10 μονάδες βάσης που αυτό θα σημάνει haircut 90%.
Το 90% haircut αποτελεί την απόλυτη αποδοκιμασία των αγορών στην πορεία του ελληνικού χρέους, στην πορεία της οικονομίας.

Οι λόγοι υποβάθμισης της Ελλάδος από την Fitch

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά 2 βαθμίδες, σε CCC από Β- προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος την αύξηση του κινδύνου η χώρα να μην κατορθώσει να διασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη και τελικά να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ.
Ο οίκος παράλληλα υποβάθμισε και την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε C από B προηγουμένως. Ταυτόχρονα, αναθεώρησε σε Β- το Country Ceiling.
Τα αυξημένα ποσοστά των αντιμνημονιακών κομμάτων στις κάλπες της 6ης/5, αναφέρει ο οίκος, και η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης, αποδεικνύει την έλλειψη δημόσιας και πολιτικής στήριξης στα πακέτα διάσωσης της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 173 δισ. ευρώ.
Εάν, κατά τη Fitch, οι νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου αποτύχουν στην κατεύθυνση σχηματισμού μιας κυβέρνησης που θα έχει βασική αποστολή να συνεχίσει το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τότε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ κρίνεται δεδομένη.
Η έξοδος από το ευρώ, εκτιμά ο οίκος, θα σημάνει αυτόματα μια γενικευμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, τόσο στις υποχρεώσεις στο εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό, παρά τη μετριοπαθή ανακούφιση που επέφερε η αναδιάρθρωση του ελληνικούς χρέους (PSI) τον Μάρτιο.
Στη νέα έκθεσή της η Fitch επαναλαμβάνει την απειλή που είχε διατυπώσει και πριν από μερικές μέρες, ήτοι πως θα θέσει στον προθάλαμο υποβάθμισης (rating watch negative) τις αξιολογήσεις όλων των χωρών της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ.



Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων

 

 

 

 

 

Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+

 

Aa2

AA

AA

 

Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας

Αξιολόγησης

Α1 Ελλάδα
2005

Α+ Ελλάδα 2005

Α+ Ελλάδα 2005

 

 

Α2

Α

Α

 

Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+

 

Baa2

BBB

BBB

 

Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)

Ba1

BB+

BB+

 

Ba2

BB

BB

 

Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+

 

B2

B

B

 

B3**

B-

B- ***

Υψηλού κινδύνου

Caa1

CCC+

CCC+

 

Caa2

CCC*Eλλάδα

CCC*Ελλάδα

 

Caa3

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC

 

 

C

C

Χρεοκοπία

C*Ελλάδα

D***Ελλάδα

D**Ελλάδα

*Νέα βαθμολογία Ελλάδος

** Νέα βαθμολογία της Ελλάδος μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….

***Ήταν σε αυτή την βαθμολογία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης