Τελευταία Νέα
Bank Insider

Το σοκ στις τράπεζες από την ανακεφαλαιοποίηση θα είναι μεγάλο – Η αγορά ας προετοιμαστεί για όλα... - Αν σπάσουν οι 700-680 μονάδες έρχεται μεγάλη πτώση – Απώλειες σε ΧΑ και τράπεζες – Απογοητεύει η κατρακύλα των νέων ομολόγων

Το σοκ στις τράπεζες από την ανακεφαλαιοποίηση  θα είναι  μεγάλο – Η αγορά ας προετοιμαστεί για όλα... - Αν σπάσουν οι 700-680 μονάδες έρχεται μεγάλη πτώση – Απώλειες  σε ΧΑ και τράπεζες – Απογοητεύει η κατρακύλα των νέων  ομολόγων
(upd10) To σοκ στο τραπεζικό σύστημα και στους μετόχους θα είναι πολύ μεγάλο λόγω των ζημιών που θα υποστεί ο κλάδος αλλά και του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης.
Αυτό θα πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα και με σαφή τρόπο προς τους μετόχους - επενδυτές.
Σήμερα το ΧΑ έκλεισε με πτώση 0,74% στις 703 μονάδες, με τον τζίρο στα 24,9 εκατ. και τον όγκο των μετοχών στα 27,4 εκατ.
Καθοριστικό ρόλο για την πορεία της αγοράς διαδραμάτισε και η πρόταση του διοικητή της ΕΚΤ, M. Draghi, για προσωρινό διαχωρισμό των τραπεζών σε βιώσιμες και μη βιώσιμες.
Παράλληλα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει πολλά όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση και το πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ, οι ανακοινώσεις για τα οποία θα πραγματοποιηθούν τελικά Μεγάλη Τρίτη ή Μεγάλη Τετάρτη.
Ενώ θεωρούσαν πολλοί ότι είναι δεδομένη η κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η κάλυψη του 10%.
Αν οι τράπεζες χρειαστούν συνολικά 30 -32  δις τότε το 10% σημαίνει 3 με 3,2 δις ευρώ.
Έχουν να επενδύσουν 3 με 3,2 δις ευρώ οι παλαιοί βασικοί και μικρομέτοχοι των τραπεζών.
Με δεδομένο ότι οι τιμές των αμκ θα σοκάρουν γιατί θα γίνουν τελικά στο ναδίρ δηλαδή σε επίπεδα που θα ξεπεράσουν και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην μετοχή μιας τράπεζας που θα προσπαθήσει να καλύψει το 10% και δεν το επιτύχει;
Η απάντηση είναι προφανής θα τείνει να αγγίξει το μηδέν, θα καταρρεύσει χωρίς καμία αμφιβολία.
Να εξηγήσουμε όμως τι σημαίνει τιμές αμκ στο ναδίρ. Εκτιμούμε με βάση το πλήθος των πληροφοριών που έχουμε συλλέξει ότι με εξαίρεση την Εθνική στις άλλες τράπεζες η τιμή των αμκ θα είναι 0,10 ευρώ θα υπάρξει reverse split 1 προς 10 και η τιμή τεχνικά θα διαμορφωθεί στο 1 ευρώ όπου θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου. Το reverse split θα γίνει γιατί απλά η νομοθεσία δεν επιτρέπει αμκ κάτω των 0,30 ευρώ. Αν αλλάξει δεν το γνωρίζουμε αυτό αλλά σίγουρα γνωρίζουμε ότι εύκολη λύση θα είναι τα reverse split.
Οι εγγυητές ανάδοχοι που φαινόταν ότι θα βρουν οι τράπεζες να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής…κάνουν νερά αρχίζουν να ανησυχούν ότι το τραπεζικό σύστημα θα συνεχίζει να βρίσκεται σε ύψιστο κίνδυνο και μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις λόγω των ανησυχιών για νέο haircut.
Προφανώς ο μεγάλος χρηματοδότης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι η Τρόικα και η Τρόικα μπορεί να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την εξόντωση των μετόχων αλλά με τα μέτρα που προτείνει τους εξοντώνει.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Τρόικα θέλει να αλλάξει τα πάντα και μεταξύ αυτών να αλλάξει και την μετοχική δομή των ελληνικών τραπεζών. Ίσως το βαθύτερο σχέδιο είναι οι τράπεζες να περάσουν στον έλεγχο ξένων.

Πτώση σε ΧΑ και τράπεζες – Ο ρους της ιστορίας δεν αλλάζει

Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε το ΧΑ, καταγράφοντας πτώση 0,74% στις 703 μονάδες, μετά από μία άνευρη προσπάθεια αντίδρασης που επιχείρησε νωρίτερα, αγγίζοντας τις 711 μονάδες. Νωρίτερα, έφθασε στο -1,13% και τις 701 μονάδες, κοντά στο τεχνικό σημείο των 700 μονάδων.
Έχει τονιστεί ότι αν διασπαστούν οι 700 μονάδες επόμενο σημείο οι 650 μονάδες ή νέα χαμηλά.
Σε αυτή την φάση αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι αν διασπαστούν αποφασιστικά τα τεχνικά σημεία και επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την σύνθεση του μοντέλου ανακεφαλαιοποίησης που προτείνει η Τρόικα και υιοθετεί το ΤΧΣ και το ελληνικό δημόσιο, τότε δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το ΧΑ να διασπάσει και το χαμηλό των 620 μονάδων και να οδηγηθεί στις 550 μονάδες.
Προφανώς ο στόχος των 550 μονάδων δεν θα είναι τόσο εύκολα επιτεύξιμος όσο διαφαινόταν στο παρελθόν αλλά σίγουρα άνοιξε εκ νέου η προοπτική για τις 550 μονάδες.
Αρνητικά πρόσημα παρατηρήθηκαν και στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών, που έχουν καταποντιστεί τις τελευταίες 11 συνεδριάσεις. Μοναδική εξαίρεση η Τράπεζα Κύπρου και το ΤΤ.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,63 ευρώ -6,32% με αποτίμηση 1,55 δισ. ευρώ
Η Alpha στα 0,8010 ευρώ -7,61% με αποτίμηση 427 εκατ
Η Eurobank στα 0,5010 ευρώ -7,39% με αποτίμηση 277 εκατ
Η Πειραιώς στα 0,25 ευρώ -1,96% με αποτίμηση 285 εκατ
Η Κύπρου στα 0,4730 ευρώ +5,82% με αποτίμηση 800 εκατ
Η Marfin στα 0,2150 ευρώ -3,15% με αποτίμηση 346 εκατ
Το ΤΤ στα 0,3870 ευρώ +0,52% με αποτίμηση 110 εκατ
Από τις μη τραπεζικές μετοχές του εικοσάρη η ΔΕΗ -2,70%, η ΕΕΕΚ -0,07%, ο ΟΠΑΠ -0,43%, ο ΟΤΕ -3,81%, η ΜΙΓ +1,56%, η Βιοχάλκο +0,31%.

Η κατρακύλα των τιμών των νέων ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται….

Η εικόνα των νέων ελληνικών ομολόγων είναι απογοητευτική.
Οι τιμές συνεχώς υποχωρούν και εδώ εγείρεται ένα ζήτημα διασώθηκε η Ελλάδα;
Αυτοί που υποστηρίζουν ότι διέσωσαν την Ελλάδα ή τελικώς απλά κέρδισε η χώρα λίγο χρόνο πριν την νέα χρεοκοπία;
Οι τιμές των νέων ομολόγων αυτό καταδεικνύουν.
Στο ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2023 η τιμή αγοράς και πώλησης κινείται μεταξύ 22,7 μ.β. με 23,5 μονάδες βάσης που αυτό συνεπάγεται μέση απόδοση 21,30%.
Στο ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2042 η τιμή αγοράς και πώλησης κινείται μεταξύ 18 μ.β. με 19,5 μονάδες βάσης που αυτό συνεπάγεται μέση απόδοση 16,65%.
Τα CDS κινούνται ανοδικά στην Πορτογαλία 32,5%, στην Ισπανία 450 μ.β. στην Ιταλία 403 μ.β. στην Γαλλία 169 μ.β. και στην Γερμανία 73 μ.β.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στην 10ετία στην Γαλλία 2,92%, στην Ιταλία 5,20%, στην Ισπανία 5,5% στην Πορτογαλία 11,63% και Ιρλανδία 6,75%.
Με εξαιρετικά μειωμένη απόδοση δανείστηκε από τις αγορές η Πορτογαλία. Ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το πορτογαλικό δημόσιο, μέσω διπλής έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Ειδικότερα, αντλήθηκαν:
- Ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Η απόδοση εμφανίστηκε σημαντικά μειωμένη, στο 2,9%, έναντι 4,332% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.
Εξαιρετικά αυξημένη η ζήτηση με τον συντελεστή κάλυψης στο 5, από 2,5 στην προηγούμενη έκδοση.
-  Ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 18μηνης διάρκειας. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,537% και ο συντελεστής κάλυψης στο 2,6.
Ποσό ύψους 5,56 δισ. ευρώ άντλησε το ισπανικό δημόσιο, μέσω έκδοσης ομολόγων διάρκειας 3, 4 και 8 ετών.
Αναλυτικότερα:
- Αντλήθηκαν 1,1 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης ομολόγων 3 ετών. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,890% έναντι 2,440% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,41 από 4,96 στην προηγούμενη δημοπρασία.
- Αντλήθηκαν 0,973 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης ομολόγων 4 ετών. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,319 % έναντι 3,376% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση. Ο συντελεστής κάλυψης στο 2,46 από 2,59 στην προηγούμενη δημοπρασία.
- Αντλήθηκαν 0,489 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης ομολόγων 8 ετών. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,338% έναντι 5,156% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση. Ο συντελεστής κάλυψης στο 2,96 από 1,99 στην προηγούμενη δημοπρασία.
Η Γερμανία άντλησε 3,367 δισ. μέσω έκδοσης 5ετών ομολόγων (λήξης Φεβρουαρίου 2017).
Η απόδοση παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, διαμορφούμενη στο 0,800% από 0,790% στην προηγούμενη δημοπρασία.
Σταθερή και η ζήτηση, με τον συντελεστή κάλυψης στο 1,80, όπως ακριβώς και στην προηγούμενη δημοπρασία.
Το ευρώ μετά τις χθεσινές έμμεσες αναφορές της FED ότι μπορεί να μην συνεχιστεί η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης υποχώρησε αισθητά έναντι του δολαρίου στα 1,3157 δολάρια, βρίσκεται στα χαμηλά ημέρας,  με διακύμανση 1,3157 δολάρια με 1,3235 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης