Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Να μη βγει η Ελλάδα από το ευρώ αλλά να υιοθετήσει δύο... νομίσματα - Οι καταθέσεις να είναι σε ευρώ και οι μισθοί σε εθνικό νόμισμα - Να προχωρήσει σε άτυπη υποτίμηση

Να μη βγει η Ελλάδα από το ευρώ αλλά να υιοθετήσει δύο... νομίσματα - Οι καταθέσεις να είναι σε ευρώ και οι μισθοί σε εθνικό νόμισμα - Να προχωρήσει σε άτυπη υποτίμηση
Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα σύστημα δύο νομισμάτων, ώστε να μπορέσει να διασωθεί από τη χρεοκοπία. Αυτό προτείνει ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Πολωνίας, Marek Belka, μιλώντας στη γερμανική έκδοση των Financial Times, τονίζοντας ότι όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα είναι χωρίς αποτέλεσμα.
"Η χώρα φαίνεται ότι χρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα, πιθανόν για περιορισμένο χρονικό διάστημα", ανέφερε ο Belka, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά για εσωτερικούς λόγους θα μπορούσε να εισάγει ένα πρόγραμμα πληρωμής μισθών του δημόσιου τομέα σε εθνικό νόμισμα και να διατηρήσει για τους υπόλοιπους λογαριασμούς το ευρώ.
Ο Belka αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή στρατηγική που επιβάλλεται στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η δραστική περικοπή των τιμών και των μισθών ώστε η οικονομία να γίνει ανταγωνιστική δεν είναι αποτελεσματική. Οι όροι που τίθενται για την αποδοχή των πακέτων διάσωσης δεν έχουν ελπίδα να εφαρμοστούν.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Πολωνίας, το διπλό νόμισμα θα εξασφαλίσει τις τραπεζικές καταθέσεις, χωρίς αυτές να χάνουν την αξία τους. Την ίδια ώρα η πληρωμή των μισθών με εθνικό νόμισμα θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ασκήσει μία ιδιότυπη νομισματική πολιτική, προκαλώντας την υποτίμηση που χρειάζεται ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες.
"Οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες θυσίες, αλλά με το διπλό νόμισμα αυτές μπορούν να γίνουν περισσότερο ομαλές. Πρέπει να κάνουν τον τουρισμό και τις υπηρεσίες τους περισσότερο ελκυστικές. Πρέπει να επενδύσουν στα κεφάλαια τους", κατέληξε ο Belka.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης