Τελευταία Νέα
Bank Insider

Η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έδωσε χρόνο στις τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους - Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν κι άλλο ελληνικό PSI στο μέλλον

Η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έδωσε χρόνο στις τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους - Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν κι άλλο ελληνικό PSI στο μέλλον
Καθυστερώντας την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για πάνω από ένα χρόνο, ώστε να καταφέρουν οι τράπεζες που ήταν εκτεθειμένες σ' αυτό, μεταφέρθηκε μεγάλο μέρος του κινδύνου στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, αναφέρουν οι αναλυτές οι οποίοι 'καρφώνουν' τους Ευρωπαίους πολιτικούς για τις αποφάσεις που έχουν λάβει στο ελληνικό ζήτημα.
Όταν η Ελλάδα σώθηκε για πρώτη φορά από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον Μάιο του 2010, οι ιδιώτες πιστωτές από την Ευρώπη κατείχαν περίπου 68 δισ. δολάρια ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών (BIS). Εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε τότε, οι τράπεζες θα έχαναν περίπου 51 δισ. δολάρια με συντελεστή ανάκαμψης 25%.
Ωστόσο, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο ελληνικό χρέος μειώθηκε σχεδόν στο μισό τους 15 μήνες που επακολούθησαν, σύμφωνα πάντα με την BIS, για να έρθουμε στην προηγούμενη εβδομάδα και να μειωθεί η έκθεση τους λόγω του haircut κατά περίπου 75%. Ωστόσο, οι πραγματικές απώλειες είναι 45% μετά και τα προνόμια και κίνητρα (sweeteners) που δόθηκαν ώστε να συμμετάσχουν στο PSI.
Παρά το γεγονός ότι υπήρξε haircut το ελληνικό χρέος μειώθηκε σχετικά λίγο, με τον κίνδυνο ενός νέου μελλοντικού haircut να παραμένει, και μάλιστα να απειλεί τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, αφού το χρέος αυτό περνά από τα χέρια των ιδιωτών στον επίσημο τομέα.
"Είναι τρομακτικό deal για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Raoul Ruparel, επικεφαλής του think tank Open Europe. Όσο περισσότερο αργούν οι αναδιαρθρώσεις τόσο χειρότερα είναι για τους πολίτες, καθώς το ρίσκο μεταφέρεται από τις τράπεζες σε αυτούς.
Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων δεν πέτυχε να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ανέφερε ο Nicola Mai, οικονομολόγος της JPMorgan στο Λονδίνο, ο οποίος μάλιστα προβλέπει ότι ακόμη μία απομείωση χρέους θα συμβεί στο μέλλον, η οποία θα γίνει στην έκθεση του δημόσιου τομέα.
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόραζε ελληνικά ομόλογα (εκτιμώνται στα 66 δισ. ευρώ από την JP Morgan), η Commerzbank μείωνε κατά 70% την έκθεση της σε ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα και η BNP Paribas μείωνε κατά 61% την έκθεση της.
Σύμφωνα με την TF Market Advisors, η ΕΕ τείνει όλο και πιο πολύ να γίνεται πιο ευνοϊκή προς τον τραπεζικό κλάδο, ιδιαίτερα μάλιστα σε εκείνες τις τράπεζες που εμφανίζουν αδυναμίες και μπορεί να προκαλέσουν συστημικούς κινδύνους. "Κάθε πολιτική είναι σχεδιασμένη να βοηθά τις τράπεζες - ζόμπι να επιβιώσουν", αναφέρει χαρακτηριστικά η επενδυτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης