Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οριστικό τέλος στην συγχώνευση AlphaEurobank - Αναθεωρεί το σχέδιο συγχώνευσης με την Eurobank η Alpha Bank - Eurobank: Η απώλεια συνεργειών θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ

Οριστικό τέλος στην συγχώνευση AlphaEurobank - Αναθεωρεί το σχέδιο συγχώνευσης με την Eurobank η Alpha Bank - Eurobank: Η απώλεια συνεργειών θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ
(upd)Tην ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης της 15ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την επικείμενη συγχώνευση της με την Eurobank, προτίθεται να ζητήσει από τη νέα ΓΣ το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank. Από την πλευρά της η Eurobank δηλώνει πως οι αιτιλογίες της Alpha δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα και πως η απόφασή της για την ακύρωση της συγχώνευσης θα οδηγήσει σε απώλεια συνεργειών άνω των 4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά και την αναδιάταξη του δημοσίου χρέους (Private Sector Involvement – PSI) και τις επιπτώσεις αυτής επί του τραπεζικού τομέα, προτίθεται να φέρει προς έγκριση στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο πρόταση για τη σύγκληση Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της με αντικείμενο την ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της Τραπέζης της 15ης Νοεμβρίου 2011.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2ο θέμα της ημερήσιας διατάξεως της ΓΣ της 15ης Νοεμβρίου αφορούσε στην έγκριση του Σχεδίου Συμβάσεως, και της Πράξεως, Συγχωνεύσεως, της Τραπέζης δι’ Απορροφήσεως της Τραπέζης EFG Eurobank Ergasias Α.Ε..

Εurobank: Η απόφαση της Alpha οδηγεί σε απώλεια συνεργειών άνω των 4 δισ. ευρώ - Η αιτιολογία της δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη Χώρα και μετά την επιτυχημένη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, το τραπεζικό σύστημα οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις ευθύνες του έναντι της Οικονομίας, των Μετόχων και των Πελατών.
Η κοινή απόφαση της Eurobank EFG και της Alpha Bank για τη δημιουργία της 23ης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη, ελήφθη με γνώμονα τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις δύο τράπεζες και την Οικονομία.
Η πρόθεση της Διοίκησης της Alpha Bank να προτείνει την ανάκληση αποφάσεων, που ελήφθησαν από τους Μετόχους εν επιγνώσει του πλαισίου του PSI+ και επικυρώθηκαν από το σύνολο των εποπτικών αρχών της Χώρας, οδηγεί, με βάση τις εκτιμήσεις κοινών εξωτερικών συμβούλων, σε απώλεια συνεργειών άνω των 4 δισ. ευρώ σε συνολική παρούσα αξία. Και τούτο, τη στιγμή που τα τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται σε μεγάλης κλίμακας ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Η γενική αιτιολογία που προβάλλεται από την Alpha Bank δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα.
Η Eurobank τήρησε με συνέπεια, ως προσήκει σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, όσα συμφωνήθηκαν σε επίπεδο Διοικητικών Συμβουλίων και εγκρίθηκαν από τις Γενικές Συνελεύσεις των δυο τραπεζών, όπως έπραξε άλλωστε κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν πραγματοποιώντας σειρά επιτυχημένων συγχωνεύσεων. Εν προκειμένω, θα αναμείνει τις εξελίξεις και θα πράξει αναλόγως.
Σε κάθε περίπτωση, η Eurobank συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της και αναπτύσσει, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης, τις εργασίες της, συμμετέχοντας ενεργά στη συλλογική προσπάθεια για την ανάταξη της Οικονομίας και την επάνοδο στην ανάπτυξη. Γνώμονας για τις στρατηγικές της επιλογές παραμένει το συμφέρον της Χώρας, των Μετόχων και των Πελατών της.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το bankingnews.gr είχε αναφέρει από τις 31/1 ότι υπήρχαν σύννεφα στο deal Alpha Bank - Eurobank:

Σύννεφα σκιάζουν το deal AlphaEurobank ή απλά ασκείται πίεση από την Alpha προς την Eurobank και τον βασικό της μέτοχο να αλλάξουν οι όροι της σχέσης ανταλλαγής και να συνεισφέρει περισσότερα κεφάλαια στην ανακεφαλαιοποίηση; Πιθανότατα να έχει βάση η δεύτερη εκδοχή.
Σε νέα ανακοίνωσή της η Alpha Bank αναφέρει πως θα αναμείνει την οριστικοποίηση του PSI και κατόπιν θα συγκαλέσει ΓΣ προκειμένου να λάβει απόφαση για τη συγχώνευσή της με τη Eurobank...
Η αναφορά της Alpha bank ότι δεν δύναται να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εν γένει εξέλιξη του αποτελεί σαφές μήνυμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Από την άλλη η άμεση απάντηση της Eurobank στην Alpha ότι δεν συντρέχει λόγος καθυστέρησης του deal είναι επίσης ένα καθαρό μήνυμα ότι η Eurobank θέλει το deal.
Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα ότι χαλάει το deal αλλά περνάει μια δύσκολη φάση όπου η Alpha η οποία έχει και το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις επιδιώκει να αλλάξουν ορισμένα δεδομένα π.χ. το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης και της συμμετοχής του Λάτση καθώς και η σχέση ανταλλαγής.

Αlpha Bank: Αναμένουμε ολοκλήρωση του PSI και μετά ΓΣ για τη λήψη αποφάσεων

1) Με τη σημερινή της ανακοίνωση, η Τράπεζα ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι, επί του παρόντος, δεν δύναται να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εν γένει εξέλιξη της συγχωνεύσεως αυτής μετά της Τραπέζης EFG Eurobank Ergasias, συνεπεία τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων (Private Sector Involvement – PSI) με άμεση επίπτωση επί του τραπεζικού τομέα.
2) Επισημαίνεται ότι η, από 15ης Νοεμβρίου 2011, απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της Τραπέζης δεν είχε λάβει υπόψη, ούτε είχε συνεκτιμήσει, τις επιπτώσεις εκ του τότε δημοσιευθέντος, από 26ης Οκτωβρίου 2011, σχεδίου περί παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα (PSI+), καθότι, δια ρητής δηλώσεως των Διοικητικών Συμβουλίων των συγχωνευομένων τραπεζών προς το έτερο και προς την οικεία Γενική Συνέλευση αυτών, βεβαιώθηκε αμοιβαίως η εκατέρωθεν αδυναμία προσδιορισμού των επιπτώσεων εκ του PSI+ συνεπεία της (τότε) αβεβαιότητος περί των όρων εφαρμογής του. Κατ’ ακολουθία, η υπόψη απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της Τραπέζης εδράσθηκε επί του ανακοινωθέντος (από 21.7.2011) σχεδίου PSI, κατ’ αποκλεισμό οιωνδήποτε μεταγενεστέρων αυτού εξελίξεων.
3) Ενόψει των ανωτέρω, η Τράπεζα προτίθεται να αναμείνει την οριστικοποίηση των όρων του PSI (οι επιπτώσεις του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι δυσανάλογες επί των μεγεθών των συγχωνευομένων τραπεζών), ώστε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων της και τη λήψη αποφάσεως.

Τι απαντά η Εurobank
"Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών που αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσεις της 15ης Νοεμβρίου 2011 είχε μόνη αίρεση τη λήψη των αδειών των αρμόδιων ελληνικών αρχών", απαντά η Eurobank στη ανωτέρω ανακοίνωση της Alpha Bank και προσθέτει:
Όλες οι απαραίτητες άδειες έχουν ήδη ληφθεί και απομένει μόνο η τελική τυπική φάση της υπογραφής συμβολαιογραφικής πράξης και οι συναφείς διαδικαστικές διατυπώσεις και τυπικές εγκρίσεις.
Οι βασικοί όροι και το πλαίσιο του PSI+, όπως αποφασίσθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις 26-27 Οκτωβρίου, ήταν ήδη γνωστά κατά τη λήψη των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και των δύο τραπεζών που ενέκριναν τη συγχώνευση µε ποσοστά πάνω από 97%. Παρότι οι τελικές επιπτώσεις του PSI+ δεν ήταν απόλυτα γνωστές, οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων δεν έθεσαν ούτε την οριστικοποίηση του PSI+ ούτε την αξιολόγηση των επιπτώσεων του ως αίρεση ή επιφύλαξη για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ούτε κάτι τέτοιο ανακοινώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα στο επενδυτικό κοινό.
Από τις αρχές Νοεμβρίου 2011, υψηλόβαθμα στελέχη των δύο τραπεζών συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των όρων του PSI+ µε το Ελληνικό Δημόσιο, το IIF και την Τρόικα, άρα και οι δύο τράπεζες είχαν έκτοτε πλήρη γνώση των εξελίξεων. Οι τελικές ανάγκες σε κεφάλαια της κάθε τράπεζας θα προσδιοριστούν από την ΤτΕ, συνυπολογίζοντας όχι µόνο τα αποτελέσματα του PSI+ αλλά και τα αποτελέσματα της άσκησης της Blackrock, την αποτελεσματική διαχείριση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, την αξιολόγηση της συνολικής τους έκθεσης σε άλλους κινδύνους, την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, τις συνέργιες λόγω συγχώνευσης καθώς και τις λοιπές ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Όλες οι προϋποθέσεις και οι άδειες για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης έχουν εκπληρωθεί και ουδεμία άλλη απόφαση εταιρικού οργάνου απαιτείται. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών δημιουργεί σημαντικές ωφέλειες για την ελληνική οικονομία και συμβάλλει, όπως έχει επανειλημμένα διατυπωθεί από τις Διοικήσεις και των δύο τραπεζών, στην επιτάχυνση εξόδου της Χώρας από την κρίση και στην αναμόρφωση και ενδυνάμωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης