Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Αναβαθμίζει το νέο ελληνικό χρέος κατά 6 βαθμίδες η Fitch σε Β- με σταθερό outlook - Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος χρεοκοπίας και μετά το PSI+ - Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews.gr

Αναβαθμίζει το νέο ελληνικό χρέος κατά 6 βαθμίδες η Fitch σε  Β- με σταθερό outlook - Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος χρεοκοπίας και μετά το PSI+ - Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews.gr
Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά 6 βαθμίδες, προχώρησε ο οίκος Fitch, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr. H Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε B- με σταθερό outlook από Restricted Default (περιορισμένη χρεοκοπία) προηγουμένως.
Η Fitch αναβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε B από C προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε σε ΑΑΑ το Country Ceiling.
Ο οίκος Fitch ανακοίνωσε πως δίδει αξιολόγηση Β- για τα νέα ελληνικά ομόλογα που προέκυψαν από το σχέδιο αναδιάταξης του χρέους (PSI+), ενώ σημειώνει πως τα ομόλογα που διέπονται από διεθνές δίκαιο θα παραμείνουν στην κλίμακα C, μέχρι τις 11 Απριλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η σχετική ανταλλαγή.
Η αναβάθμιση αυτή, αναφέρει ο οίκος, είναι αποτέλεσμα των επίσημων στοιχείων για συμμετοχή 96% των ιδιωτών στη δυσμενή ανταλλαγή του χρέους.
Κατά τη Fitch, η ανταλλαγή των ομολόγων και οι ζημιές που υπέστησαν οι ομολογιούχοι βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό το προφίλ εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και μειώνουν βραχυπρόθεσμα τους κινδύνους αποπληρωμής ομολόγων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας παραμένει υψηλός, δεδομένου του αυξημένου ελληνικού χρέους ακόμη και μετά το PSI+ αλλά και των οικονομικών προκλήσεων με τις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα. Oι ανησυχίες αυτές αντανακλώνται από τη χαμηλή - όπως η Fitch τη χαρακτηρίζει - αξιολόγηση Β-.
Σύμφωνα με τον οίκο ωστόσο υπάρχει ένα περιθώριο - περιορισμένο μεν, αλλά υπάρχει - ασφάλειας για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους σε ορίζοντα 12-24 μηνών, γεγονός που αντανακλάται από το σταθερό outlook.
H ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να καταβάλλει πληρωμές σε διαρκή βάση παραμένει σημαντικά ευάλωτη, λόγω της επιδείνωσης του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, εκτιμά η Fitch.
Ο οίκος εκτιμά πως το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας θα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο, ενώ εστιάζοντας στα κουπόνια των νέων ομολόγων επισημαίνει πως θα κυμαίνονται στο 2% για τα ομόλογα λήξης 2013 -2015 και στο 3% για τα ομόλογα λήξης 2016 -2020. Όσο για τους ιδιώτες ομολογιούχους αναφέρει πως τώρα κατέχουν ποσοστό 30% του ελληνικού χρέους, έναντι 64% πριν το PSI+.
Η Fitch αναφέρει στην έκθεσή της πως με πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται πως θα μειωθεί στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012, από 9,5% περίπου το 2011. Τυχόν πρόσθετες μειώσεις θα εξαρτηθούν από την πολιτική θέληση των ελληνικών αρχών και την ικανότητά τους να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει ο οίκος, το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 170% του ΑΕΠ, ενώ πρόσθετες προσαρμογές σε τιμές και μισθούς θα τροφοδοτήσουν μια συνεχιζόμενη μείωση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ έως το 2014.
H Fitch χαρακτηρίζει εξαιρετικά ευάλωτο το στόχο για μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, λόγω της αβεβαιότητας για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και της πορείας της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Βραχυπρόθεσμα, σημειώνει επίσης η Fitch, η διενέργεια εκλογών, η αβεβαιότητα της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, αλλά και οι δεσμεύσεις της για την υλοποίηση του νέου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας αποτελούν έναν σοβαρό κίνδυνο.
Η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας και η παραμονή της στο ευρώ θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, προειδοποιεί ο οίκος.

Τι σημείωνε το www.bankingnews.gr

Μετά την ψυχρολουσία της επιλεκτικής και προσωρινής χρεοκοπίας πιθανότατα στο τέλος της τρέχσουσας ή στα  μέσα της άλλης εβδομάδας η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους κατά 5 έως 7 βαθμίδες από τους οίκους αξιολόγησης.
Μετά το σοκ της χρεοκοπίας τα νέα ομόλογα τα οποία πλέον αντικαθιστούν το παλαιό χρέος θα αναβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης κατά πάσα πιθανότητα 5 βαθμίδες.
Στην κλίμακα της Moody’s τα νέα ομόλογα θα βρεθούν στην θέση Β3
Στην κλίμακα της S&P  τα νέα ομόλογα θα βρεθούν στην θέση Β-
Στην κλίμακα της Fitch  τα νέα ομόλογα θα βρεθούν στην θέση έως Β-.
Η αναβάθμιση των νέων ομολόγων θεωρείται αναμενόμενη διαδικασία αλλά σίγουρα αυτό θα επιδράσει θετικά σε επίπεδο ψυχολογίας.
Οι οίκοι αξιολόγησης πράττουν σωστά και οι υποβαθμίσεις και οι αναβαθμίσεις εδράζονται σε πραγματικά γεγονότα.
Όμως πρέπει να τονιστεί ότι μετά από αυτό το κύμα αναβάθμισης θα καθυστερήσει αρκετά νέα αναβάθμιση του ελληνικού χρέους και της ελληνικής οικονομίας.
Θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και βεβαίως αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν θετικά τότε θα έρθουν εκ νέου οι υποβαθμίσεις.

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων

 

 

 

 

 

Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+

 

Aa2

AA

AA

 

Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας

Αξιολόγησης

Α1 Ελλάδα
2005

Α+ Ελλάδα 2005

Α+ Ελλάδα 2005

 

 

Α2

Α

Α

 

Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+

 

Baa2

BBB

BBB

 

Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)

Ba1

BB+

BB+

 

Ba2

BB

BB

 

Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+

 

B2

B

B

 

B3**

B-**

B-(*Ελλάδα)

Υψηλού κινδύνου

Caa1

CCC+

CCC+

 

Caa2

CCC

CCC

 

Caa3

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC

 

 

C

C

Χρεοκοπία

C*Ελλάδα

D*Ελλάδα

D*Ελλάδα

 

*Νέα βαθμολογία Ελλάδος

** Πιθανή νέα βαθμολογία της Ελλάδος μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….

Π Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης