Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Credit Suisse: Στις 9 Μαρτίου θα αποφασιστεί αν ενεργοποιηθούν τα ελληνικά CDS – Τα τέσσερα βασικά σενάρια που μπορεί να συμβούν όταν… τελειώσουν τα χρήματα της Ελλάδας

Credit Suisse: Στις 9 Μαρτίου θα αποφασιστεί αν ενεργοποιηθούν τα ελληνικά CDS – Τα τέσσερα βασικά σενάρια που μπορεί να συμβούν όταν… τελειώσουν τα χρήματα της Ελλάδας
Στις 9 Μαρτίου θεωρεί η Credit Suisse ότι θα είναι η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα, η οποία θα κρίνει και την ενεργοποίηση των CDS ή όχι, όταν δηλαδή θα κλείσει το «βιβλίο» των προσφορών για τη συμμετοχή στο PSI. Σύμφωνα με την τελευταία 41σέλιδη έκθεση της, υπό τον τίτλο «Buying Greece, and Europe, more time» (αγοράζοντας η Ελλάδα, και η Ευρώπη, περισσότερο χρόνο), η ελβετική τράπεζα αναλύει τις προοπτικές και τα σενάρια που μπορεί να υπάρξουν μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του PSI.
Υποθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα δεν θα αλλάξει ή δεν θα καθυστερήσει, οι προσφορές για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους θα κλείσουν στις 8 Μαρτίου και θα εκκαθαριστούν μέχρι τις 12 Μαρτίου. Στο μεσοδιάστημα, και ιδιαίτερα την επομένη της 8ης Μαρτίου, οι ελληνικές αρχές θα γνωρίζουν το ύψος της συμμετοχής, επομένως λαμβάνοντας υπόψιν και το γεγονός ότι ήδη έχουν ψηφιστεί οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) από την Ελληνική Βουλή, τότε θα κριθεί και αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες.
Χωρίς την έγκαιρη και κατά γράμμα εφαρμογή των μέτρων που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση το χρέος θα ακολουθήσει ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια, αγγίζοντας το 178% του ΑΕΠ το 2015 για να περιοριστεί στο 160% το 2020. Ακόμα εκτιμάται ότι αν επιβραδυνθούν οι μεταρρυθμίσεις ή δεν εισπραχθούν τα προσδοκώμενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις τότε η επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης μετατίθεται για το 2014 (με ανάπτυξη του ΑΕΠ κάτω από το 1,5%).

Αναλυτικά τα δύο σενάρια που εξετάζει η Credit Suisse:

% Σενάρια 2011 2012 2013 2014 2015
Ανάπτυξη Βασικό -6,8 -4,5 -0,5 1,3 1,9
Εναλλακτικό -6,8 -4,8 -1,5 1 1,5
Πρωτογενές ισοζύγιο Βασικό -2,4 -1 1,7 3,5 4,5
Εναλλακτικό -2,4 -1 -0,5 0 1,3
Ιδιωτικοποιήσεις Βασικό 0,5 1,5 2,1 2,1 2,6
Εναλλακτικό 0,5 0,5 1 1 1,6














% Σενάρια 2016 2017 2018 2019 2020
Ανάπτυξη Βασικό 2,8 2,8 2,6 2,5 2,2
Εναλλακτικό 2 2 2,2 2,2 2,2
Πρωτογενές ισοζύγιο Βασικό 4,5 4,3 4,3 4,3 4,3
Εναλλακτικό 2,5 3,5 4 4 4
Ιδιωτικοποιήσεις Βασικό 2,6 2,6 2,1 2,1 2,1
Εναλλακτικό 1,7 1,7 1,2 1,3 1,3


Τα αρνητικά σενάρια βασίζονται σε τρεις θεμελιώδεις διαπιστώσεις. Η πρώτη αφορά την βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση για το 2011 ενώ η δεύτερη σχετίζεται με αρνητικές προοπτικές για το σύνολο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Όμως ο τρίτος παράγοντας είναι η ίδια εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων η οποία μακροπρόθεσμα θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη όμως «αρχικά θα βαθύνει την οικονομική επιβράδυνση».

Τι θα συμβεί εάν τελειώσουν τα χρήματα;

Το βασικό σχέδιο ήταν το δεύτερο πακέτο διάσωσης να διαρκέσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με το χρέος να φτάνει το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, ώστε να επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα το χρέος. Πλέον όμως αυτό το σενάριο είναι σχεδόν αδύνατο να επιβεβαιωθεί, με την πιθανότερη εξέλιξη να παραμένει το 2015 η Ελλάδα να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια. Αυτά είτε θα αντληθούν από τις διεθνείς αγορές είτε από ένα άλλο πακέτο διάσωσης.
Δεδομένης ωστόσο της αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της, αναμένεται κενό χρηματοδότησης το 2015.

Έτσι υπάρχουν τέσσερα βασικά σενάρια:

Σενάριο 1: Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές το 2015. Εάν η παγκόσμια οικονομία πηγαίνει καλά και αν η Ελλάδα έχει πραγματικά πετύχει άνετα τους στόχους μέχρι το τέλος του 2014, τότε οι αγορές πιθανώς να δανείσουν στην Ελλάδα σε επίπεδα που δεν θα κριθούν απαγορευτικά. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας πιο ενεργητικής κυβέρνησης στην Ελλάδα και εφαρμογής μέτρων ανάπτυξης από την ΕΕ (το λεγόμενο σχέδιο Μάρσαλ). Ωστόσο, η πιθανότητα να πετύχει το σχέδιο στα επόμενα δύο χρόνια είναι πολύ μικρή
Πιθανότητες: 5%

Σενάριο 2: Η Ελλάδα να εκπληρώσει τους στόχους και να δοθεί τρίτο πακέτο  διάσωσης στα τέλη του 2014. Ακόμη και αν η Ελλάδα πληροί τους στόχους, ένα άλλο σχέδιο διάσωσης θα συνεχίσει να είναι αναγκαίο, διότι, όπως προαναφέρθηκε, η αγορά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πειστεί. Το ερώτημα είναι αν οι εταίροι συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο διάσωσης, και εάν ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συμμετάσχει και πάλι. Εάν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, και η κατάσταση στην Ελλάδα έχει γίνει περισσότερο αρνητική, τότε οι εταίροι πιθανόν να διαθέσουν ένα πολύ μικρό ποσό, της τάξεως των 50 δις. ευρώ. Υπό αυτό το σενάριο ένας νέος γύρος PSI θα ήταν απίθανος.
Πιθανότητες: 25% -30%

Σενάριο 3: Η Ελλάδα χάνει τους στόχους για λίγο, αλλά δείχνει προθυμία να ακολουθήσει το αρχικό σχέδιο. Υπό αυτό το σενάριο θα έχει βελτιωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ για την ελληνική κυβέρνηση (αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη σύνθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές). Αυτό είναι το πιο κεντρικό σενάριο για την Credit Suisse, αν και καθόλου βέβαιο. Είναι πιθανό ότι μόλις η Ελλάδα μπει σε μια φάση σταθερότητας, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα μπορεί να αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα. Τα μέτρα που εφαρμόζονται, επίσης, για την ανάπτυξη, θα δώσουν μικρό διαπραγματευτικό «αέρα» στη νέα κυβέρνηση, ώστε να ελαστικοποιηθούν οι όροι δανειοδότησης, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατορθώσει να μείνει κοντά στο στόχο. Σε αυτό το σενάριο, μια νέα διάσωση θα ήταν πιθανή (αλλά θα εξαρτηθεί από τη σύσταση της νεοεκλεγείσας γερμανικής κυβέρνησης). Ένα νέο PSI πιθανόν να χρειαστεί επίσης.
Πιθανότητες: 40% -45%

Σενάριο 4: Η Ελλάδα χάνει τους στόχους με μεγάλη διαφορά, ενώ οι πιθανότητες ολικής χρεοκοπίας και εξόδου της από το ΟΝΕ να αυξάνονται επικίνδυνα.
Υπό αυτό το σενάριο, το σχέδιο καταρρέει, λόγω αδυναμίας να εκλεγεί κυβέρνηση, ή να περάσουν το σχέδιο λιτότητας. Σε αυτό το σενάριο, δεν θα υπάρχει περαιτέρω διάσωση, αλλά απόλυτη χρεοκοπία. Η Ελλάδα πιθανόν να εγκαταλείψει την ΟΝΕ.
Πιθανότητες: 20% -25%

Α.Τ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης