Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δεν έπεισε το Eurogroup - Ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ, προειδοποιούν 12 επενδυτές και αναλυτές - Roubini: Η επιστροφή στη δραχμή η μόνη λύση για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Δεν έπεισε το Eurogroup - Ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ, προειδοποιούν 12 επενδυτές και αναλυτές - Roubini: Η επιστροφή στη δραχμή η μόνη λύση για την ανάπτυξη της Ελλάδας
(upd) Με μεγάλη καχυποψία και επιφυλακτικότητα υποδέχθηκαν οι επενδυτές τη συμφωνία των Βρυξελλών για την Ελλάδα, εκτιμώντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως ούτε το PSI, ούτε η νέα δανειακή σύμβαση είναι αρκετά για να βγάλουν από το αδιέξοδο την ελληνική οικονομία.
"Το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι αρκετό για την έξοδο της χώρας από την κρίση", τονίζει εμφατικά ο οίκος Schroders.
Η Ελλάδα μπορεί εκ νέου να αποτύχει, διαμηνύουν οι αναλυτές σε Citigroup και Commerzbank, επικαλούμενοι τα ποικίλα ανοιχτά μέτωπα που έχει η χώρα, όπως η συνεχιζόμενη για 5ο έτος ύφεση, η κρισιμότητα των επικείμενων εκλογών του Μαρτίου και οι τεράστιες κοινωνικές αναταραχές.
"Το νέο πακέτο διάσωσης τέθηκε σε εφαρμογή, αλλά δεν θέλει πολύ η κατάσταση να επιδεινωθεί εκ νέου", σχολιάζει ο David Miller, της Cheviot Asset Management.
"Ο κίνδυνος η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ παραμένει", επισημαίνει ο Christian Schulz, της Berenberg Bank. Μέχρι το τέλος του 2012 η Ελλάδα θα έχει αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, επιμένει ο Jennifer McKeown της Capital Economics.
Πυροδότηση των CDS βλέπει η Goldman Sachs, προειδοποιώντας πως οι επόμενοι 2-3 μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την Ελλάδα, δεδομένης της εφαρμογής του PSI+, αλλά και των επικείμενων εκλογών.
"Η Ελλάδα θα δυσκολευθεί εκ νέου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους", προβλέπουν την ίδια ώρα οι αναλυτές της Barclays Capital.
Την επιστροφή στη δραχμή θεωρεί ως την καλύτερη λύση για την Ελλάδα ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, Nouriel Roubini.
Ο ίδιος έρχεται να αμφισβητίσει τη συμφωνία του Eurogroup, τονίζοντας ότι η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη, με αποτέλεσμα το ελληνικό χρέος το 2020 να μην εναρμονιστεί με τον στόχο του 120,5% του ΑΕΠ.΄
"Η επιστροφή στη δραχμή είναι η μόνη λύση για την ανάκτηση των θέσεων εργασίας, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη, έτσι ώστε η Ελλάδα να εισέλθει σε φάση ανάπτυξης", τόνισε ο Roubini, εκτιμώντας ότι εν τέλει θα ενεργοποιηθούν τα CDS.
Την εκτίμηση πως η συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας θα κρατήσει μόνο μέχρι να αναδειχθεί η νέα κυβέρνηση τον ερχόμενο Απρίλιο, εξέφρασε με τη σειρά του ο γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων Dennis Gartman. Κατά τον Gartman, οι προβλέψεις των Ευρωπαίων για τη μείωση του ελληνικού χρέους είναι ανέφικτο να επαληθευτούν. "Οι αρχές το μόνο που κατάφεραν είναι να αναβάλλουν για μερικές εβδομάδες... ίσως και για μερικούς μήνες, τη χρεοκοπία της Ελλάδας", εκτιμά ο Gartman και συνεχίζει "Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά όχι υπό την παρούσα κυβέρνηση...".
"Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστο", τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.
Επιφυλακτική και η Deutsche Bank, θέτει σοβαρά ερωτήματα για το τι θα γίνει με τα ελληνικά collaterals όταν θα ενεργοποιηθούν τα CACs.
Κατά τον Mark Grant, αρθρογράφο της οικονομικής στήλης "Out of the Box", η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα είναι μια συμφωνία γεμάτη "ψέματα και απάτες" και η απογοήτευση στις αγορές θα επιστρέψει σε λίγες μόλις εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης