Τελευταία Νέα
Bank Insider

Καθαρά εσωτερικά υποκινούμενo κερδοσκοπικό τραπεζικό ράλι στο ΧΑ έως και 26,5% – Η αγορά πλησιάζει τις 800 μονάδες με άλμα 6%...- Παράδοξο ότι οι ξένοι συνεχίζουν να απέχουν από την αγορά - Υπό πίεση η Πορτογαλία

Καθαρά εσωτερικά υποκινούμενo κερδοσκοπικό τραπεζικό ράλι στο ΧΑ έως και 26,5% –  Η αγορά  πλησιάζει τις 800 μονάδες με άλμα 6%...-  Παράδοξο ότι οι ξένοι συνεχίζουν να απέχουν από την αγορά - Υπό πίεση η Πορτογαλία
(upd9)Λίγο φως στο βαθύ σκοτάδι αποτελεί η συμπεριφορά του ΧΑ και των τραπεζών. Το ΧΑ κατέγραψε σήμερα κέρδη 6,13% στις 796 μονάδες με τζίρο 117,019 εκατ ευρώ και όγκο 89,45 εκατ μετοχές  ενώ στις τράπεζες σημειώθηκε ράλι έως 26,39%. Πραγματικά υπερκέρδη στο ΧΑ λόγω των τραπεζών.
Η νέα μεγάλη τραπεζική αντίδραση, που σημειώθηκε  στο ΧΑ με επίκεντρο την μετοχή της Alpha bank και της Πειραιώς οι οποίες υπεραποδίδουν, με κέρδη 22,58% και 26,39% αποτελούν λίγο φως σε μια Ελλάδα που πλησιάζει την νομική χρεοκοπία.
H σημερινή άνοδος στην αγορά αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι εσωτερικά χαρτοφυλάκια κυρίως αμοιβαίων κεφαλαίων που έχασαν το πρώτο κύμα της ανόδου, σπεύδουν να τοποθετηθούν ώστε να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους. Οι ξένοι απέχουν από την αγορά...
Ωστόσο οι αγορές θα αξιολογήσουν τόσο τα σοβαρά τεκταινόμενα στην μακροοικονομία αλλά και τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην μικροοικονομία.  
Οι εξελίξεις περί το deal Alpha-Eurobank, που ακόμη παραμένει στο προσκήνιο δεν έχει ναυαγήσει προφανώς και επιδρούν στην συμπεριφορά της αγοράς.
Αν και η σημερινή μέρα δεν είναι απόλυτα ενδεικτική καθώς φίλα προσκείμενα χαρτοφυλάκια μπορεί να παρεμβαίνουν στις μετοχές της Alpha και της Eurobank αλλά με αυστηρά κριτήρια και με ακόμη αυστηρότερους χρηματιστηριακούς όρους, οι επενδυτές μάλλον δεν θέλουν το deal.
Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η Alpha λόγω του σαφώς μικρότερου χαρτοφυλακίου ομολόγων που διαθέτει βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση. Ένα μεγάλο haircut στο χρέος ίσως να αποδειχθεί ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει καλύτερα μόνη της παρά συγχωνευόμενη με την Eurobank που διαθέτει χαρτοφυλάκιο ομολόγων 7,7 δισ. ευρώ.
Όμως η πορεία του deal θα κριθεί από το αν και κατά πόσο η Eurobank είναι διατεθειμένη να δεχθεί αλλαγή στην σχέση ανταλλαγής και βεβαίως στο μείον θέμα το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης.
Το αρχικό σχέδιο των δύο τραπεζών να αντλήσουν 3,9 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου δεν είναι επαρκές και δεν αντικατοπτρίζει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν λόγω του haircut.
Είναι ξεκάθαρο ότι ούτε η υφιστάμενη σχέση ανταλλαγής μπορεί να ισχύσει, ούτε το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων που έχουν ανακοινωθεί αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Το deal πρέπει να επανασχεδιαστεί ή αν δεν τα βρουν οι δύο πλευρές να εγκαταλειφθεί.
Όσον αφορά την μακροοικονομία είναι ξεκάθαρο ότι μετά την σύνοδο κορυφής η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην ίδια δυσμενή θέση που ήταν και όλους τους τελευταίους μήνες.
Η νομική χρεοκοπία πλησιάζει και αφορμή ή αιτία θα αποδειχθεί ότι είναι το PSI+ το οποίο θα προχωρήσει.
Όμως αν ενεργοποιηθούν τα CACs δηλαδή οι ρήτρες συλλογικής δράσης που θα καταστήσουν την διαδικασία του haircut από εθελοντική υποχρεωτική, θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός και θα πληρωθούν και  τα CDS…

Νέα αντίδραση στο ΧΑ στο επίκεντρο, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς

Νέα αντίδραση σημειώθηκε  στο ΧΑ στις 796 μονάδες στο +6,13%, με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος καταγράφοντας εντυπωσιακά κέρδη.
Οι 780 μονάδες αποτελούσαν  κρίσιμο τεχνικό σημείο για την αγορά και εφόσον διασπάστηκαν θεωρείται  ενθαρρυντικό στοιχείο βραχυχρόνια.
Όπως έχει τονιστεί η άνοδος αυτή αποτελεί μια ανοδική διόρθωση καθώς η κύρια τάση της αγοράς παραμένει καθοδική στα εβδομαδιαία γραφήματα της τεχνικής ανάλυσης. Ωστόσο πλησιάζει ο καιρός που θα κριθεί και η τάση τη αγοράς αν δηλαδή μπορεί να γυρίσει ανοδική ή η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί ή θα διατηρθεή η καθοδική τάση. Ο καιρός πλησιάζει...
Σήμερα στο ΧΑ ξεχώρισε  η Alpha bank στα 1,52 ευρώ στο +22,58% και με κεφαλαιοποίηση 812 εκατ ευρώ.
Η άνοδος της Alpha μπορεί να θεωρηθεί ότι υποδηλώνει ότι η αγορά την θέλει αυτόνομη; 
Η Εurobank στα 0,92 ευρώ +15,43% στα 508 εκατ η αποτίμηση.
Η Εθνική στα 2,75 ευρώ +14,58% με αποτίμηση 2,629 δισ. ευρώ.
Η Πειραιώς στα 0,68 ευρώ +26,39% με αποτίμηση 777 εκατ ευρώ
Η Κύπρου στα 0,7720 ευρώ +17,33% με αποτίμηση 1,307 δισ. ευρώ
Η Marfin στα 0,40 ευρώ +13,64% με αποτίμηση 644 εκατ ευρώ
Από τις μη τραπεζικές μετοχές του εικοσάρη η ΕΕΕΚ +1,43%, η ΜΙΓ +12%, ο ΟΤΕ +2,91%, η ΔΕΗ +8,74%, τα ΕΛΠΕ +0,7%, τα ΚΑΕ +1,54%.
Οι ξένοι επενδυτές για μια ακόμη ημέρα απέχουν δεν συμμετείχαν στην άνοδο.
Η σημερινή αντίδραση της αγοράς αποδίδεται κυρίως σε ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια, επενδυτές που έχασαν την προηγούμενη άνοδο και καθυστερημένα τοποθετούνται για να βελτιώσουν τις αποδόσεις στα χαρτοφυλάκια τους.
Σήμερα 31 Ιανουαρίου στην Εθνική η Deutsche έχει πραγματοποιήσει κίνηση 15 χιλ μετοχών, η C itigroup 40 χιλ και η Bank of America 25 χιλ μετοχές
Στην Alpha 24 χιλ μετοχές η Citigroup και 110 χιλ μετοχές η Cheuvreux
Στην Eurobank 50 χιλ η Cheuvreux.
Στην Πειραιώς 25 χιλ η Citigroup
Στην Κύπρου 670 χιλ μετοχές η Cheuvreux και 120 χιλ η Citigroup
Στην Marfin 30 χιλ η Citigroup


Νέα δραματική επιδείνωση στην Πορτογαλία στα ομόλογα

Η κατάσταση στην Πορτογαλία επιδεινώνεται δραματικά.
Η απόδοση στο 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό έως 16,27% για να υποχωρήσει στην συνέχεια στα 15,6% και στην 2ετία στο 21,68%.
Η Πορτογαλία ακολουθεί τα χνάρια της Ελλάδος με επιταχυνόμενους ρυθμούς.
Στα CDS επίσης έχει η κατάσταση επιδεινωθεί στο 42% η Πορτογαλία με την Ελλάδα στο 66%.
Η Ιρλανδία 635 μ.β. η Ιταλία 425 μ.β. η Γαλλία 178 μ.β. και η Γερμανία 91 μ.β.
Οι αποδόσεις κινούνται σταθεροποιητικά πλην της Πορτογαλίας που συνεχώς επιδεινώνονται.
Στην Ελλάδα 34,20% στην 10ετία, Πορτογαλία 16,27%, στην Ιταλία 6,04%, στην Ισπανία 4,74% στην Ιρλανδία 7,15%.
Σήμερα το βελγικό δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 2,58 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας.
Η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας διαμορφώθηκε στο 0,506% έναντι 0,429% στην αντίστοιχη προηγούμενη, και ο δείκτης κάλυψης ήταν στο 2,7. Αντλήθηκαν 1,64 δις. ευρώ.
Παράλληλα αντλήθηκαν 0,94 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, με την απόδοση να υποχωρεί στο 0,71% από 0,364% στην προηγούμενη, και τον δείκτη κάλυψης στο 4,02.
Το ευρώ στα 1,3180 δολάρια με εύρος διαπραγμάτευσης 1,3215 δολάρια με 1,3135 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης