Τελευταία Νέα
Bank Insider

Συνεχίζονται την Πέμπτη οι κρίσιμες συναντήσεις Eλλάδας και IIF για το PSI - Παπαδήμος: Αν χρειαστεί, θα "περάσει" νόμος που θα εξαναγκάζει τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχτούν απώλειες

Συνεχίζονται την Πέμπτη οι κρίσιμες συναντήσεις Eλλάδας και IIF για το PSI - Παπαδήμος: Αν χρειαστεί, θα
(upd3)Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI+) με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, ο υπουργός Οικονομικών Eυ. Βενιζέλος και ο γενικός διευθυντής του IIF πραγματοποίησαν την πρώτη κρίσιμη συνάντηση σήμερα, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν και αύριο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με το IIF ολοκληρώθηκαν για σήμερα και αναμένεται να συνεχιστούν αύριο Πέμπτη. "Oι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο", ανακοίνωσε από την πλευρά του και το IIF.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Νόμο που θα αναγκάζει τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχτούν απώλειες, θα προσπαθήσει να «περάσει» ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απευθυνόμενος κυρίως στα hedge funds και τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων. Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν έχει καταθέσεις εκτός Ελλάδος, ενώ παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τους πολιτικούς να δεχτούν τα μέτρα που επιβάλλουν οι ξένοι δανειστές.
Ο κ. Παπαδήμος εξήγησε στην αμερικανική εφημερίδα ότι αν η Ελλάδα δεν λάβει 100% συμμετοχή στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους, η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο οι ιδιώτες πιστωτές να εξαναγκασθούν να δεχθούν απώλειες.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τους Έλληνες πολιτικούς να εγκρίνουν τα μέτρα που επιβάλλουν οι ξένοι δανειστές με αντάλλαγμα την ενίσχυση του κρατικού δανεισμού.
Υπήρξαν οργανωμένα συμφέροντα που προσπάθησαν να μπλοκάρουν τις προσπάθειες της Ελλάδας, τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδήμος, ενώ επέρριψε ευθύνες και στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν ενέργησαν αρκετά γρήγορα για την αντιμετώπιση της κρίσης στις αρχές του 2010.
Στη συνέντευξή του ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, τον οποίο οι New York Times περιγράφουν ως έναν ευγενή και ήρεμο, πραγματικό τεχνοκράτη, ζητάει από τους Έλληνες πολίτες να συναινέσουν στις θυσίες που τους ζητούνται βάζοντάς τις σε μία προοπτική διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία.
Η εφημερίδα σχολιάζει πάντως την ευθεία προειδοποίηση του Λουκά Παπαδήμου προς τους ιδιώτες πιστωτές τονίζοντας ότι στοχεύει προς τα hedge funds εν όψει της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το PSI.
Όπως επισημαίνει ενδεχόμενη «μη εθελοντική χρεοκοπία» θα ενεργοποιήσει τα CDS, κάτι που δεν επιθυμεί η Ευρώπη, καθώς θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Σήμερα αναμένεται η νέα συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών (IIF), όπου και πιθανότατα να γεφυρώσει το χάσμα, το οποίο ήρθε στην επιφάνεια με την αναδίπλωση των τραπεζιτών την προηγούμενη Παρασκευή.
Κατά ορισμένες ενδείξεις είναι πολύ πιθανό να υπάρξει τελικά συμφωνία και όχι οριστικό ναυάγιο παρά την σοβαρή ομολογουμένως κρίση που έχει ξεσπάσει.  
Όπως έχει τονιστεί, από το bankingnews.gr  στην Ευρώπη δεν έχουν σχεδιάσει plan B δηλαδή δεν έχουν σχεδιάσει την κατάρρευση του PSI+, επομένως σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, εξέλιξη που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα όλη την ευρωζώνη.
Όμως αυτό που φαίνεται να έχει σχεδιαστεί είναι η ενεργοποίηση ρητρών συλλογικής δράσης μια διαδικασία που θα καταστήσει υποχρεωτική αντί εθελοντική την συμμετοχή στο PSI+.
Θα πρόκειται για μια συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ....
Το www.bankingnews.gr πρόσφατα,  σε άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ανέφερε « Θα το παρουσιάσουν ως μια λύση κακή μεν αλλά λύση δε….την συντεταγμένη χρεοκοπία εντός ευρώ της Ελλάδος.
Δεν θα την ονομάσουν χρεοκοπία αλλά ενεργοποίηση ρητρών συλλογικής δράσης. Θα μετατραπεί η διαδικασία του haircut από εθελοντική σε υποχρεωτική.
Το  haircut 60% που αναμένεται να περιλαμβάνει το PSI+ μαζί με όλες τις παραμέτρους θα καταλήξει στο 75% με 80% εφόσον ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης ή άλλης μορφής εμπλοκή.
Ωστόσο άπαξ και το haircut στο ελληνικό χρέος ξεπεράσει το 50% αυτομάτως η διαδικασία παύει να θεωρείται εθελοντική και χαρακτηρίζεται υποχρεωτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης