Τελευταία Νέα
Bank Insider

Στα 21 εκατ ευρώ τα κέρδη της Εθνικής τράπεζας πτώση 93% - Αρνητικά επέδρασαν ζημιές από ομόλογα, προβλέψεις και έκτατοι φόροι - Θετικά η Finansbank

Στα 21 εκατ ευρώ τα κέρδη της Εθνικής τράπεζας πτώση 93% - Αρνητικά επέδρασαν ζημιές από ομόλογα, προβλέψεις  και έκτατοι φόροι - Θετικά η Finansbank
Στα 21 εκατ ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη της Εθνικής τράπεζας στο α΄ τρίμηνο του 2010 καταγράφοντας πτώση 93% σε σχέση με τα 317 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2009.
Στην Ελλάδα κατεγράφησαν ζημίες 133 εκατ ευρώ ενώ αντιθέτως η Finansbank εμφάνισε αξιόλογα κέρδη 122 εκατ ευρώ και 32 εκατ ευρώ προήλθαν από την ΝΑ Ευρώπη.
Οι βασικές αιτίες για την μεγάλη υποχώρηση των κερδών θα πρέπει να αποδοθεί
1)Στο ότι ενέγραψε ήδη στο α΄ τρίμηνο του 2010 τους έκτακτους φόρους που αναλογούν δηλαδή 93 εκατ ευρώ. Σημειώνεται ότι συνολικά οι φόροι που κατέβαλλε στο α΄ τρίμηνο η Εθνική ανήλθαν στα 112 εκατ ευρώ και προήλθαν τόσο από την έκτακτη εισφορά όσο και από αναδρομική φορολόγηση εσόδων από ομόλογα.
2)Οι ζημίες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 154 εκατ ευρώ.
3)Οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 314 εκατ ευρώ για προβληματικά δάνεια.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Απόστολο Ταμβακάκη οι πιέσεις που δέχεται η κερδοφορία του ομίλου στην Ελλάδα εξομαλύνονται από την διασπορά των δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή.
Παρά τις ζημίες που εμφάνισε η Εθνική λόγω ομολόγων τα προ προβλέψεων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στα 465 εκατ ευρώ.
Τα δάνεια της Εθνικής τράπεζας αυξήθηκαν κατά 7% ή κατά 3,3 δις ευρώ ή συνολικά 51 δις ευρώ.
Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν 8% στα 20,8 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις της Εθνικής μειώθηκαν -2% λόγω της μείωσης των λογαριασμών όψεως και προθεσμίας. Συνολικά οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 70,5 δις ευρώ.
Η σχέση δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 98%.
Από τα αξιοσημείωτα είναι ότι αυξήθηκε σημαντικά η σχέση κόστους προς έσοδα στο 46% το α΄ τρίμηνο του 2009 στο 57% τον Μάρτιο του 2010.
Τα συνολικά κεφάλαια της Εθνικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 8,4 δις ευρώ ενώ ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στο  11,1%.
Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται στα αποτελέσματα της Εθνικής ήταν ότι δεν ήταν τόσο αρνητικά όσο εμφανίζονται.
Ενέγραψε τον έκακτο φόρο των 93 εκατ ευρώ και αυτό προφανώς επέδρασε στα αποτελέσματα, όπως και οι ζημίες από τα ομόλογα.
Τα κέρδη της Εθνικής προ εκτάκτων φόρων διαμορφώνονται στα 114 εκατ ευρώ.
Δεύτερον φαίνεται ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αντικατροπτρίζουν την πραγματικότητα και δεν επιχειρήθηκαν λόγιστικά τρικ
Τρίτον η Εθνική έχει την δυνατότητα να σηκώσει από τις αγορές μέσω των μηχανισμών που διαθέτει περίπου 8 δις ευρώ ρευστότητα.
Η Εθνική έχει πραγματοποιήσει repo στην ΕΚΤ 14,9 δις ευρώ και 5,1 δις ευρώ στην διατρεπεζική repo συνολικά 20 δις ευρώ.



Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης