Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εξοργισμένοι οι Έλληνες τραπεζίτες….το ελληνικό κράτος μας εξαπάτησε – «Πιεστήκαμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα δανείζοντας το κράτος το οποίο απέτυχε…. και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε τις ζημίες άλλων»

    Εξοργισμένοι οι Έλληνες τραπεζίτες….το ελληνικό κράτος μας εξαπάτησε – «Πιεστήκαμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα δανείζοντας  το κράτος το οποίο απέτυχε…. και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε τις ζημίες άλλων»
(upd2)Οργή, θυμός, αμηχανία είναι τα βασικά συναισθήματα που κυριαρχούν στους κορυφαίους Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι σε αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία θεωρούν ότι στήριξαν μέχρι την έσχατη στιγμή το κράτος, το οποίο εν συνεχεία εξαπάτησε τις τράπεζες.

Το www.bankingnews.gr χθες μίλησε με πολλά τραπεζικά στελέχη;
Προφανώς τα ερωτήματα εστιάστηκαν στον κίνδυνο κρατικοποίησης, στο αν μπορούν οι τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια, στο αν πιστεύουν ότι μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι χειρισμοί.
Η αίσθηση που αποκομίσαμε ήταν καθολική και αδιαμφισβήτητη.
Οι έλληνες τραπεζίτες θεωρούν ότι το ελληνικό κράτος τους εξαπάτησε, δεν τους προστάτευσε σε αυτή την συγκυρία.
Το ελληνικό κράτος έλαβε δάνεια από τις τράπεζες κοντά στα 60 δις ευρώ πέραν των ομολόγων συμπεριλαμβανομένων και άλλων δανείων.
Η στήριξη αυτή ήταν καταλυτική καθώς οι ελληνικές τράπεζες επωμίστηκαν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους.
Προφανώς και έλαβαν βοήθεια από το κράτος με τον νόμο Αλογοσκούφη αλλά και τις παρεχόμενες εγγυήσεις συνολικού ύψους 67 δις ευρώ αλλά στήριξαν το κράτος δάνεισαν την χώρα μέσω των ομολόγων ή των δανείων που απευθείας χορήγησαν προς το κράτος.
Το κράτος λοιπόν βρήκε συμμάχους τις τράπεζες.
«Όταν λαμβάναμε εντολές να αγοράσουμε έντοκα είχαμε και ίδιον όφελος αλλά στηρίζαμε και το ελληνικό δημόσιο καθώς καλύπτονταν οι βραχυχρόνιες δανειακές ανάγκες» τονίζουν τραπεζίτες.
Η κυβέρνηση μετά την απαράδεκτη επίθεση κατά των τραπεζιτών εμφανίζεται τώρα να επιδιώκει να ρίξει τους τόνους και αυτό διαφάνηκε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον προεδρείο της ελληνικής ένωσης τραπεζών.
Ωστόσο οι τραπεζίτες κατανοούν ότι αν παρθεί πολιτική απόφαση για haircut 50% ή Γερμανία ζητάει και 60% η απόφαση αυτή δεν θα αλλάξει. Οι ελληνικές τράπεζες δάνεισαν το ελληνικό κράτος και διαπιστώνουν ότι θα ζημιωθούν γιατί στήριξαν μέσω των ομολόγων τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δανεισμό της χώρας.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η αποδυνάμωση των τραπεζών θα είναι επιζήμια για την κοινωνία και την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης