Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πράσινο φως από ΕΕ,ΔΝΤ να χορηγήσουν 100-120 δισ με 5% σε 3 έτη στην Ελλάδα για να αποτρέψουν domino effect και haircut

Πράσινο φως από ΕΕ,ΔΝΤ να  χορηγήσουν 100-120 δισ με 5% σε 3 έτη στην Ελλάδα για να αποτρέψουν domino effect και haircut
(upd7)Με στόχο να αποτρέψουν την κατάρρευση της Ελλάδος και το domino effect σε άλλες της Ευρώπης η ΕΕ το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα με 100-120 δισ ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια που αναλογούν σε 40 δια ευρώ την χρονιά και με επιτόκιο 5%. Σημειώνεται ότι με βάση πληροφορίες το 5% θα ισχύει τόσο για την ΕΕ όσο και το ΔΝΤ.
Οι λεπτομέρειες για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος θα ανακοινωθούν άμεσα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Η πρώτη αντίδραση της αγοράς ήταν συγκρατημένα θετική,  το χρηματιστήριο ανέκαμψε αν και ενδοσυνεδριακά είχε καταγράψει μεγάλη άνοδο  και τα CDS υποχωρούν  στην Ελλάδα αλλά και στην Πορτογαλία και Ισπανία.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Γερμανός υπουργός οικονομικών και οι επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τόνισαν ότι θα χορηγηθούν έως 120 δις ευρώ συνολικά στην Ελλάδα τα επόμενα 3 χρόνια.
Σημειώνεται ότι σήμερα εσπευσμένα αποφασίσθηκε η συνέντευξη τύπου μετά τα σημάδια κατάρρευσης των αγορών.
Οι δραματικές εξελίξεις περί την Ελλάδα και το domino effect που προκαλεί στην Ευρώπη και ειδικά στην Πορτογαλία και Ισπανία υποχρέωσαν  Γερμανία, ΕΚΤ και ΔΝΤ να προβούν εσπευσμένα σε ανακοινώσεις.
Εν τω μεταξύ το αρχικό σοκ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στον τραπεζικό κλάδο που προκάλεσε  το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει στους επόμενους μήνες σε haircut τους χρέους της μετριάσθηκε όταν ανακοινώθηκε ότι ΔΝΤ-ΕΚΤ και Γερμανία θα προβούν σε ανακοινώσεις για την Ελλάδα.
Η  παρολίγον κατάρρευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου αποφεύχθηκε, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες εξαιτίας των φημών για αύξηση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας που επαληθεύτηκαν.
Στην Ελλάδα η  αγορά ομολόγων κατέρρευσε, αφού εδώ και 3 μέρες δεν υπάρχουν τιμές στην ΗΔΑΤ και όταν υπάρχουν για ελάχιστα χρονικά διαστήματα αποδεικνύουν τον πανικό που έχει καταβάλλει τους επενδυτές. Στο euro MTs οι μη ενδεικτικές τιμές έδιναν το πρωί  spread στις 1140 μονάδες βάσης ωστόσο υπήρξε μια αγορά στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα  που επανακαθόρισε το spread στις 780 μονάδες βάσης.
Τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας έφθασε έως τις 900 μονάδες βάσης για να υποχωρήσει μετά τις ανακοινώσεις  στις 700 μονάδες βάσης. Τα CDS των περιφερειακών αγορών είχαν εκτοξευθεί αλλά υποχώρησαν  η Πορτογαλία στις 385 μονάδες βάσης από 475 μονάδες βάσης και η Ιρλανδία  στις 250 μονάδες βάσης από 270 μονάδες βάσης.
Στο ΧΑ η κατάργηση του short selling ανέκοψε το κύμα ρευστοποιήσεων ενώ θετικά επέδρασε  και η αύξηση του πακέτου στήριξης.
Η Εθνική είχε πιεστεί από το Jupiter και όχι μόνο και κατέγραψε κέρδη 2% ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως το 7%

Ελληνικό Domino effect στην Ευρώπη


Η μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια της  Νότιας Ευρώπης, Ελλάδας, Ισπανίας  και Πορτογαλίας μετριάσθηκε.
Ο δείκτης της Πορτογαλίας PSI 20 υποχωρούσε  έως  5,89% και εν συνεχεία πέρασε σε θετικό πρόσημο.
Το domino effect δε σταματά εδώ, αφού οι ανησυχίες για την έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, οδήγησε  την ING στο -6,4%, τη Royal Bank of Scotland στο -8,07%, την Lloyds Banking Group στο -4,42% και τη Barclays στο -3,30%.
Οι βρετανικές τράπεζες υποχώρησαν  και για το γεγονός ότι ότι η χώρα θα υποβαθμιστεί και θα χάσει το ΑΑΑ.
Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, η μία μετά την άλλη, δηλώνουν ότι δεν έχουν εξάρτηση από τα ελληνικά ομόλογα.
Η ιταλική  Monte dei Pashi, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την Ιταλία καθώς έχει ελληνικά κρατικά ομόλογα που δεν ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και η ισπανική τράπεζα BBVA η οποία αναφέρει ότι έχει πολύ μικρή έκθεση σε ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα.
Ο επικεφαλής της RBS δήλωσε ότι η έκθεση σε ελληνικά ομόλογα είναι κάτω από 1 δισ στερλίνες.

Τελευταία ενημέρωση 5:20

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης