Τελευταία Νέα
Bank Insider

Spreads χρεοκοπίας στην Ελλάδα στις 581 μ.β. στην 10ετία, στις 950 μ.β. στην 3ετία - Αποδόσεις έως 10,15%

Spreads χρεοκοπίας στην Ελλάδα στις  581 μ.β. στην 10ετία,  στις 950 μ.β. στην 3ετία - Αποδόσεις έως 10,15%
(up11)Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η αγορά ομολόγων όπου τα spreads στις βραχυπρόθεσμες περιόδους όπως στην περίπτωση της 3ετίας  Μάρτιος 2012 έφθασαν έως τις 950 μονάδες βάσης και οι αποδόσεις στο 10,15%. Τα επιτόκια αυτά εμφανίζουν χώρες χρεοκοπημένες.  Η ασάφεια γύρω  από τον χρόνο προσφυγής της Ελλάδος στον μηχανισμό θα είναι άμεσα , θα είναι στα μέσα Μαίου σε συνδιασμό με τις αρνητικές εκθέσεις της Goldman Sachs και της Morgan Stanley που προβλέπουν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους κατά βάση μέσω της χρονικής επιμήκυνσης του χρέους π.χ. λήγουν ομόλογα ανανεώνονται με νέα ομόλογα μεσοχρόνιας διάρκειας  ή μέσω του haircut επιλογή  όμως που θεωρείται επώδυνη για την Ελλάδα και τους δανειστές της διαμορφώνουν μια κατάσταση αδιεξόδου για την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι πηγές στην wall st. κάνουν λόγο ότι ήδη η Ελληνική κυβέρνηση έχει αναθέσει σε ομάδα επενδυτικών οίκων την κατάρτιση του σχεδίου επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών.-
Αρνητικά στην αγορά ομολόγων επέδρασε  η  εκ νέου αναθεώρηση του ελλείμματος στο 13,6% για το 2009 αλλάζουν το κλίμα άρδην στα ομόλογα και στο ΧΑ αρνητικά. Στα ομόλογα το spread στις 581  μονάδες βάσης  στην 10ετία ενώ στην 3ετία το spread έφθασε στις 950  μονάδες βάσης που αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών. Η απόδοση στην 3ετία στο 10,15% που αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τις αγορές ως χρεοκοπημένη χώρα.
Επίσης ρεκόρ καταγράφεται στα CDS όπου έφθασαν στις 620  μονάδες βάσης.
Η μεγάλη αύξηση του spread στις βραχυχρόνιες περιόδους δικαιολογείται λόγω των ανησυχιών ότι η Ελλάδα ή δεν θα ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της ή θα επαναδιαπραγματευτεί  το χρέος της εξελίξεις και οι δύο άκρως αρνητικές. Στο ΧΑ το κλίμα προφανώς αρνητικό λόγω του γεγονότος ότι οι επενδυτές διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο.



Δεν είναι σαφές αν η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ-ΕΕ άμεσα  ή στα μέσα Μαίου που υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών   το βέβαιο είναι ότι η αγορά  ποντάρει σε ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα.Στο ΧΑ η αρχική στάση αναμονής εξελίχθηκε σε νέες ρευστοποιήσεις μετά το νέο άλμα του ελλείμματος.
Το ΧΑ στην κυριολεξία κατακρημνίστηκε με απώλειες 3,91% στις 1860 μονάδες.
Είναι προφανές ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή αυτή την πραγματικά δύσκολη περίοδο.
Στο ΧΑ ασκείται  πίεση  με τις τράπεζες να υποχωρούν ενώ σημειώνονται και μαζικές ρευστοποιήσεις ωστόσο οι τίτλοι της Εθνικής και της Πειραιώς υποχωρούν περισσότερο μεταξύ των τραπεζών καταγράφοντας απώλειες έως 6%. Η Εθνική η ΑΤΕ η Eurobank εμφάνισαν απώλειες 6%. Η Εθνική διαπραγματεύεται στα 11,5 ευρώ στα 11 ευρώ είχε υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης