Τελευταία Νέα
Bank Insider

Βενιζέλος: Χρήματα υπάρχουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου - Πρώτα θα υπάρξει αξιολόγηση από την Τρόικα και μετά η έγκριση για την 6η δόση - Η Φινλανδία θα λάβει εγγυήσεις ελληνικά ομόλογα 880 εκατ ευρώ - Πλεόνασμα το 2012

Βενιζέλος: Χρήματα υπάρχουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου - Πρώτα θα υπάρξει αξιολόγηση από την Τρόικα και μετά  η έγκριση για την 6η δόση - Η Φινλανδία θα λάβει εγγυήσεις ελληνικά ομόλογα  880 εκατ ευρώ - Πλεόνασμα το 2012
(upd5)Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, τόνισε πριν από λίγο ο υπουργός οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup (13/10) για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Όπως είπε ο υπουργός αυτό θα γίνει το Νοέμβριο αφού πρώτα επικυρωθεί ο νέος ρόλος του EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια, η έκθεση της Τρόικας για την έκτη δόση και η σύνοδος κορυφής στις 17 - 18 Οκτωβρίου.
Σχετικά με τα σενάρια που συνδέουν την αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup με μία μερική στάση πληρωμών στη χώρα μας, ο Υπουργός Οικονομικών τα διέψευσε κατηγορηματικά. Ωστόσο συνέστησε στους πολίτες να πληρώσουν τους φόρους για να μπορέσει με τη σειρά του το κράτος να πληρώσει και αυτό τις υποχρεώσεις του. Υπενθυμίζεται ότι ο Φ. Σαχινίδης σε πρόσφατες συνεντεύξεις του είχε τονίσει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Μάλιστα, ο Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup δεν συζήτησε κατά της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή 7ωρη συνεδρίαση «φιλική» προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Βενιζέλο το ζήτημα δεν είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης, καθώς μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Το ζήτημα είναι να πειστούν οι αγορές για την προσπάθεια της Ελλάδας. Το πρόβλημα είναι η βιωσιμότητα και η πειστικότητα των λύσεων.
Σχετικά με τις εγγυήσεις προς τη Φινλανδία, είπε ότι θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο με τη βοήθεια των ελληνικών τραπεζών.  Το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα που αντιστοιχούν σε εγγύηση ύψους 880 εκατ. ευρώ, σημείωσε, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup, καθώς οι όροι της είναι πολύ καλύτεροι σε σχέση με ότι είχε αρχικά ακουστεί, όπως για παράδειγμα οι εμπράγματες εγγυήσεις.
Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι πάρα πολύ μεγάλες, καθώς σωρευτικά οι 15 μονάδες ύφεσης οδηγούν σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Ωστόσο, παρατηρώ ότι οι Έλληνες είναι παγιδευμένοι σε μεγάλες αντιφάσεις, ανέφερε ο υπουργός. Όλοι δυσανασχετούμε με την παρουσία της Τρόικας, αλλά όλοι τη θέλουμε. "Παροτρύνω κοινωνία και δημόσια διοίκηση" να κάνουν το καλύτερο δυνατό, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών και στην αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Πρέπει όμως να εφαρμόσουμε τα μέτρα. Δεν αρκεί μόνο να ψηφίζουμε μέτρα, αλλά να τα εφαρμόζουμε. Δυστυχώς εξαρτιόμαστε από τους πιστωτές μας, οι οποίοι μάλιστα χαιρέτησαν τα σκληρά μέτρα που λάβαμε. Πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους δανειστές ότι θα είμαστε απόλυτα συνεπείς.
Ο Βενιζέλος δήλωσε ότι εάν αποφασίζαμε μόνοι μας για το πρόγραμμα δεν θα επιδιώκαμε μια τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή.
Τα μηνύματα του Eurogoup είναι τρία:
-Το τραπεζικό σύστημα είναι διασφαλισμένο
-Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέλος της ευρωζώνης
-Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την ελληνική χρεοκοπία
Όταν ακούω πολλούς πολίτες να μου λένε ότι έχω καταναλώσει το πολιτικό μου κεφάλαιο, απαντώ ότι για τέτοιες περιστάσεις - ιστορικές και δύσκολες - υπάρχουμε στην πολιτική, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βενιζέλος. Οι εταίροι μας δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα διαρθρωτικά μέτρα και όχι στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, και προς αυτήν τη κατεύθυνση θα κινηθούμε.
Ο Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην καλυφθούν οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου, τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους πιστωτές του. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «λογική» την απόκλιση του ελλείμματος, στο 8,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου 7,6%, «δεδομένης της εκτιμώμενης ύφεσης -5,5% το 2011». Ωστόσο, ανέφερε ότι εάν τα μέτρα του 2011 δεν αποδώσουν τότε το έλλειμμα μπορεί να φτάσει έως και το 9%.
Σημαντική παραδοχή του κ Βενιζέλου αποτελεί η δήλωση ότι «στόχος είναι να ανακτήσουμε τη δημοσιονομική κυριαρχία μας» και ότι «είμαστε εξαρτημένοι από τη βοήθεια των εταίρων μας στην Ευρωζώνη». Έχουμε καθυστερήσεις στα διαρθρωτικά μέτρα και δεν έχουμε ειλημμένη απόφαση σαν κοινωνία, είπε και ζήτησε «να σταματήσουν οι αντιφάσεις», καθώς, όπως είπε, «η συντριπτική πλειοψηφία είναι κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Ακυρώνεται η συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου... μετατίθεται η 6η δόση - Εξετάζεται νέο PSI, αυξάνεται ο κίνδυνος credit event   -  Επί της αρχής συμφωνία για τις εγγυήσεις - Εσπευσμένη επιστροφή Βενιζέλου από Βρυξέλλες

Προφανώς με το χρόνο "παίζουν" οι Ευρωπαίοι οι οποίοι αποφάσισαν σήμερα τα ξημερώματα, μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup, να ακυρώσουν την προγραμματισμένη για τις 13 Οκτωβρίου συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας, καθυστερώντας αυτόματα και την καταβολή της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker και ο Επίτροπος Olli Rehn διαβεβαίωσαν, ωστόσο, πως η αναβολή της εκταμίευσης της έκτης δόσης δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα πληρωμών στην Ελλάδα, διαψεύδοντας παράλληλα, τα σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι εξετάζεται πλέον πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει τροποποίηση του PSI αυξάνοντας το haircut από το 21% στο 28% ή στο 35%. Οι αγορές πιέζουν για απομείωση για haircut 50%. Ωστόσο λόγω της δομής της συμφωνίας του PSI αν υπάρξει τροποποίηση θα καταλήξει σε πιστωτικό γεγονός σε credit event και τότε θα πληρωθούν τα CDS.
"Η Ευρωζώνη θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να αποφύγει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας η Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Juncker, καλωσορίζοντας τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και τόνισε ότι "πρέπει να δείξουμε σεβασμό στους Έλληνες πολίτες".
Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στους ευρωπαϊκούς κύκλους, καθώς ενώ η Ελλάδα δεν έχει να αποπληρώσει κάποιο ομόλογο μέχρι το Δεκέμβριο, ωστόσο τα ταμειακά διαθέσιμα για τις εσωτερικές ανάγκες είναι επικίνδυνα οριακά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο αξιωματούχων στη διάρκεια της  συνόδου επιλύθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων που επιζητούσε η Φινλανδία για να συμμετάσχει στα δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Επί της ουσίας υπήρξε μια ρύθμιση βάσει της οποίας η Φινλανδία θα λάβει ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα, πλην όμως θα δανείσει την Ελλάδα με όρους που θα είναι υποδεέστεροι των όρων με τους οποίους θα δανείσουν την Ελλάδα οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση το ευρώ βρέθηκε κάτω από το 1,32 δολ., διευρύνοντας στο 8% τις απώλειες του από το τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα μάλιστα με τον αναλυτή Greg Gibbs της Royal Bank of Scotland υπάρχει τέτοια αβεβαιότητα για την πορεία της Ευρώπης, που οι επενδυτές αμφιβάλλουν ακόμη και για το ίδιο το ευρώ. Μάλιστα, δεν δήλωσε σίγουρος ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα του 1,30 δολ. μέχρι το τέλος τους έτους.
Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναχώρησε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες και επέστρεψε στην Αθήνα, ενώ έχει προγραμματίσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τη μία μετά το μεσημέρι όπου θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Eurogroup.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και ενώ το υπουργείο τελεί υπό κατάληψη από διαμαρτυρόμενους δημοσίους υπαλλήλους, θα ενημερώσει για τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup, για την επανεξέταση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, για το θέμα των φινλανδικών εγγυήσεων και την εν εξελίξει αξιολόγηση της τρόικας.

Reynders: Μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας

Mέχρι τα μέσα Νοεμβρίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Didier Reynders.
«Το αίτημα της Ελλάδας είναι να λάβει την επόμενη δόση του δανείου το αργότερο έως τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου», δήλωσε ο Reynders στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

FT: Θέμα ημερών να ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά

Για λίγες μέρες ακόμη διαθέτει μετρητά η Ελλάδα, σύμφωνα με τους Financial Times που τονίζουν ότι η Αθήνα έχασε τους στόχους του 2011 και του 2012.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι είναι ξεκάθαρη η αποτυχία της Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι η χώρα δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί σε νέα μέτρα πριν λάβει τελικά την υπογραφή της τρόικας για τα 8 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά οι υπουργοί οικονομικών συζήτησαν ανοιχτά το ενδεχόμενο να αυξηθεί η δύναμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ωστόσο δεν έλαβαν καμία απόφαση.
Προσθέτει ότι στις δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι υπουργοί οικονομικών είπαν ότι κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν την χρεοκοπία της Ελλάδας.

Le Monde: Αναβλήθηκε η διάσωση της Ελλάδας, μεταδίδεται η απαισιοδοξία

Για «αναβολή» της διάσωσης της Ελλάδας κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα γαλλική «Le Monde», επισημαίνοντας ότι παρά τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση το χθεσινό Eurogroup ζήτηση επιπλέον μέτρα.
Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ήταν κάτι παραπάνω από «φτωχά», παρά το γεγονός ότι συνομιλούσαν για περισσότερες από έξι ώρες. Μάλιστα, κατάφεραν για ακόμα μία φορά να διασπείρουν περισσότερη απαισιοδοξία παρά να καθησυχάσουν τις αγορές.

(πρώτη ενημέρωση 08:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης