Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε ποιον θα καταλήξει η Proton bank; Στο Waterfall Capital Investors, στην Attica bank ή σε Bridge bank και κατ΄ επέκταση στο ΤΧΣ

tags :
    Σε ποιον θα καταλήξει η Proton bank; Στο Waterfall Capital Investors, στην Attica bank ή σε Bridge bank και κατ΄ επέκταση στο ΤΧΣ
Σε ποιον στρατηγικό επενδυτή  θα καταλήξει η Proton bank; Το ερώτημα αυτό τίθεται όχι προφανώς τυχαία καθώς σταδιακά ξεδιπλώνονται οι παράμετροι που θα καθορίσουν την τύχη της τράπεζας Proton bank.

Πρωτίστως ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι; Είναι το Waterfall Capital Investors ένα ελληνοαμερικανικό fund στο οποίο συμμετέχει και ο Δημήτρης Μηλιάκος πρώην διοικητής της ΑΤΕ. Στόχος του fund είναι να δημιουργήσουν μια μπουτίκ τράπεζα μικρή ελεγχόμενη με συγκεκριμένες τραπεζικές δραστηριότητες με management που θα διαχειριστεί την κρίση.
Ενδιαφερόμενη για την Proton bank είναι και η Attica banκ η οποία υλοποίησε οικονομικό έλεγχο και αυτή την εβδομάδα θα αποφασίσει για το αν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Όλοι οι εμπλεκόμενοι, Proton bank, Attica bank και Waterfall Capital Investors έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Η Proton bank βρέθηκε στο στόχαστρο της κρίσης και η περιπέτεια με τον Λ Λαυρεντιάδη υποχρέωσε την ΤτΕ να πάρει δραστικές αποφάσεις με τον διορισμό επιτρόπου.
Η καταθετική της βάση άντεξε σε γενικές γραμμές αλλά το βασικό ερώτημα που αφορά την Proton bank είναι πόσα κεφάλαια χρειάζεται;
Με  330 εκατ ευρώ κεφάλαια μπορεί να ανταπεξέλθει;
Η ΤτΕ έχει αναφέρει ότι χρειάζονται 400 εκατ νέα κεφάλαια αλλά το ερώτημα είναι αν χρειάζονται 400 εκατ νέα κεφάλαια σημαίνει 400 +330 εκατ δηλαδή 730 εκατ κεφάλαια μείον τις ζημίες που η ΤτΕ φαίνεται να προσδιορίζει σε 400-500 εκατ ευρώ.
Τα 400-500 εκατ ευρώ ζημίες θα προέλθουν από το PSI στο οποίο η Proton bank δεν συμμετείχε ή θα προέλθουν από το δανειακό χαρτοφυλάκιο;
Από το PSI η προ φόρων ζημία αγγίζει  τα 75-80 εκατ ευρώ άρα οι ζημίες θα προέλθουν από τα δάνεια.
Ποια δάνεια όμως του Λ Λαυρεντιάδη στην Proton bank τα οποία είναι 581 εκατ ευρώ;
Τα δάνεια αυτά όλα είναι ενήμερα τουλάχιστον αυτό δηλώνει επίσημα η Proton bank.
Μια πτυχή που δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί είναι ότι τα  δάνεια των επιχειρήσεων Λαυρεντιάδη από τις τράπεζες εξυπηρετούνται κανονικά και  προσεγγίζουν για την Alapis 1,54 δις ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, 340 εκατ από την ABN και την Royal Bank of Scotland και περίπου 500 εκατ για την Νεοχημική δηλαδή σύνολο 2,38 δις ευρώ
Το  μεγάλο δανειακό άνοιγμα των επιχειρήσεων Λαυρεντιάδη ή κατά το ορθότερο επιχειρήσεων και συνδεδεμένων ή μη συνδεδεμένων εταιριών και συμμετοχών έχει κινητοποιήσει το τραπεζικό σύστημα.
Με βάση τα ποσά που έχουν χορηγηθεί έμμεσα ή άμεσα προς τις επιχειρήσεις του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ειδικά προς την Alapis, από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες είναι
Proton bank 581 εκατ ευρώ
Emporiki Bank 520 εκατ ευρώ
Εθνική 211 εκατ ευρώ
Πειραιώς 200 εκατ ευρώ
Alpha 24 εκατ ευρώ
Eurobank 4 εκατ ευρώ
Σύνολο στην Ελλάδα 1,54 δις ευρώ
Οι τράπεζες που  κλήθηκαν να στηρίξουν την Proton bank η Εθνική, η Alpha, η Eurobank και η Πειραιώς δεν ενδιαφέρονται επί της ουσίας να αποκτήσουν την Proton bank.
Ένα δεύτερο στοιχείο που χρήζει μεγάλης προσοχής είναι ότι η Emporiki έχει στελέχη στο ΔΣ ενώ η νέα  πρόεδρος της Proton bank είχε εργαστεί στην Emporiki.
Τι πραγματικά συμβαίνει με την Proton bank;
Κατά την άποψη μας αυτό που συνέβη στην Proton bank δεν σχετίζεται με την τράπεζα αλλά με τα δάνεια του Λ Λαυρεντιάδη.
Όταν οι τράπεζες συνειδητοποίησαν ότι κινδυνεύουν από τα δάνεια Λαυρεντιάδη τα οποία είναι τουλάχιστον 1,54 δις ευρώ αποφάσισαν να συμμετάσχουν ενεργά στην Proton και κατ΄ ουσία να ελέγξουν τις εγγυήσεις των δανείων Λαυρεντιάδη.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικασία ανεπίτρεπτη. Πως δίδεται το δικαίωμα σε τράπεζες και δανειστές να ελέγξουν μια τράπεζα; Πραγματικά ανεπίτρεπτες διαδικασίες;
Η Emporiki έχει δανείσει 520 εκατ τον Λαυρεντιάδη και άμεσα επιδιώκει την διασφάλιση των δανείων που έχει χορηγήσει.
Η Proton bank το τελευταίο διάστημα είναι αμφίβολο αν λειτουργεί ως τράπεζα, στελέχη με μέτρια διοικητική εμπειρία διορίζονται σε ένα ΔΣ και καλούνται να κάνουν τι στην Proton bank; Να την εξυγιάνουν, να την αναπτύξουν ή να την αλώσουν με στόχο να διασφαλίσουν τα δάνεια που είχαν χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις Λαυρεντιάδη.
Η Proton bank δεν ευθύνεται για τον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, οι τράπεζες ας ακολουθήσουν όποια διαδικασία θεωρούν ότι προστατεύει τα συμφέροντα τους προς τον Λ Λαυρεντιάδη αλλά η Proton bank δεν μπορεί να αποτελεί πειραματόζωο είναι ανεπίτρεπτο.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους η Proton bank πωλείται, ούσα καθηλωμένη με παγωμένες τραπεζικές δραστηριότητες.

Τα συν και πλην των ενδιαφερομένων

Οι δύο δυνητικοί ενδιαφερόμενοι η Attica bank και η Waterfall Capital Investors έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Ποια είναι η καλύτερη λύση για την Proton bank;
Στα διοικητικά συμβούλια που έχουν υπάρξει έχουν σοβαρότατες ενστάσεις για την Attica bank, ενώ άλλα μέλη του ΔΣ έχουν ενστάσεις και για το ελληνοαμερικανικό fund Waterfall Capital Investors.
Θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τα συν και πλην των ενδιαφερομένων με αντικειμενικά κριτήρια.
Η Attica bank διατηρούσε υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και αποτελούσε το ισχυρό χαρτί της όπως και το γεγονός ότι στηριζόταν από το ΤΣΜΕΔΕ το ταμείο των μηχανικών που ενίσχυε την ρευστότητα της.
Όμως η τράπεζα έχει πάψει να είναι κερδοφόρος ενώ διαθέτοντας και μεγάλο χαρτοφυλάκιο δανείων προφανώς και θα επιβαρυνθεί σοβαρά από την Blackrock σε επίπεδο προβλέψεων και κεφαλαίων.
Η τράπεζα διοικείται από τον Γ Γαμβρίλη ένα προφανώς οραματιστή μηχανικό με καλές διαθέσεις και προθέσεις αλλά μη γνώστη της τραπεζικής αγοράς.
Το σχέδιο της Attica bank ήταν μαζί με τον Τρύφωνα Κολλίντζα να ελέγξουν την Proton bank και να δημιουργήσουν μια ισχυρή μεσαία τράπεζα.
Ωστόσο αν η εκτίμηση της ΤτΕ ότι η Proton bank θα χρειαστεί 400 εκατ κεφάλαια και λαμβάνοντας υπόψη ότι 470 εκατ είναι τα κεφάλαια της Attica bank οι πιθανότητες να κινδυνεύσουν  και οι δύο τράπεζες είναι πολύ μεγάλες.
Μόνο αν η Attica bank ενδιαφέρεται να αποκτήσει τα 330 εκατ κεφάλαια της Proton bank και να καλύψει τυχόν δικά της ανοίγματα.
Μια άλλη παράμετρος που χρήζει προσοχής είναι ότι η Attica bank εδώ και 14 μήνες συνομιλεί με την Proton bank μελέτες, επί μελετών, ελέγχους, στο τέλος απομακρύνθηκε καθώς επιβλήθηκε η απομάκρυνση της και επανέρχεται ίσως την τρέχουσα εβδομάδα για να δώσει την οριστική της απάντηση.
Στην περίπτωση της Attica bank δεν είναι προφανές γιατί ενδιαφέρεται για την Proton bank. Τα ερωτηματικά είναι πολλά όπως επίσης, ποιος θα διοικεί την νέα τράπεζα ποιος έχει την εμπειρία να πραγματοποιήσει το deal και τι ρόλο θα διαδραματίσει το ΤΕΕ ο φυσικός προϊστάμενος του ΤΣΜΕΔΕ.
Θολά  και δυσδιάκριτα τα κίνητρα της Attica bank για την Proton bank.
Πέραν από την Attica bank ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Waterfall Capital Investors ένα ελληνοαμερικανικό fund στο οποίο συμμετέχει ο Δ Μηλιάκος.
Η Waterfall Capital είναι ένα fund που διαθέτει 2.500 μέλη στην Ελλάδα  και κυρίως στις ΗΠΑ και  θέλει να επενδύσει έως 150 εκατ κεφάλαια και να φέρει 100 εκατ καταθέσεις στην Proton bank.
Στόχος είναι η δημιουργία μιας μπουτίκ τράπεζας με κατά βάση επενδυτικό προσανατολισμό.
Το fund αυτό θα αξιολογηθεί από την Proton bank και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει άμεσα ανταλλαγή εκατέρωθεν στοιχείων.
Η Proton bank θα ζητήσει ενημέρωση για την οικονομική επιφάνεια του fund το οποίο θα την παράσχει άμεσα και το fund θα ζητήσει αναλυτική οικονομική ενημέρωση, οικονομικό έλεγχο στην Proton bank.
Μάλιστα το fund έχει προτείνει αν είναι εφικτό για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες να τους παρασχεθεί πρόσβαση στον πόρισμα του επιτρόπου της ΤτΕ ώστε να αξιολογήσουν πλήρως τα δεδομένα της τράπεζας.
Το βασικό πλεονέκτημα του fund είναι ότι διαθέτει κεφάλαια, δεν επιβαρύνεται με PSI ή την Blackrock. Π.χ. στην περίπτωση Attica bank – Proton bank και οι 2 τράπεζες θα επιβαρυνθούν με PSI και Blackrock ενώ στην περίπτωση Proton bank με Waterfall με PSI και Blackrock θα επιβαρυνθεί μόνο η Proton bank.
Δεύτερο πλεονέκτημα είναι το management ο Δ Μηλιάκος έχει διοικήσει την ATE Bank και διαθέτει τραπεζική εμπειρία.
Προφανώς και το fund δεν είναι τράπεζα άρα πρέπει να πείσει για την αξιοπιστία, την σοβαρότητα και την στρατηγική του.
Οι μέτοχοι της Proton bank θα κρίνουν ποια πρόταση είναι πιο συμφέρουσα.
Προσοχή οι μέτοχοι και όχι τα διορισμένα στελέχη που διοικούν μια τράπεζα με ορίζοντα management ολίγων εβδομάδων.
Διευκρίνηση άκρως σημαντική. Σε αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία για την Proton bank ο Γ Τανισκίδης θα έρεπε να βρισκόταν στην τράπεζα, απουσιάζει σε ταξίδι που είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες.
Ο Τανισκίδης βοήθησε την τράπεζα όσον αφορά τις καταθέσεις και ειδικά στην περίπτωση Λαυρεντιάδη και η παρουσία του σε αυτή την φάση ως διευθύνων σύμβουλος κρίνεται άκρως σημαντική.

Υπάρχει και 3η λύση

Πέραν από την Attica και το Waterfall υπάρχει και 3η λύση.
Αν δεν ευδοκιμήσουν ή απορριφθούν οι προτάσεις των δύο ενδιαφερομένων τότε η 3η λύση είναι να ενταχθεί μέρος των χαρτοφυλακίων της  Proton bank σε Bridge bank σε μεταβατική τράπεζα και εν συνεχεία να καταλήξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η 3η λύση έχει εξεταστεί και από την ΤτΕ αν δεν ευδοκιμήσουν οι άλλες προτάσεις.

Υποσημείωση 1

Σε αυτή την συγκυρία όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να αξιολογήσουν τόσο το σήμερα όσο και το αύριο να αξιολογήσουν την βέλτιστη λύση.
Η πρόσφατη εμπειρία μας διδάσκει ότι δύο τράπεζες μαζί μας κάνουν 1 μεγαλύτερο πρόβλημα και όχι μια λύση.
Ωστόσο από την άλλη το fund πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία του.
Η ΤτΕ είναι ο θεματοφύλακας της σταθερότητας και θα πρέπει να αξιολογηθούν με μεγάλη προσοχή όλες οι παράμετροι.

Υποσημείωση 2

Επαναλαμβάνουμε ότι καταγράφουμε ακόμη μόνο το 10% αυτών που γνωρίζουμε. Ο καιρός πλησιάζει και θα καταγράψουμε και το υπόλοιπο 90% των όσων έχουν συμβεί γύρω από την Proton bank και των ενδιαφερομένων.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης