Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Δεν ενεργοποιήθηκε το ELA από την ΤτΕ τον Ιούλιο αλλά τον Αύγουστο κατά 4,5 δις ευρώ – Τι έδειξε η λογιστική κατάσταση Ιουλίου της ΤτΕ

 Δεν ενεργοποιήθηκε το ELA από την ΤτΕ τον Ιούλιο αλλά τον Αύγουστο κατά 4,5 δις ευρώ – Τι έδειξε η λογιστική κατάσταση Ιουλίου της ΤτΕ
Το ELA το Emergency Liquidity Assistance, ο  έκτακτος  μηχανισμός  παροχής ρευστότητας από την ΤτΕ δεν ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο όπως αναφέρεται από ορισμένες πηγές αλλά τον Αύγουστο και αφορούσε περίπου 4,5 δις ευρώ.

Μια σημαντική μεταβολή της λογιστικής κατάστασης Ιουλίου της ΤτΕ προκάλεσε σύγχυση και ορισμένοι θεωρούν ότι το ELA ενεργοποιήθηκε κρυφά τον Ιούλιο.
Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο οι τράπεζες είχαν δανειστεί σωρευτικά 96,293 δις ευρώ έναντι 103 δις ευρώ τον Ιούνιο ενώ οι εγγυήσεις είχαν διαμορφωθεί στα 148,1 δις ευρώ.
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Τον μήνα Ιούνιο στην κατηγορία 7.2 λοιπά χρεόγραφα σε ευρώ κατοίκων ζώνης ευρώ το ποσό που καταγράφεται είναι 31,49 δις; ευρώ.
Τον μήνα Ιούλιο στην κατηγορία 7.2 τα λοιπά χρεόγραφα σε ευρώ μειώθηκαν σε 17,597 δις ευρώ.
Γιατί συνέβη αυτό;
Η ΕΚΤ πριν λίγο καιρό ζήτησε από την ΤτΕ να μεταφέρει διάφορες επενδύσεις τις κυρίως σε ομόλογα από την κατηγορία 7.2 λοιπά χρεόγραφα σε ευρώ στην κατηγορία λοιπά στοιχεία ενεργητικού δηλαδή στην κατηγορία 10 της λογιστικής κατάστασης.
Τον Ιούλιο η κατηγορία 10 λοιπά στοιχεία ενεργητικού ήταν 15,59 δις ευρώ και τον Ιούνιο ένα μήνα πριν 2,259 δις ευρώ.
Τι συνέβη;
Απλά μεταφέρθηκαν περίπου 13,2 δις ευρώ από την κατηγορία 7.2 λοιπά χρεόγραφα στην κατηγορία 10 λοιπά στοιχεία ενεργητικού και έτσι βρέθηκαν από 2,259 δις σε 15,595 δις ευρώ.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι δεν ενεργοποιήθηκε το ELA από την ΤτΕ τον Ιούλιο.
Τον Αύγουστο όμως θα παρουσιαστεί αυξημένη η κατηγορία 6 λοιπές απαιτήσεις σε ευρώ έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων ζώνης ευρώ στην οποία εμφανίζονται τον Ιούλιο 72,98 εκατ ευρώ. Τον Αύγουστο το ποσό της κατηγορίας αυτής θα έχει φθάσει τα 4,5 δις ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης